Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

H 20η Αυγούστου διχάζει Βερολίνο-Βρυξέλλες


Η Κομισιόν ζητά να «κλείσει» η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, ενώ η Γερμανία επιμένει πως το δάνειο-γέφυρα παραμένει μια επιλογή - Εκπρόσωπος του Σόιμπλε καλεί την Αθήνα να μη βιαστεί να «κλειδώσει» τη συνολική συμφωνία

Την ώρα που όλες οι πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα και τους πιστωτές της να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επίτευξη τελικής συμφωνίας, Βρυξέλλες και Βερολίνο δείχνουν ξεκάθαρα τις διαφορές τους, εκφράζοντας τις προτιμήσεις τους αναφορικά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Το Βερολίνο επιμένει να τονίζει ότι το δάνειο-γέφυρα παραμένει μια επιλογή για την Ελλάδα, ενώ η Κομισιόν δηλώνει πως επιθυμεί μια συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

«Να μη βιαστεί η Ελλάδα να κλείσει τη συμφωνία», τονίζει το Βερολίνο

Πρώτος ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έστειλε τη Δευτέρα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μη βιαστεί να κλείσει τη συνολική συμφωνία για το τρίτο δάνειο διάσωσης.

Σε νέες του δηλώσεις ο Στέφεν Ζαίμπερτ υπογράμμισε ότι προέχει η ακρίβεια έναντι της ταχύτητας και τόνισε πως το δάνειο-γέφυρα παραμένει μια επιλογή για την Ελλάδα.

«Η Γερμανία θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της επί τρίτου προγράμματος βοήθειας να είναι "εξαντλητική", παρά να επιτευχθεί γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκτέα, «αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών». Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Ζαίμπερτ, η πρόταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα.

Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκέρμπερ, προχώρησε στην ίδια δήλωση, σημειώνοντας πως το δάνειο-γέφυρα είναι ακόμη μια επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση και επαναλαμβάνοντας πως «η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας».

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Γερμανία είναι έτοιμη για μια γρήγορη εξέταση της συμφωνίας, « αν αυτό είναι απαραίτητο», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κείμενο.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Γερμανία θέλει αυτή η συμφωνία να περιέχει «ένα δημοσιονομικό σχέδιο και σχέδιο χρηματοδότησης που να είναι φιλόδοξα, μια αξιόπιστη στρατηγική ιδιωτικοποίησης και μια βιώσιμη μεταρρύθμιση των συντάξεων».

«Εφικτό να "κλείσει" η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου», λέει η ΕΕ

Έπειτα από τις αναφορές των Γερμανών αξιωματούχων ήρθαν, όμως, οι δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, η οποία κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι η επιτροπή πιστεύει πως μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι εφικτή, τον Αύγουστο και κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου»,

Επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε ακόμη πως η Κομισιόν, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ και την ΕΚΤ εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να οριστικοποιήσουν το κείμενο ενός μνημονίου κατανόησης και μιας επιπλέον λίστας prior actions τα οποία οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να νομοθετήσουν σύντομα.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν για την επίτευξη συμφωνίας, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει περισσότερο το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει την ΕΚΤ και όχι να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν την 20ή Αυγούστου.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έχει την άποψη ότι όσο πιο πολύ διαρκούν οι διαπραγματεύσεις τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Κλιμάκωση αυτών των πιέσεων μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου μία νέα κυβέρνηση να κληθεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

FT: Η Γερμανία αποδέχεται συμφωνία υπό τον φόβο απομόνωσης

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, τα σενάρια περί απομόνωσης της Γερμανίας, λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στην Αθήνα, ωθούν τη Μέρκελ στο να κάνει ό,τι μπορεί πια για να περάσει η συμφωνία από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους FT, αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ακόμη κι αν ο Σόιμπλε αντιστέκεται πεισματικά, η καγκελάριος δεν θέλει να απομονωθεί το Βερολίνο.