Αυτό δεν το γνωρίζουν βέβαια μόνο οι παρατηρητές της δίκης, αλλά και ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Σ’ αυτήν ακριβώς την βάση, ο ανεξάρτητος πλέον Ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, επέλεξε την γραμμή που θα ακολουθούσε στο δικαστήριο.
Η επίθεση ως ομολογία ήττας
Πολλοί κατηγορούμενοι επέλεξαν να τα βάλουν με την Δικαιοσύνη. Ακόμα όμως κι εκείνοι, πλην Κασιδιάρη που τα «έβαλε» με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, περιορίστηκαν στις ανακρίτριες της προδικασίας. Αντίθετα, ο Γιάννης Λαγός εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατηγορώντας την για «ντροπιαστική διαδικασία» αλλά και πως «δεν έχει το σθένος».
Το αυτί της Μαρίας Λεπενιώτη δεν φάνηκε βέβαια να «ιδρώνει». Είναι πάντως σημαντικό, ότι ούτε η υπεράσπιση του ευρωβουλευτή έδειξε να «ζορίζεται» μ’ αυτή την επιλογή, ενώ η Πολιτική Αγωγή και το κοινό παρακολουθούσαν την επίθεση, σχεδόν με ευχαρίστηση, καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται για την ομολογία πανηγυρικής ήττας του κατηγορουμένου, ο οποίος προσπαθεί -με δεδομένη στη συνείδησή του την καταδίκη του- να «απονομιμοποιήσει» για να δικαιολογήσει την απόφαση που αναμένεται να πάρει.
Οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί Λαγού για Ρουπακιά, Μιχαλολιάκο
Κάποιοι από τους πιο εξωφρενικούς ισχυρισμούς που παρουσίασε στο δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός, ένα από τα στελέχη του στενού πυρήνα της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής την περίοδο που εξετάζει το κατηγορητήριο, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι:
Ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος του 5μελους της τοπικής της Νίκαιας – από την οποία και περνούσαν σταθερά όλοι οι βουλευτές- και το όνομα του οποίου βρέθηκε και σε χαρτιά των κεντρικών «Ήταν ένας περαστικός από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής».
Ο ίδιος αν και αναφέρει χαρακτηριστικά για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, πως «όλοι χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας», ενώ ο πυρηνάρχης Πατέλης «ήταν πανικόβλητος», δεν θεωρεί όμως σημαντικό να ενημερώσει τον Μιχαλολιάκο με τον οποίο επικοινωνεί.
Όσες φορές και αν ρωτήθηκε δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί όλοι ήταν τόσο πανικόβλητοι για μια δολοφονία, που «δεν αφορά το κόμμα».
Υποστηρίζει ότι αν έβλεπε τον Ρουπακιά στον δρόμο πριν την δολοφονία δεν θα τον αναγνώριζε.
Λαγός: Για τη δολοφονία έμαθα λίγα λεπτά μετά τις 12. Με παίρνει τηλέφωνο ο Πατέλης και μου είπε ότι είχε γίνει κάτι και κάποιος από την ΧΑ έχει συλληφθεί. Δεν μου είπε τον λόγο.
Πρόεδρος: Δεν ανέφερε τον λόγο;
Λαγός: Μου είπε για ασήμαντο λόγο. Και σκέφτηκα ότι θα πάει ένας δικηγόρος από το κόμμα να τον βοηθήσει. Έγινε κι άλλο τηλεφώνημα μετά από 4-5 λεπτά και μου είπε ο Πατέλης για μαχαίρωμα. Υπήρχε μια κινητικότητα να δούμε τι έχει γίνει. Μετά με πήρε άλλος και μου είπε ότι ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε κάποιον και κινδυνεύει να πεθάνει. Το πρώτο τηλεφώνημα, δεν ήταν για δολοφονία.
Πρόεδρος: Για άλλα άτομα εκεί σας είπαν;
Λαγός: Μα ο Πατέλης δεν ήταν καν εκεί. Νομίζω είχε μιλήσει με τον Ρουπακιά, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Ήταν τραγικό το γεγονός.
Πρόεδρος Εκτός από τον Πατέλη, επικοινώνησε άλλος;
Λαγός: Δεχόμουν πολλά τηλέφωνα. Ίσως εκείνο το βράδυ να δέχτηκα κι άλλο. Δεν θυμάμαι το όνομα. Δεν με ενημέρωσε άλλος για το γεγονός.
Πρόεδρος: Μήπως ήταν ο Σταμπέλος;
Λαγός: Τον Σταμπέλο τον ξέρω, ίσως να με πήρε, αλλά δεν μου είπε γι αυτό.
{Η πρόεδρος επισημαίνει τις συνεχόμενες επικοινωνίες με τον Πατέλη τόσο πριν όσο και μετά την ώρα της δολοφονίας).
Λαγός: Προφανώς με ενημερώνει.
Πρόεδρος: Είκοσι λεπτά νωρίτερα;
Λαγός: Μιλούσαμε για σημαντικά γεγονότα. Δεν μιλούσα μόνο εκείνο το βράδυ. Μιλούσα πολύ συχνά για διάφορες δράσεις. Πέμπτη θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος να μιλήσει. 7-8 η ώρα εκείνης της ημέρας, μου είπε ο Μιχαλολιάκος ότι θα κατέβει στη Νίκαια. Μιλούσαμε για να κάνουμε πιο δυναμική την παρουσία. Για να καλύψουμε το γεγονός της Πέμπτης και του Σαββάτου που θα γινόταν διανομές τροφίμων.
Πρόεδρος: Μετά την ενημέρωση περί ανθρωποκτονίας;
Λαγός: Μετά πάγωσαν όλα. Για ποια ομιλία και ποια διανομή να μιλήσουμε; Μετά ψάχναμε να βρούμε τι έχει συμβεί.
{…}
Πρόεδρος: Τον αρχηγό τον ενημερώσατε;
Λαγός: Με τον Μιχαλολιάκο επικοινώνησα λίγο πριν τις 00:50, για να συζητήσουμε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Δεν του ανέφερα τίποτα. Γιατί ακόμα δεν υπήρχε τίποτα. Δεν τον ενημέρωσα εγώ ποτέ για το θέμα. Έκρινα ότι δεν ήταν σκόπιμο εκείνη την ώρα.
{…}\
Έδρα: Ο πανικός σας που οφείλεται;
Λαγός: Γιατί υπήρχε ένας νεκρός. Και γιατί ο δολοφόνος ήταν ένας περαστικός από τη Χρυσή Αυγή.
Έδρα: Και τον Μιχαλολιάκο γιατί δεν τον ενημερώσατε;
Λαγός: Γιατί δεν έκρινα ότι χρειαζόταν να αναστατωθεί.
Έδρα: Εσείς κρίνατε αν θα πρέπει να ενημερωθεί;
Λαγός: Ε, δεν θα το μάθαινε ο Μιχαλολιάκος; Έγινε μια δολοφονία... Με μαλώνετε που δεν το είπα στον Μιχαλολιάκο;
{…}
Πρόεδρος: Περαστικός ήταν ο Ρουπακιάς;
Λαγός: Βεβαίως ήταν. Πολλοί ήταν περαστικοί. Ήταν μόδα η ΧΑ τότε. Έτσι είναι σε όλα τα κόμματα. Στην περιοχή που ζω, ξέρω πάρα πολλά μέλη και στελέχη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που είναι περαστικοί.
Πρόεδρος: Στη Μεσογείων ο Ρουπακιάς;
Λαγός: Ποτέ!
Πρόεδρος: Υπάρχει έγγραφο, από λογιστή. Δεν μπορούμε να τον αποκαλέσουμε περαστικό.
Κάλυψη Μιχαλολιάκου, «άδειασμα Παναγιώταρου»
Φαινομενικά τουλάχιστον ο Γιάννης Λαγός καλύπτει τον Νίκο Μιχαλολιάκο και δεν τον βάζει στο «κάδρο» καμίας επίθεσης. Αναφέρεται σε σχετική αυτονομία των τοπικών για να καλυφθεί η ηγεσία, στην οποία φυσικά ανήκε και ο ίδιος.
Με τον τρόπο αυτό όμως «καίει» τα όσα είπε στην απολογία του ο Ηλίας Παναγιώταρος, που εξέφραζε την νέα υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής μιλώντας για άμεσες διαγραφές απευθείας από τον Μιχαλολιάκο. Αυτό καθώς ο Μίχος είχε νωρίτερα οδηγήσει σε «κατάρρευση» την προηγούμενη υπερασπιστική τακτική, αποδεχόμενος ευθύνη της Χρυσής Αυγής σε όλες τις υποθέσεις, λέγοντας ότι ζητούσε και σχετικές διαγραφές.
Ο Λαγός από την πλευρά του, διαψεύδει κατηγορηματικά τον Παναγιώταρο. Αναφέρει ως ενέργεια αμυντική και προσωρινή το κλείσιμο των γραφείων της Νίκαιας, ενώ δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία στον αρχηγό να διαγράφει όποιον θέλει.
Λαγός: Εμείς εκείνες τις μέρες προσπαθούσαμε να μάθουμε τι έχει συμβεί. Η συκοφαντία από τα ΜΜΕ ήταν δεδομένη. Δεν μπορούσαμε να πετάξουμε κάποιους στο λάκο των λεόντων επειδή το λένε τα ΜΜΕ. Από εκεί και πέρα ο Πατέλης μου έλεγε δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της τοπικής Νίκαιας. Εγώ αποδέχομαι αυτό που μου λέει για το τι έχει συμβεί. Για θέμα ασφάλειας όμως, κρίναμε ότι η τοπική της Νίκαιας δεν θα έπρεπε να ανοίξει για λίγες μέρες. Όχι γιατί σώνει και ντε εμπλέκονταν η τοπική. Για μια δολοφονία που ο δράστης λέει ότι μόνος μου την έκανα, πως είναι δυνατόν να έχουν διωχθεί 69 άνθρωποι. Αυτό είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ.
Έδρα: Και τα άλλα άτομα της ΧΑ εκεί, πως το εξηγείτε;
Λαγός: Από ότι αποδεικνύεται, απ’ όσο μου είπαν οι μάρτυρες, είπαν ότι δεν ήταν κανείς εκεί. Αν υπήρχε κάτι που να εμπλέκει κι άλλους, θα είχε βγει. Σίγουρα αν υπήρχε εμπλοκή, θα υπήρχαν βίντεο που να δείχνουν ακριβώς αυτό. Πως δεν εμφανίστηκε ένα βίντεο. Δεν έγινε σε ένα χωριό, σε μια επαρχιακή οδό.
{…}
Λάγός: Δεν συνέβη ποτέ κάτι κάτι τέτοιο (σ.σ. οι διαγραφές). Τα γραφεία της Νίκαιας έκλεισαν για λίγο, δεν υπήρχαν διαγραφές γιατί δεν υπήρχαν μέλη. Ο Μιχαλολιάκος δεν θα μπορούσε να ενεργήσει αυτοβούλως.
Όσο για τον Νίκο Μίχο, ο οποίος μετά την αποχώρησή του «καίει» με την απολογία του πολλούς ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής, ο Λαγός σημείωσε: «Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα της Δικαιοσύνης. Κάποιοι γονάτισαν, ο Μίχος είπε ότι είχαμε επαφή εκείνη την ημέρα. Δεν είχαμε καμία επαφή. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά κάποιοι γονάτισαν.
Έδρα: Το γονάτισαν το λέτε και για τους υπόλοιπους που ανεξαρτητοποιήθηκαν;
Λαγός: Αυτά που έρχεται και λέει εδώ. Αυτό το ψέμα ότι μίλησε μαζί μου. Απαράδεκτο είναι αυτό που έγινε, δεν το συζητάω, αλλά συνομιλία με τον Μίχο δεν υπάρχει. Εγώ δεν πιστεύω ότι το έκαναν άτομα από τη ΧΑ, αλλά αν το έκαναν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Θα ξαναέλεγε τα ίδια για αλιεργάτες και ΠΑΜΕ
Ο βουλευτής τότε Γιάννης Λαγός, έχει με ομιλίες και δηλώσεις του προαναγγείλει τις επιθέσεις τόσο στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, όσο και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Στους μεν αλιεργάτες λίγες ώρες πριν την επίθεση αναφέρει ότι «θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή», ενώ σχεδόν ένα μήνα πριν την επίθεση στο ΠΑΜΕ ανέφερε «οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν από ‘δω μέσα».
Έδρα: Σε κάποια καφετέρια, κάνετε ομιλία, θυμάστε τι είπατε; Κάνετε αναφορά για τους Αιγύπτιους;
Λαγός: Είμαι γεννημένος στο Πέραμα από φτωχή οικογένεια. Τα έφερε έτσι η τύχη και έγινα βουλευτής. Είχαν τεράστιο πρόβλημα με τους. Έλεγα ότι θα δίνουν αναφορά στη ΧΑ και το επαναλαμβάνω, σε ένα νόμιμο κόμμα. Που θα δώσουν;
Έδρα: Ξέρετε τι έγινε μετά;
Λαγός: Ξέρω.
Έδρα: Μιλήσατε μ’ αυτούς;
Λαγός: Δεν μίλησα με κανέναν. Δεν είχαμε καν τοπική στο Πέραμα. Υπήρχε μια ενημέρωση την επόμενη μέρα ότι κάποιοι στο σπίτι των Αιγύπτιων και τους χτύπησαν. Ήξερα ότι απ’ αυτούς που ανέφεραν δεν είχαν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ο μόνος που ήταν στη Χρυσή Αυγή απ’ αυτούς ήταν ο Πανταζής και δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση. Καταδικαστέο το γεγονός.
{…}
Έδρα: Το ’13 στη Ν/Ζ λέτε για «λακέδες του ΠΑΜΕ»
Λαγός: Τα ίδια πράγματα θα έλεγα και τώρα. Το ΠΑΜΕ στη Ν/Ζ ήταν γάγγραινα. Το ξέρουμε όλοι όχι μόνο οι Περαματιώτες. Υπήρχε τρομοκρατία από το ΠΑΜΕ. Όταν εμένα με κάλεσαν σαν βουλευτή να ακούσω και να συζητήσω δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Εκεί γιατί δεν αναφέρει κανείς, πάνω οι 2-3 φορές, τους λέω αποφασίστε εσείς τι θέλετε να κάνετε. Αν εσείς αποφασίσετε να κάνετε σωματείο θα κάνετε σωματείο.
Ο Γιάννης Λαγός όμως έχει προαναγγείλει την επίθεση στο ΠΑΜΕ λίγη ώρα πριν με μήνυμα στον Πατέλη που αναφέρει: «Θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια στο Πέραμα». Αφού παραπονέθηκε πως δεν εμφανίζεται όλη η στιχομυθία με τον Πατέλη, σημείωσε έπειτα πως το «πέσιμο» αναφερόταν σε σβήσιμο συνθημάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος και όχι σε επίθεση.
Λαγός: Βγαίναν κάποιοι άνθρωποι έξω και έγραφαν συνθήματα της Χρυσής Αυγής. Στους ανθρώπους του ΚΚΕ δεν άρεσε, έσβηναν τα συνθήματα αυτά. Κι εμείς δεν αφήναμε τίποτα του ΚΚΕ. Ήταν μια ιδεολογική μάχη.
Ο ισχυρισμός αυτός του Γιάννη Λαγού, «καίει» από την άλλη εκείνον του υπεύθυνου της τοπικής Περάματος Τάσου Πανταζή, ο οποίος μιλά για άσχετη με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξόρμηση για διακίνηση υλικού της Χρυσής Αυγής και αντίθετα αποδεικνύει επιθετική διάθεση εκ μέρους των Χρυσαυγιτών.
«Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα»
Ξεκινώντας, την απολογία του, ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός, χρησιμοποιεί βέβαια τα περί πολιτικής δίωξης που αναμάσησαν και οι προηγούμενοι από εκείνον, λέγοντας: «Οι πράξεις που μου αποδίδονται, είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα, ως εκ τούτου η δική μου θέση, είναι ότι δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Είμαι εδώ μόνο για να ακουστεί η φωνή μου. Έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, δεν μας δόθηκε ποτέ το δικαίωμα, για δυο λεπτά να απαντήσω σε αυτά που κατηγορούσαν. Θα μου ήταν πάρα πολύ εύκολο να τα αποδομήσω».
Αργότερα, αρνείται να απαντήσει τόσο σχετικά με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής όσο και για τον ναζιστικό χαιρετισμό:
Έδρα: Έχει η Χρυσή Αυγή σχέση με εθνικοσοσιαλισμό;
Λαγός: Αν γραφτεί στα πρακτικά, ότι διωκόμαστε για ιδεολογία, να σας απαντήσω.
Πρόεδρος: Δηλαδή θα απαντήσετε αν λεχθεί ότι διώκεστε για το φρόνημα. Μάλιστα…
Έδρα: Χαιρετισμός;
Πρόεδρος: Την ίδια απάντηση
Έδρα: Αρχή του αρχηγού;
Λαγός: Υπήρχε ο αυτονόητος σεβασμός στον επικεφαλής ενός κινήματος. Η ΧΑ λειτουργούσε με συγκεκριμένα όργανα.
«Ε, όχι και επιμελώς κρυμμένο το όπλο»
Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του στις 28/9 του 2013, βρέθηκε και ένα κρυμμένο όπλο, για το οποίο και κατηγορείται. Ο κατηγορούμενος ευρωβουλευτής έχει στο παρελθόν καταδικαστεί για οπλοκατοχή το 2011, ενώ και η πρώην σύζυγός του, την οποία βέβαια έβγαλε «τρελή», μιλούσε για όπλα που διατηρούσε.
Έδρα: Το όπλο;
Λαγός: Το είχα αγοράσει από κάποιον άγνωστο.
Έδρα; Που βρέθηκε;
Λαγός: Έξω από το σπίτι μου. Στον καυστήρα.
Έδρα: Γιατί το είχατε εκεί;
Λαγός: Θεωρούσα ότι εκεί έπρεπε να το έχω. Πάντως στον καυστήρα επάνω δεν είναι επιμελώς κρυμμένο.
«Κάποιοι γραφικοί με παραλλαγές»
Ερωτώμενος σχετικά με την ομοιόμορφη ενδυμασία και την στρατιωτική εμφάνιση των μελών της Χρυσής Αυγής, σε μια σειρά εκδηλώσεων, ο κατηγορούμενος επιλέγει να απαντήσει σαν να είχε ερωτηθεί περί στρατιωτικής… εκπαίδευσης.
Λαγός: Αν αυτή η ομάδα, κάποιοι με κοιλιές, με σημαιάκια μικρά, αν αυτό είναι στρατιωτική εκπαίδευση… Αυτό μόνο στρατιωτική εκπαίδευση δεν είναι. Απεναντίας τα ΚΝΑΤ είναι παρατεταγμένα, τέλεια, με τα σημαιάκια τους. Πως βρέθηκε να συζητείται μετά από 6 χρόνια…
Έδρα: Δεν υπήρχε στρατιωτική οργάνωση;
Λαγός: Αν είναι δυνατόν!
Έδρα: Έχουμε δει φωτογραφίες με την συγκεκριμένη ενδυμασία, να εξασκούνται να έχουν όπλα.
