Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γαλλία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Βαλς, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών



 
 
Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλς να σχηματίσει αύριο, Τρίτη, μια νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τους "προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο πρόεδρος) έχει προσδιορίσει για τη χώρα μας".

Να σημειωθεί ότι η υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης έρχεται μια ημέρα αφού ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ ζήτησε να υιοθετηθούν νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε αυτό που χαρακτήρισε "εμμονή" της Γερμανίας με τη δημοσιονομική λιτότητα.

Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή υπουργό «η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη". «Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς», υποστήριξε ο Μοντεμπούρ.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος, όπως είπε, σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση, και προσθέτει όμως «η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται».