Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Βέλγιο: Φοιτητής έφαγε μακαρόνια και πέθανε από δηλητηρίαση!!!

Ο 20χρονος έφαγε τα μακαρόνια που βρίσκονταν στον πάγκο της κουζίνας του επί πέντε ημέρες

Αντικείμενο επιστημονικής μελέτης έγινε η περίπτωση ενός 20χρονου φοιτητή στο Βέλγιο, που πέθανε όταν έφαγε μακαρόνια πέντε ημερών.

Το μπολ με τα μακαρόνια είχε μείνει στον πάγκο της κουζίνας του επί πέντε ημέρες. Ο 20χρονος από τις Βρυξέλλες έφαγε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και αμέσως έπαθε τροφική δηλητηρίαση.

Όταν ηρέμησε, προσπάθησε να κοιμηθεί, χωρίς να ζητήσει ιατρική βοήθεια, όμως τελικά κατέληξε στον ύπνο του και οι γονείς του τον βρήκαν νεκρό μετά από έντεκα ώρες.

Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2008 στις Βρυξέλλες και έγινε αντικείμενο μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση Κλινικής Μικροβιολογίας.

Όπως αποδείχθηκε, ο 20χρονος φοιτητής ζέστανε τα μακαρόνια στο φούρνο μικροκυμάτων, τα έφαγε και πήγε να αθληθεί. Γύρισε όμως άρον - άρον σπίτι, καθώς ένιωθε τρομερή ναυτία, πονοκέφαλο και πόνο στο στομάχι. Εκανε εμετό επί πολλές ώρες και διάρροια τουλάχιστον δύο φορές, ενώ τελικά αποκοιμήθηκε γύρω στα μεσάνυχτα.

Το πτώμα του βρήκαν οι γονείς του όταν τον αναζήτησαν μετά από 11 ώρες.

Η νεκροψία έδειξε ότι για τον θάνατό του ευθύνεται το βακτήριο «Bacillus cereus» («βάκιλος δημητριακών»), ένα σπορογόνο βακτήριο ευρύτατα διαδεδομένο στο περιβάλλον, που παράγει τοξίνες και προκαλεί εμετό και διάρροια. Οι τοξίνες που προκλήθηκαν ήταν τόσο ισχυρές, όπως έδειξαν οι αναλύσεις, που οδήγησαν στην κατάρρευση του συκωτιού και τελικά στο θάνατο.

«Πολλοί άνθρωποι τρώνε μακαρόνια που έχουν μαγειρευτεί 2-3 μέρες πριν. Αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές και αν το φαγητό μας μυρίζει κάπως περίεργα, τότε καλύτερα είναι να το αφήσουμε», προειδοποιούν, σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί.

Από την ίδια αιτία εξάλλου είχαν δηλητηριαστεί 23 βρέφη σε νεογνολογικη κλινικη του Λονδίνου το 2014 και τα 3 δυστυχώς υπέκυψαν απο σηψαιμία -ο βάκιλος βρισκοταν στη βρεφική τροφή που τους χορηγείτο ενδοφλεβιως.

Ο νεαρός είχε όντως τα μακαρόνια πέντε μέρες στην κουζίνα, τα ζέστανε στο φουρνο μικροκυμάτων, τα έφαγε, πήγε μετά στο γυμναστήριο και εκεί μέσα σε μισή ώρα άρχισαν ξαφνικά εμετοί και διάρροια. Γυρισε σπιτι και οι εμετοι με τη διάρροια συνεχιστηκαν. Οταν μετά απο κάποιες ώρες πίστεψε ότι το στομάχι και το έντερό του ηρέμησαν, έπεσε εξαντλημενος να κοιμηθεί και δεν ξύπνησε ποτέ. Βρέθηκε νεκρός την άλλη μέρα το πρωί από τους γονείς του, που ειπαν ότι το παιδί τους δεν είχε πάρει κανένα φάρμακο και νομιζε ότι ήταν μια απλή τροφική δηλητηρίαση, απο τις εκατοντάδες χιλιάδες που συμβαίνουν (και ξεπερνιώνται) κάθε μέρα σε αυτό τον κοσμο.

Συμφωνα με τα ευρήματα των ειδικων δεν ειναι απολυτα σαφής η αιτία θανάτου του νεαρού, όμως κατά πάσα πιθανότητα πέθανε επειδή στα μακαρόνια αναπτύχθηκε ενας εν δυνάμει επικινδυνος βάκιλος (Bacillus cereus) που μπορεί να αναπτυχθεί και στο κακομαγειρεμένο ρύζι και σε πολλά άλλα τρόφιμα αν εκτεθούν επί ημέρες. Στο ρύζι μπορει να προϋπάρχει μάλιστα και αν είσαι άτυχος, δεν μπορείς να αποφύγεις την δηλητηρίαση, επειδή ο βάκιλος είναι ανθεκτικός και σε βράσιμο μιας ώρας! Πιο επικινδυνο (αν το ρύζι ειναι μολυσμένο) θεωρείται τα τηγανητό ρύζι, ειδικά αν καταναλωθεί μετά απο πολλή ώρα (όχι πολλές μέρες, ώρες)

Συνήθως όμως προκαλεί απλώς εμετό και διάρροια, εν γένει δηλαδή μια ήπια ή «βατή» δηλητηρίαση. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (άγνωστο για ποιο λόγο) προκαλεί οξεία ηπατική ανεπάρκεια -δηλαδή εξοντώνει το συκώτι. Σε πέντε βρέφη που είχαν μολυνθεί απο την βρεφική τροφή του νοσοκομειου σε νεογνική κλινικη, είχε προκαλέσει σηψαιμία όπως προαναφέρουμε.

Σε γενικές γραμμές τα μακαρόνια είναι σκοπιμο να τρώγονται μέσα σε 2 μέρες το πολύ, όπως και το μαγειρεμένο ρύζι

Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει εν τω μεταξυ να φυλάσσονται στο ψυγειο και να μη μενουν εκτεθειμένα σε θερμοκρασίες δωματίου -χωρίς κι αυτό δυστυχώς να ειναι απολυτο, μια που τύποι του βακίλου αυτου ειναι ανθεκτικοί και στο ψύχος. Στο ψύχος όμως τουλάχιστον δεν αναπτύσσονται αλματωδώς

Δεν μπορείς να καταλάβεις απο την όψη ή τη μυρωδιά του τροφίμου την ύπαρξη του συγκεκριμένου βακίλου