Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015
Τι θέλει ο Σουλτς από την ζωή μας;;;
Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις για την άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζητώντας από την Ε.Ε. να δείξει την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες.
«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋπουθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, προεξοφλώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.
Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.
Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».
Οι ανόητοι του σχεδίου Grexit
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη τραγωδία. Η Ελλάδα, τόνισε, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης, όπως σημείωσε.
Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα με αυτή την κρίση (σ.σ. την προσφυγική) που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Μάρτιν Σούλτς συναντήθηκε με το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα, επισκέφτηκε και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων και σήμερα θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη. Έδειξε να κατανοεί την τραγικότητα της κατάστασης και τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα, αλλά για άλλη μια φορά, έδειξε το δρόμο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ως μονόδρομο για τη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό συζήτησε τόσο το ακανθώδες θέμα του προσφυγικού, όσο και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση συνδέει τα δύο θέματα και ζητά ελαστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος λόγω της επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας από την διαχείριση του προσφυγικού.
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επανέλαβε ότι το grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι και ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη. «Η Ελλάδα χρήζει αλληλεγγύης και θα την έχει αυτή την αλληλεγγύη. Και τούτο ισχύει για οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε ο κ. Σούλτς αφήνοντας πάντως μόνο γενικόλογες υποσχέσεις.
Ο κ. Σουλτς επισκέφτηκε και προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί. Σήμερα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Μυτιλήνη για να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές αλλά και η τοπική κοινωνία.
Ο κ. Σουλτς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος αργότερα ενημέρωσε ανεπίσημα τους βουλευτές της επιτροπής ΔΕΚΟ ότι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει σε όλα δίκιο, κι ότι είναι ανόητα αυτά που ζητά η τρόικα από τους πλειστηριασμούς μέχρι το ασφαλιστικό. Όλα αυτά ο Πρόεδρος της Βουλής τα είπε χωρίς να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά κι ότι τον άκουγαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με αποτέλεσμα να μεταφερθούν. Κύκλοι πάντως του Μάρτιν Σουλτς αρνούνταν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη σε αυτές τις δηλώσεις.
«Ο κωδικός για το προσφυγικό πρόβλημα είναι η Τουρκία. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μια λύση με την Τουρκία ώστε οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να σταματούν στα τουρκικά εδάφη. Είναι κάτι που λέμε από την πρώτη μέρα» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συναντήθηκε σε φιλικό κλίμα για περισσότερο από μια ώρα με τον κ. Σουλτς. Μάλιστα πρότεινε μια μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση με τους εμπλεκόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το μεταναστευτικό στη Θεσσαλονίκη, πρόταση την οποία ο Μάρτιν Σουλτς βρήκε ιδιαίτερα θετική.