Λαγος: Έχω δει κάποιες γραφικές ενέργειες, κάποιοι που περνούν λίγες ώρες από τη ζωή τους. Ψάξανε να βρουν οπλοστάσιο της Χρυσή Αυγη, το δικό μου μπήκαν δυο φορές και το έσπασαν. Δεν βρήκαν τίποτα. Είμαστε μια εγκληματική οργάνωση… Γελάνε και οι πέτρες, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και όπλα. Υπάρχει μια δολοφονία και άλλοι 69 που μπήκαμε στη φυλακή.
{…}
Τσουλφόγλου: Η πρώην σύζυγός σας έχει δώσει κατάθεση για δυο όπλα, πολυβόλα, καραμπίνα, αλεξίσφαιρο…
Λαγός: … και ένα άρμα μάχης…
Τσουλφόγλου: …όχι για άρμα μάχης δεν λέει.
Τα «παράσημα» του Λαγού
Ο κατηγορούμενος, που αρνήθηκε ότι είδε ή έκανε οτιδήποτε από αυτά που του καταλογίζονται, έχει ήδη καταδικαστεί για την επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, απειλεί τους Αιγύπτιους αλιεργάτες σε ομιλία του την ημέρα της επίθεσης πως «από εδώ και πέρα θα δίνουν λόγο στη Χρυσή Αυγή», ενώ επιχαίρει με άλλο μέλος σε μηνύματα για την επίθεση στο ΠΑΜΕ που επίσης έχει προαναγγείλει με sms («θα φάνε πέσιμο τα κομμούνια»)
Βρίσκεται στην Πάρο κατά την διάρκεια επίθεσης εναντίον αντιφασιστών και καμαρώνει σε φωτογραφία πλάι σε άλλους «συναγωνιστές» του, που πατούν το αντιφασιστικό σύμβολο, συμμετέχει στην επίθεση – μπροστά στις κάμερες- στον Αστέριο Χάμο στον Μελιγαλά, ενώ είναι και εκείνος που έχει την ευθύνη της τοπικής της Νίκαιας (με την οποία έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες πριν και μετά την επίθεση) που κατηγορείται σχεδόν… σύσσωμη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Μικρά - μικρά από τη δίκη
* Η αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, ήταν κατάμεστη (όσο τουλάχιστον επιτρέπουν οι αστυνομικές αρχές). Μικρή ένταση προκλήθηκε στο τέλος της απολογίας του κατηγορούμενου ευρωβουλευτή, όταν ακούστηκαν μερικά «φασίστα!» από το κοινό. Κάποιοι που συνόδευαν τον Γιάννη Λαγό, άρχισαν σε αντίδραση να τον χειροκροτούν, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό, που εκτονώθηκε όμως γρήγορα με την αποχώρηση του κατηγορούμενου από την αίθουσα.
* Ο Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε και στην αποχώρησή του από την Χρυσή Αυγή αμέσως μετά την αποτυχία της να μπει στη Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο ίδιος είχε εκλεγεί με ψηφοδέλτιο που δεύτερο όνομα ήταν το δικό του (!), στις Ευρωεκλογές που είχαν προηγηθεί. Μιλώντας για τους λόγους που ο δρόμος του χώρισε από εκείνον της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες ιδεολογικές διαφωνίες, αλλά κυρίως τακτικές. Συγκεκριμένα το άνοιγμα σε άλλους χώρους που όπως είπε «μπορεί να μην είναι τόσο πατριώτες όσο εμείς» αλλά και η «υποχωρητική» κατά τον ίδιο στάση της ΧΑ στην δίκη.
* Ο κατηγορούμενος έχει ιδρύσει ήδη νέο φορέα στον οποίο συμμετέχουν και οι συγκατηγορούμενοι Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Ο νέος αυτός φορέας «Εθνική Λαίκή Συνείδηση» θα παρουσιαστεί και επίσημα την 9η Νοεμβρίου, παρότι έχει συγκροτηθεί από τον... Αύγουστο. Τι άλλο έχει συμβεί την 9η Νοεμβρίου; Η περίφημη «Νύχτα των Κρυστάλλων» στη ναζιστική Γερμανία. Το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ των Ναζί δηλαδή, ενάντια στους Εβραίους Τυχαίο;