Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Σαμαράς χωρίς εκκρεμότητες- Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν θα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω της απόφασης του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός κλείνει κατ’αυτόν τον τρόπο τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης για το 2013, μιας και επετεύχθη επιτέλους συμφωνία στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με τον καθορισμό του τελικού σχεδίου για τα ΕΑΣ. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται χωρίς αμφιβολία και η ευμενής αναφορά της Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής της. Η κα. Μέρκελ σημείωσε μιλώντας χθες στη Γερμανική Bundestag πως σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που στην Αθήνα ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στη δυναμική της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλωστε στην κυβέρνηση θεωρούν πως η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα είναι και αποτέλεσμα ορθής πολιτικής διαπραγμάτευσης, μιας και θεωρούν πως η σκληρή γραμμή απέδωσε καρπούς.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τα επόμενα θέματα με την Τρόικα, είναι δεδομένο πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θεωρούν πως τα μονομερή νομοθετήματα που θα φέρει η ελληνική κυβερνηση προς κύρωση μέχρι το τέλος του 2013 στη Βουλή θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό στον Προϋπολογισμό του 2014. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν πως τίθεται εν αμφιβόλω η επόμενη δόση, ύψους 3,9 δις ευρώ, στην ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξούν όμως πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα και τον Ιανουάριο και θα υπάρξει πρόοδος στα εκκρεμή ζητήματα. Πάντως, δεν είναι μυστικό πως στην ελληνική πλευρά υπάρχει και δυσαρέσκεια για την πρακτική της Τρόικα να προβάλλει διαρκώς νέα αιτήματα ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες, κυριαρχεί η πεποίθηση όμως πως εύκολα ή δύσκολα θα υπάρξει σύγκλιση.

Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως μαζί με τον Πρωθυπουργό ταξίδεψε και ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο λόγος της παρουσίας του Υπουργού στις Βρυξέλλες δεν είναι άλλος από το γεγονός πως στην ατζέντα της συνάντησης είναι το θέμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως αυτό το θέμα θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την ελληνική προεδρία, η οποία ξεκινά την 1/1/2014. Στην ατζέντα της συζήτησης θα βρίσκονται επίσης τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενώ θα γίνει και αποτίμηση της κατάστασης της νομισματικής ένωσης για το 2013. Τέλος, θα συζητηθούν ζητήματα ενέργειας, διεύρυνσης αλλά και μετανάστευσης. Το τελευταίο ζήτημα βρίσκεται επίσης ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ελληνική προεδρία, ενώ με ενδιαφέρον αποτιμάται και το γεγονός πως άλλαξε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και αποχώρησε ο «σκληρός» Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος δεν συζητούσε αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής.