Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η μοναδική πόλη Μπάαρλε που μοιράζεται μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας

Η πόλη Mπάαρλε έχει κάτι το μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς αποτελείται από δύο δήμους, ο ένας εκ των οποίων ανήκει στο Βέλγιο και ο άλλος στην Ολλανδία!

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης αναμφίβολανιώθουν διχασμένοι αφού η πόλη αποτελείται από μικρούς θύλακες του Βελγίου μέσα στο έδαφος των Κάτω Χωρών. Έτσι έχουν διαμορφωθεί δύο δήμοι ο Μπάαρλε-Νασάου ο οποίος ανήκει στην Ολλανδία και ο δήμος Μπάαρλε- Χέρτογκ που αποτελεί βελγικό έδαφος.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, μία βόλτα στους δρόμους της πόλης μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο καθώς οι λευκοί ζωγραφισμένοι σταυροί στα πεζοδρόμια συνοδεύονται από τα ακρωνύμια των δύο χωρών προκειμένου να υπενθυμίζουν σε πια χώρα πατάς κάθε στιγμή. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι υπάρχουν σπίτια, καφέ και σούπερ-μάρκετ, που είναι χτισμένα κυριολεκτικά στις δύο χώρες και είναι υποχρεωμένα να φέρουν συνοριακή γραμμή με τις σημαίες των δύο χωρών.

Η «εθνικότητα» κάθε κτιρίου έχει οριστεί με βάση το πού βρίσκεται η πόρτα του ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μαγαζιά έχουν το δίδυμο αδελφάκι τους στη βελγική πλευρά. Μάλιστα όταν κάποτε ψηφίστηκε από την Ολλανδία νόμος που προέβλεπε το κλείσιμο των καταστημάτων πιο νωρίς, για πολλούς θαμώνες μαγαζιών η λύση ήταν απλή - έπρεπε απλά να αλλάξουν τραπέζι για να βρεθούν στη βελγική πλευρά.

Μάλιστα η πόλη έχει έντονη παρουσία καταστημάτων με πυροτεχνήματα καθώς οι ολλανδικοί νόμοι είναι πιο αυστηροί με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να έχουν εγκατασταθεί στους βελγικούς θύλακες.

Η αιτία όλης αυτής της σύγχυσης έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα και τις περίεργες- αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος- συμφωνίες πώλησης γης ανάμεσα στους Λόρδους του Μπρέντα και τους δούκες του Μπράμαντ οι οποίες επικυρώθηκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1843 μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου οπότε και ρυθμίστηκαν τα μεταξύ τους σύνορα.