Σε απάντηση των δηλώσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που μίλησε για «καλές πλευρές του Μουσολίνι», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έστειλε στον κ. Ταγιάνι και σε όλους τους ευρωβουλευτές την παρακάτω ανοικτή επιστολή.
"Προς τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι
Κύριε πρόεδρε,
Οι χθεσινές δηλώσεις σας για τις «καλές πλευρές του Μουσολίνι» είναι πραγματικά σοκαριστικές. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι την ώρα που ο δικτάτορας σας έχτιζε γέφυρες και δρόμους στην Ιταλία, όπως δηλώσατε, ο ιταλικός στρατός εκτελούσε το σχέδιο «ειρήνευση στη Λιβύη», μια γιγαντιαία επιχείρηση γενοκτονίας του ντόπιου πληθυσμού στην οποία χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα μαζικής καταστροφής, όπως άλλωστε και στην Αιθιοπία. Στη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής της τελευταίας, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 750.000 Αιθίοπες.
Επειδή οι δηλώσεις σας αναπαράγουν τον μύθο του καλού Ιταλού κατακτητή, είμαι υποχρεωμένος να σας δώσω λίγα στοιχεία για την συμπεριφορά του μουσολινικού στρατού στην Ελλάδα. Όπως ίσως γνωρίζετε ο Μουσολίνι επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα το 1940, βομβαρδίζοντας δεκάδες ελληνικές πόλεις. Σκοπός των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντούτσε, ήταν «η αποδιοργάνωση της ζωής των πολιτών στην Ελλάδα και η πρόκληση γενικευμένοι πανικού». Οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσαν αμέτρητες υλικές καταστροφές.
Παρά την οδυνηρή ήττα των δυνάμεων του Μουσολίνι στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, με την εισβολή των ναζί και την κατοχή που ακολούθησε, στις ιταλικές δυνάμεις ανατέθηκε η διοίκηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής επικράτειας. Μέχρι την παράδοση της Ιταλίας το 1943, οι ιταλικές δυνάμεις είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για μια σειρά εγκλήματα πολέμου. Πολλά από αυτά είχαν εκδικητικό χαρακτήρα, λόγω της ήττας του ιταλικού στρατού στον πόλεμο.
Η συστηματική λεηλασία των αγαθών και των τροφίμων από τα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα προκάλεσε το λιμό της Αθήνας στον οποίο έχασαν τη ζωή τους από τη πείνα πάνω από 50.000 πολίτες, μέσα σε μερικές εβδομάδες. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στα Επτάνησα, οι Ιταλικές αρχές κατοχής απαγόρευσαν τη χρήση της ελληνικής νομοθεσίας και ανακήρυξαν την ιταλική σε επίσημη γλώσσα. Δημιούργησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το διαβόητο στη Λάρισα, όπου από τις κακουχίες, τα καταναγκαστικά έργα, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άτομα. Εκατοντάδες χωριά καταστράφηκαν από τις ιταλικές δυνάμεις.
Ένας από τους μαρτυρικούς τόπους που συμβολίζουν τις ιταλικές φρικαλεότητες είναι το χωριό Δομένικο της Θεσσαλίας. Στις 16 Φεβρουαρίου 1943, σε αντίποινα για επιθέσεις της ελληνικής αντίστασης εναντίον Ιταλών στρατιωτών, όλοι οι άνδρες, ηλικίας 14 έως 80 ετών, εκτελέστηκαν. Συνολικά στο Δομένικο και τα διπλανά χωριά εκτελέστηκαν σε μια μέρα 140 άτομα.
Κύριε Ταγιάνι
Θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζετε ότι τα έργα του Μουσολίνι τα οποία εξυμνήσατε, ήταν έργα βιτρίνας για τη προπαγάνδα του καθεστώτος. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζετε ότι πολλές περισσότερες γέφυρες -και ολόκληρα χωριά- καταστράφηκαν στην Ελλάδα -ή την Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο τον οποίο βοήθησε στον ισπανικό εμφύλιο ο Ιταλός ομοϊδεάτης του- από όσες χτίστηκαν τότε στην Ιταλία. Αν δεν γνωρίζετε όλα αυτά, τόσο το χειρότερο για σας. Αν θέλετε όμως να διαδώσετε έστω και τη τελευταία στιγμή τη τιμή σας καθώς και τον θεσμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να επισκεφτείτε το Δομένικο και να ζητήσετε συγνώμη για τις δηλώσεις σας.
Με τιμή
Στέλιος Κούλογλου"