Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Συρρικνώνεται ο αλιευτικός στόλος της ΕΕ!!!

Ο αλιευτικός στόλος της ΕΕ εξακολουθεί να συρρικνώνεται, με την Ελλάδα να κατέχει μεν να περισσότερα σκάφη (18% επί του συνόλου), ωστόσο αυτά είναι μικρής χωρητικότητας, περίπου πέντε μικτών τόνων κατά μέσο όρο και με μικρή ισχύ κινητήρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, o αριθμός των ενεργών πλοίων που είχαν ταξινομηθεί το 2018 ήταν 81.860. Η συνολική χωρητικότητα τους ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύρια μικτούς τόνους και συνολική ισχύς κινητήρα 6,2 εκατομμύρια κιλοβάτ. Σε σύγκριση με το 2008, ο αριθμός των σκαφών μειώθηκε κατά 4%, η συνολική ολική χωρητικότητα μειώθηκε κατά 17% και η ισχύς του κινητήρα μειώθηκε κατά 10%.

Ο αλιευτικός στόλος της ΕΕ είναι διαφορετικός. Η Ισπανία έχει την υψηλότερη ολική χωρητικότητα, η Γαλλία τη μεγαλύτερη δύναμη και η Ελλάδα τα περισσότερα σκάφη.

Ο στόλος της ΕΕ είναι πολύ διαφορετικός, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων να έχουν μήκος έως 10 μέτρα, ενώ ο αριθμός των σκαφών με μήκος πάνω από 40 μέτρα είναι μικρός. Το μέσο μέγεθος αλιευτικού σκάφους της ΕΕ το 2018 ήταν 19 μικτοί τόνοι και η μέση ισχύς του κινητήρα ήταν 75 κιλοβάτ .

Σε ό,τι αφορά την ολική χωρητικότητα, η Ισπανία είχε μακράν το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (21% του συνόλου της ΕΕ). Οι στόλοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, ο επόμενος μεγαλύτερος, ήταν σχεδόν το ήμισυ αυτού της Ισπανίας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ισχύ του κινητήρα, ο μεγαλύτερος στόλος ήταν αυτός στη Γαλλία (16% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενος από την Ιταλία (15%) και την Ισπανία (13%).

Αναφορικά με τον αριθμό των σκαφών, ο μεγαλύτερος στόλος στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα (18% όλων των σκαφών), ακολουθούμενος από την Ιταλία (15%) και την Ισπανία (11%). Ωστόσο, τα ελληνικά πλοία ήταν μικρά κατά μέσο όρο, με μέσο μέγεθος 5 μικτών τόνων και μέση ισχύ κινητήρα 29 κιλοβάτ το 2018.

Αλιεύματα

Το σύνολο των αλιευμάτων της ΕΕ το 2018 ήταν περίπου 5,3 εκατομμύρια τόνοι ζωντανού βάρους, παρόμοιο με το 2017. Μεταξύ των κρατών μελών, υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα αλιευμάτων στη Γαλλία (προσωρινή + 11%), στην Ολλανδία και στη Γερμανία (+ 14%), αλλά χαμηλότερα επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο (-4%) και στη Δανία (εκτιμάται -13%). Οι αλιευτικοί στόλοι της Ισπανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας αλιεύουν περίπου τα δύο τρίτα όλων των αλιευμάτων στην ΕΕ το 2018.