Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Σόιμπλε εσυ Superstar - Σ'ευχαριστώ






Ως κρίσιμη δοκιμασία χαρακτήρισε την διάσωση της Ελλάδας η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατκού Κόμματος (CDU) που άρχισε σήμερα στην Καρλσρούη και τόνισε ότι «στο τέλος ένας άνθρωπος ήταν καθοριστικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

«Εγκάρδια ευχαριστώ», συνέχισε η κυρία Μέρκελ απευθυνόμενη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο οι σύνεδροι χειροκρότησαν επί αρκετή ώρα όρθιοι. Η κυρία Μέρκελ, η οποία μίλησε επί 75 λεπτά και καταχειροκροτήθηκε, σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη δεν έχει υπερβεί την κρίση του ευρώ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα λάθη της ίδρυσης της Ευρωζώνης».

Αναφερόμενη στην ελληνική κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ επισήμανε: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β´ Προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές για ένα νέο, τρίτο Πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία - για εμάς, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Στο τέλος καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που μας ήταν και συνεχίζουν να μας είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ίδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η Καγκελάριος πρόσθεσε πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες - ανάπτυξη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία - πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως αυτή την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».