Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στο πλαίσιο της άσκησης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, με αντιπροσωπεία της «Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» (Conference of European Churches).

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μέλη της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Διάσκεψης, Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, καθώς και μέλη της Επιτροπής Διασκέψεων Επισκόπων Ευρωπαϊκής Κοινότητας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών, κ. Νικόλαο Φώσκολο.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις χριστιανικές εκκλησίες της Ευρώπης και τον ρόλο που μπορούν να έχουν, μέσω της Διάσκεψης, σε δράσεις που θα εξελιχθούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Διάσκεψης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει μάλιστα και της μεταφορά των γραφείων της Διάσκεψης στις Βρυξέλλες αλλά και της εκλογής του νέου προέδρου της.
Πρόεδρος της «Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών», εκλέχθηκε φέτος το Καλοκαίρι (από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διάσκεψης, που συνεδρίασε στη Βουδαπέστη) , ο Αγγλικανός Επίσκοπος του Γκίλφορντ, κ. Κρίστοφερ Χιλ (Christopher Hill), αντικαθιστώντας τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η μεταφορά της έδρας της «Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών», από τη Γενεύη στις Βρυξέλλες (όπου θα εδρεύει και ο Επίσκοπος Πρόεδρος), προκειμένου να διευκολυνθούν οι σχέσεις και οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπάρχοντα γραφεία της Διάσκεψης στο Στρασβούργο, παραμένουν ως έχουν.
Στη Σύνοδο της Βουδαπέστης, οι σύνεδροι ενέκριναν τους νέους κανόνες «Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών», που έχουν πρωταρχικό στόχο «να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εκκλησίες να μοιράζονται την πνευματική τους ζωή, να ενισχύσουν την κοινή τους μαρτυρία και προσφορά, και να προάγουν την ενότητα της εκκλησίας και την ειρήνη στον κόσμο».
Η «Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» ιδρύθηκε το 1959 με σκοπό την προώθηση της συμφιλίωσης, του διαλόγου και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών της Ευρώπης. Συμμετέχουν 115 Ορθόδοξες, Προτεσταντικές, Αγγλικανικές και Παλαιών Καθολικών Εκκλησίες, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και 40 συνδεδεμένες με αυτές οργανώσεις. Δεν μετέχει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς η δογματική διδασκαλία της, δεν επιτρέπει η Εκκλησία αυτή να είναι υπό άλλον οργανισμό ή οποιοδήποτε πρόσωπο.
Ο αιδεσιμότατος Αγγλικανός Επίσκοπος του Γκίλφορντ, κ. Κρίστοφερ Χιλ, που είναι ο νέος πρόεδρος της Διάσκεψης, είναι 69 ετών, έχει ανώτατη ακαδημαϊκή μόρφωση (BD, MTh, AKC στο King's College) και έχει υπηρετήσει σε πολύ υψηλές θέσεις της Αρχιεπισκοπής του Canterbury.
Η έδρα του είναι στα κεντρικά γραφεία της «Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» στις Βρυξέλλες ( rue Joseph II 174 -1000 Brussels).