Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Στο εδώλιο n Siemens και το C4I!!!





Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν 18 πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας Siemens καθώς και της θυγατρικής της στην Ελλάδα για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Ένα έργο που είχε αναλάβει η αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την Siemens και κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 259.032.250 ευρώ χωρίς ωστόσο να λειτουργήσει ποτέ εξ ολοκλήρου.

To Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το υπ΄αριθμόν 1732/2017 βούλευμά του, αποδίδει στους κατηγορούμενους ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος».

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση -όπως και στην σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ που εκδικάζεται αυτή την περίοδο- αποδίδεται στον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas παραπέμπεται να δικαστεί για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.

Παραπέμπονται επίσης οι Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου καθώς και οι Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος, Παναγιώτης Αναστόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος και Παναγιωτης Μέρτης για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης οι: οι Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθ, Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ενώ για ηθική αυτουργία στην απιστία κατά του Δημοσίου παραπέμπονται οι: Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης.

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου ενώ οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark κατηγορούνται για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, όπως επίσης και για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση.

Επίσης, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek παραπέμπονται και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βας. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Και προσωρινή κράτηση
Το Συμβούλιο Εφετών με το ίδιο βούλευμα, διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek ενώ διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση.
Καταργεί ωστόσο την ισχύ των ενταλμάτων που εκδόθηκαν το 2009 σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφαράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία.

Παράλληλα, αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ταυτόχρονα, επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο,Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Αθώοι για την απάτη
Όσον αφορά στο αδίκημα της απάτης και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης , οι δικαστές κατέληξαν στο να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού. Επίσης αποφάνθηκαν να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωάννη Πετρόπουλου για απιστία κατ’ εξακολούθηση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και να μην γίνει κατηγορία σε βάρος των Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ως προς την έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.

Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλει στις αρχές Αυγούστου του 2017 προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλιος Κωσταρέλλος μεταβάλλοντας την αρχική του, μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο διαφώνησε ευθέως με την προηγούμενη άποψη που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο του 2016 και την οποία είχε αποκαλύψει η Realnews.

Με αυτή, που προκάλεσε τότε πλήθος αντιδράσεων, ζητούσε να απαλλαγεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας. Όπως σημείωνε , ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να παίρνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Siemens ήταν… δωρεά προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την νέα 1464/17 πρότασή που υπέβαλε τον Αύγουστο του 2017 ωστόσο αποφαινόταν ότι προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.