Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Mην κτυπάς τον Σαμαρά για να ακούσουν οι γάιδαροι!!!


H άρνηση της πολιτικής του αποστρατείας

Το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου, μετά την τρίτη, τελευταία και άκαρπη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών από τη Βουλή. Στο γραφείο του πρωθυπουργού, τότε, πολλοί συνεργάτες του παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι τα τεκταινόμενα, φοβούμενοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών.

Οι φόβοι τους δικαιώθηκαν, ο Αντώνης Σαμαράς δεν επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου και, αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου εντός της ΝΔ, παραιτήθηκε εκείνη τη δραματική βραδιά του δημοψηφίσματος.

Πλην όμως, από το πολιτικό προσκήνιο δεν έφυγε ποτέ και ούτε προτίθεται να το πράξει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Αυτό είναι και το μήνυμα που δίνει μέσω του δημοσιογραφικού ομίλου La Razon της Ισπανίας, με αφορμή την παρουσία του στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη.

Και, αν μπορούσαμε να παραλληλίσουμε το πολιτικό μήνυμα με ένα τραγούδι, αυτό θα ήταν χωρίς αμφιβολία το «Λιωμένο Παγωτό» από τα Ξύλινα Σπαθιά. «Κι όμως είμαι ακόμα εδώ…» λέει το εν λόγω ρεφρέν.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει συνταξιοδοτηθεί. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια κατάφερε, αυτό το καλοκαίρι, να πάει διακοπές περισσότερο από το σύνηθες τριήμερο στην αγαπημένη του Μεσσηνία. Η ξεκούραση ήταν άλλωστε κάτι που του έλειψε στα δυόμιση χρόνια της πρωθυπουργίας του. Μάλιστα, σε πολιτικο-δημοσιογραφικούς κύκλους ακόμα θυμούνται εκείνο το ξαφνικό λουμπάγκο που είχε πάθει ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 2014, με τους πιο…τολμηρούς να λένε πως απλά ο πρωθυπουργός ήθελε μια παραπάνω μέρα ξεκούρασης.

Συν τοις άλλοις, πέρασε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, ενώ επανέκτησε και τις αγαπημένες του συνήθειες, όπως την έξοδο στα στέκια του εστιατόρια (Βασίλης πρωτίστως και Κατσαρίνα έπειτα) στην Κηφισιά. Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλέον πολύ περισσότερο χρόνο να παρακολουθεί και τον αγαπημένο του Ολυμπιακό (προσπαθούσε να μην χάνει ματς του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού ακόμα και σε δύσκολα κυβερνητικά βράδια).

Αν αυτή μοιάζει να είναι η εικόνα ενός πολιτικά ανενεργού ανθρώπου, τότε το συμπέρασμα είναι λάθος. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έκανε ένα διάλειμμα, πλην όμως δεν έχει αποφασίσει να κατεβάσει τα πολιτικά ρολά. «Είμαι πολιτικά ενεργός, ήμουν και θα είμαι εδώ» είναι το μήνυμα που ήθελε να περάσει με τη μακροσκελή του συνέντευξη στο ισπανικό μέσο, όπου ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για όλους και για όλα και ρίχνει τα βέλη του τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν τον βοήθησαν σε καμία περίπτωση να κλείσει την αξιολόγηση στο τέλος του 2014, διαβλέποντας τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Παρακολουθεί τα κυβερνητικά πεπραγμένα, παρεμβαίνει, ασκεί κριτική» σχολιάζουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι δίνουν την εικόνα ενός πολιτικού, ο οποίος αρνείται να αποσυρθεί.

Πλην όμως, αυτή η εικόνα δραστηριοποίησης του κυρίου Σαμαρά δεν εντάσσεται απαραίτητα στο κάδρο της μικροπολιτικής, με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ. Αντίθετα, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού παραπέμπουν στη «μεγάλη εικόνα» που έχει να κάνει με την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα έργα του στην κυβέρνηση.

Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλητές του ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να εμπλακεί στην εσωκομματική αναμέτρηση της ΝΔ, ενώ συνεργάτες του δείχνουν ως παράδειγμα ενωτικής στάσης και το ότι συναντήθηκε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος είχε ακολουθήσει πορεία ρήξης με το Μαξίμου, όσο ο κύριος Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός. Πάντως, στο γαλάζιο παρασκήνιο αρκετοί δείχνουν διακριτική στήριξη του κυρίου Σαμαρά προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να απορρίπτουν πάντως τα εν λόγω σενάρια.

«Είναι παρών και γι’ αυτό κάποιοι του χρεώνουν πως με ένα τηλεφώνημα καθορίζει ακόμα τις πολιτικές εξελίξεις» σημειώνουν με νόημα. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως πολλοί βουλευτές και επιτελικά στελέχη της ΝΔ διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και τον συμβουλεύονται για τις τρέχουσες εξελίξεις.

«Είναι ένας άνθρωπος που δρα, δεν έχει αποδράσει» είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος με τη συνέντευξη στο La Razon αλλά και την παρουσία του στο ΕΛΚ κάνει δυναμικό comeback. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως ο κύριος Σαμαράς συγκέντρωσε περισσότερα θετικά σχόλια εν σχέσει με το σύνολο της γαλάζιας αποστολής στη Μαδρίτη, με ανθρώπους που δεν τον είχαν στηρίξει, όταν προσπαθούσε να κλείσει τη διαπραγμάτευση, να του αναγνωρίζουν σήμερα πως επιτέλεσε σωστά το ρόλο του.

«Πιστεύω ότι η Ένωσή μας οφείλει να υποστηρίζει κυβερνήσεις με αποδεδειγμένα δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα. Όταν δίνουμε την εντύπωση - ακόμα κι αν αυτή είναι μια πολύ "επιφανειακή" εντύπωση - ότι "διευκολύνουμε" τους λαϊκιστές, ενώ "τραβάμε το χαλί" κάτω από τα πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, αυτό μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα...» λέει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός στην επίμαχη συνέντευξη, σε μια αποστροφή-μήνυμα για τους Ευρωπαίους εταίρους.

Έτσι, ο κύριος Σαμαράς δεν έχει φύγει ακόμα από το προσκήνιο. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι συνεργάτες του που ισχυρίζονται πως σύντομα, με κάποιον τρόπο, θα κληθεί και πάλι να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο, πλην όμως ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι αυτός που θα καθορίσει τον χρόνο και την ένταση των παρεμβάσεων και των πρωτοβουλιών του. Όπως και να έχει, ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπαίνει στο καλούπι της πολιτικής αποστρατείας. «Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο» φέρεται να λέει ο ίδιος.

«Η ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ...» σημειώνει παράλληλα μέσω της συνέντευξής του. Άλλωστε, ο Ζοζέφ Ντε Μεστρ έλεγε πως «η ιστορία είναι μια διαρκής συνωμοσία εναντίον της αλήθειας» και, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διαμείβονται στον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού, ο κύριος Σαμαράς παραμένει θιασώτης της αλήθειας