Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Άσυλο στο Βέλγιο ζητάει ο Κάρλες Πουζδεμόν - Διέφυγε μετά τη δίωξή του!!!

Ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, διέφυγε από τη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες, με πηγή της ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται το AFP και αναμεταδίδει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir, αλλά και την El Mundo.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, «ο Κάρλες Πουζδεμόν θα συναντηθεί με τους "Φλαμανδούς ηγέτες"», όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Periodico και το τηλεοπτικό κανάλι La Sexta.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μισέλ δεν σχολίασε τις πληροφορίες για την άφιξη του καθαιρεμένου καταλανού προέδρου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, κυβερνητική πηγή, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο βρίσκεται στο Βέλγιο.

Βέλγος υπουργός: Θα δώσουμε άσυλο στον Πουτζδεμον

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά στελεχών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και του διαλυθέντος περιφερειακού κοινοβουλίου για το αδίκημα της «στάσης» (εξέγερσης), καθώς την Παρασκευή συμμετείχαν στην κήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας από το Βασίλειο της Ισπανίας.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκονται, πλην του κ. Πουτζντεμόν, καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.

Δίωξη θα ασκηθεί κατά και της τέως προέδρου του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και κατά του τέως αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.