Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Πάλι ξέφυγε ο μακελάρης του Παρισιού μέσα από τα χέρια των αστυνομικών


Μπορεί τα μέτρα της γαλλικής αστυνομίας να είναι πολύ αυστηρά, ωστόσο οι αρμόδιοι κατάφεραν να χάσουν μέσα από τα χέρια τους έναν από τους μακελάρηδες του Παρισιού.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ που μαζί με ομάδα φανατικών ισλαμιστών αιματοκύλισε τη γαλλική πρωτεύουσα αφήνοντας πίσω του 130 νεκρούς, διέφυγε της σύλληψης όχι μία, αλλά τρεις φορές.

Αυτό αναφέρει η Le Parisien επικαλούμενη πηγές από εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συλληφθείς φίλος του Σαλάχ, Χαμτζά Ατού, κατέθεσε ότι οι αστυνομικοί σταμάτησαν τρεις φορές το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν από το Παρίσι με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο μπλόκο ο Ατού και ένας ακόμα φίλος τους ο Μοχάμεντ Αμρί, που βρίσκονταν στις μπροστινές θέσεις του αυτοκινήτου, ενώ ο Αμπντεσλάμ καθόταν στο πίσω κάθισμα, ερωτήθηκαν από την αστυνομία αν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών.

Οι δύο άνδρες απάντησαν θετικά, λέγοντας ότι είχαν κάνει χρήση χασίς, τότε όπως είπε ο Αμρί «ο αστυνομικός μας είπε ότι δεν είναι καλό, αλλά ότι αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα εκείνη την ημέρα».

Οι τρεις τρομοκράτες, λοιπόν, πήραν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι και το δεύτερο μπλόκο, χωρίς κανένας από τους ένστολους να ελέγξει την ταυτότητά τους.

Στο τρίτο μπλόκο, κοντά στο Καμπρέ της Γαλλίας, οι αστυνομικοί ήλεγξαν τις ταυτότητές τους, ενώ ο Αμπντεσλάμ έδωσε ακόμα και τη διεύθυνσή του στην αστυνομία, λέγοντας πως μένει στο προάστιο Μολεμπέκ.

Λίγες ώρες αργότερα και αφού είχαν περάσει τα βελγικά σύνορα, το αυτοκίνητο των τριών εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο, ενώ ο Ατού και ο Αμρί τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από λίγη ώρα, με τον Αμπντεσλάμ να έχει εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Αμπντεσλάμ είχε στείλει γραπτό μήνυμα στους δύο άνδρες λέγοντάς τους να τον συναντήσουν. Όταν τον βρήκαν ήταν «ανήσυχος, δεν έδειχνε καλά». Ο άνδρας τους απείλησε πως αν δεν τον μετέφεραν στις Βρυξέλλες θα πυροδοτούσε τα εκρηκτικά με τα οποία υποστήριζε ότι ήταν ζωσμένος. Μάλιστα, για να τους διαβεβαιώσει ότι ήταν αποφασισμένος για όλα, υπερηφανεύτηκε ότι είχε μόλις σκοτώσει με Καλάσνικοφ και ότι ο αδελφός του είχε ανατιναχθεί.

Εντούτοις, σε μία από τις στάσεις που έκαναν οι τρεις τους για ανεφοδιασμό, ο Αμπντεσλάμ βγήκε από την τουαλέτα με ανοιχτό το μπουφάν του που αποκάλυπτε ότι δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.