Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

O Στέλιος Κούλογλου σε συνεργασία με τον Μάνο Μακρυγιαννάκη γέμισαv το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με γεύσεις από την Ελλάδα!!!



Πίνουν τσίπουρο, κρασί, τρώνε τραχανά και γαλοτύρι, οι θεσσαλικές γεύσεις ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά για να γίνουν γνωστές στο εξωτερικό.

Οι Βέλγοι δείχνουν αδυναμία στις ελληνικές γεύσεις και από το σουβλάκι, το τζατζίκι και τον μουσακά που γνωρίζουν εδώ και χρόνια έρχονται σε επαφή και με τα υλικά της ελληνικής γαστρονομίας και δείχνουν να τα προτιμούν.

Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες εδώ και εννέα χρόνια. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά είκοσι χρόνια είναι μάγειρας, έχει το δικό του εστιατόριο και εξηγεί ότι «οι ξένοι πλέον λόγω του τουρισμού αναζητούν το κάτι διαφορετικό. Έχουν κουραστεί από το σουβλάκι, το τζατζίκι και τον μουσακά».

Στο κατάστημά του δεν ξεχωρίζει κάποιο πιάτο που προτιμούν αλλά τα υλικά από τα οποία αποτελείται η συνταγή, επιλέγουν όπως αναφέρει φάβα Σαντορίνης, γραβιέρα Κρήτης, τραχανά, διάφορες ποικιλίες ελαιολάδου, ελληνικές ποικιλίες κρασιού αλλά και ελληνικά κρέατα. Ξεχωριστή θέση στο κατάστημά του έχουν και τα θεσσαλικά προϊόντα όπως είναι το κρασί από τις Μικροθήβες Μαγνησίας, το τσίπουρο από τον Τύρναβο, το μανούρι και το γαλοτύρι. Στην ερώτηση αν οι ξένοι πίνουν τσίπουρο λέει ότι τους αρέσει και τελευταία επιλέγουν το παλαιωμένο.

Πρόσφατα το εστιατόριο των ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες γέμισε με γεύσεις από την Ελλάδα. Μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου σε συνεργασία με ελληνικές Περιφέρειες και του γραφείου του ΕΟΤ BENELUX, δεκαπέντε σεφ από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα. Οι σεφ, υπό τον συντονισμό του σεφ Μάνου Μακρυγιαννάκη, παρασκεύασαν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές για τους καλεσμένους.

Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης εξηγεί ότι «η τρέλα αυτή άρχισε τα πρώτα χρόνια εδώ στις Βρυξέλλες ενώ έψαχνα προϊόντα για τη δημιουργία νέου μενού διαπίστωσα ότι ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουμε τη δύναμη της ελληνικής γαστρονομίας. Τότε έβαλα το μεγάλο στοίχημα έτσι ώστε να τη διαδώσουμε στο εξωτερικό. Και όπως λένε ζήτα και θα σου δοθεί, δέχτηκα ένα τηλέφωνο να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στην εκδήλωση “28 Στο πιάτο σας” που διοργανώνεται από τον Δήμο Ιξέλ. Αυτό έγινε και την επόμενη χρονιά και την επόμενη και τότε ένιωσα ότι πρέπει να μεγαλώσει και άλλο και άρχισα να απευθύνομαι στους ευρωβουλευτές. Με άκουσε ο Στέλιος Κούλογλου. Είχα ξεκινήσει μόνος μου με την ομάδα μου και μετά γίναμε τέσσερις σεφ και στην τελευταία εκδήλωση είχα την εποπτεία 27 ατόμων που μαγείρευαν και τώρα νιώθω ότι πρέπει να μεγαλώσει και άλλο. Είναι μια τρελή ιδέα που γίνεται θεσμός».

Στόχος του δεν είναι να αρέσουν τα ελληνικά προϊόντα στους ευρωβουλευτές αλλά στον απλό καθημερινό καταναλωτή. «Δεν υπάρχει ελληνική κουζίνα, υπάρχει ελληνική γαστρονομία. Αποδείξαμε μαγειρεύοντας όλοι μαζί ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές τοπικές κουζίνες. Κάθε μια από αυτές έχει το μεγαλείο της. Για να γίνουν εξαγωγές πρέπει πρώτα να γίνει αναγνωρίσιμο το προϊόν. Για αυτό η εκδήλωση απευθυνόταν σε όσους ήθελαν να γνωρίσουν τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα. Στόχος είναι να γίνει αναγνωρίσιμο το προϊόν στο εξωτερικό για να βοηθηθεί στη συνέχεια ο μικροπαραγωγός».

Όσο για τους ξένους ευρωβουλευτές, λέει πως όσοι έφαγαν ενθουσιάστηκαν.
Τέλος, να σημειωθεί κάτι το οποίο επισήμανε η διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ BENELUX, Ελένη Σκαρβέλη ότι για τους Βέλγους η κουζίνα αποτελεί το τρίτο κατά σειρά κριτήριο για την επιλογή τουριστικού προορισμού.