Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή - H European Border and Costguard Agency EUBCGA αντικαθιστά την Frontex


Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας η οποία αντικαθιστά την Frontex και θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφύλακες – Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency EUBCGA) αποφάσισε σήμερα το κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως σε δύο ώρες (18:00 ώρα Ελλάδας) από τον πρώτο αντιπρόεδρο Ζίμερμανς και περιλαμβάνει :

-Μια δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων, προερχόμενοι από τα κράτη μέλη κατ’ αναλογία. Τα κράτη μέλη με εξωτερικά σύνορα Σένγκεν θα διαθέσουν το 2% του ανθρώπινου δυναμικού τους και τα κράτη μέλη χωρίς εξωτερικά σύνορα Σένγκεν το 3%.

-Η νέα υπηρεσία θα διοικείται από μια Επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη και η οποία θα διενεργεί εκθέσεις και αξιολογήσεις σε σχέση με το πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη μέλη στα σύνορά τους, πόσο κινδυνεύουν και από ποιους κινδύνους.

-Αυτή η Επιτροπή θα εκδίδει συστάσεις και θα ζητά από τα κράτη διορθωτικά μέτρα. Επιπλέον θα αποφασίζει αν και κατά πόσο θα πρέπει να στείλει στο κράτος μέλος ομάδες ταχείας επέμβασης.

-Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Αν το κράτος μέλος από το οποίο ζητούνται μέτρα ή προετοιμάζεται στο έδαφός του η αποστολή δύναμης επέμβασης, δεν συνεργάζεται ή δεν εφαρμόζει τα μέτρα τότε θα ξεκινάει η διαδικασία επί παραβάση.

-Οι ομάδες θα επιχειρούν στα κράτη μέλη υπό την αιγίδα των εθνικών υπηρεσιών και θα μπορούν να διενεργούν συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και να επαναπροωθούν όσους πρέπει.

-Η αποστολή των ομάδων επέμβασης θα γίνεται σε τρεις ημέρες και σε γενικές γραμμές η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στην θέληση των εμπλεκόμενων κρατών μελών να συνεργαστούν.