Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Είμαι δημόσιος υπάλληλος και βγαζω χρήματα στο εξωτερικό


Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση πως συνολικά 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό 1,5 δισ. ευρώ από το 2010 έως σήμερα. Και μπορεί οι διαδικασίες για να μεταφερθούν τα χρήματα στο εξωτερικό να είναι νόμιμες, ωστόσο οι υπάλληλοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ καθώς σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι καταθέσεις αυτές δεν προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ενδεικτικό είναι πως στο ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι αρκετά από τα χρήματα μπορεί να προέρχονται από «μαύρα» εισοδήματα εκπαιδευτικών από ιδιαίτερα μαθήματα και από «φακελάκια» που έπαιρναν γιατροί.

Εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι υπουργείων και ΟΤΑ

Από τις λίστες που έχει στα χέρια του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους δημοσίους υπαλλήλους που έστειλαν έξω χρήματα, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας, Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα:
329 έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 600.000 ευρώ ο καθένας.
415 άτομα έστειλαν 117 εκατ. ευρώ και μετά αποχώρησαν, και από αυτούς:
241 είναι ιατρικό προσωπικό με εμβάσματα 65 εκατ.
101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων με 27,3 εκατ.
Συνολικά 4.845 θα ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ.

Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 υπάλληλοι έχουν στείλει εμβάσματα αθροιστικά άνω των 600.000 ευρώ o καθένας. Από τους 5.260 δημοσίους υπαλλήλους που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, 415 υπάλληλοι, με συνολικό ποσό εμβασμάτων 117 εκατομμύρια ευρώ -δηλαδή με μέσο όρο 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο- αποχώρησαν από το Δημόσιο για διάφορους λόγους. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και της ζήτησε να ελέγξει τους 415 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, καθώς το Σώμα Ελεγκτών δεν έχει σχετική δικαιοδοσία.

Στον έλεγχο των 4.845 υπαλλήλων που παραμένουν στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός, επισημαίνοντας ότι το Σώμα θα διενεργήσει τους ελέγχους, οι οποίοι, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι. «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα», είπε ο κ. Νομικός.


Ο Μητσοτάκης είχε ζητήσει να εντοπιστούν οι επίορκοι που φυγάδευαν χρήματα

Η παρέμβαση για τη φοροδιαφυγή δημοσίων υπαλλήλων που έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε σε μια προσπάθεια να εντοπίσει νέα δεξαμενή επιόρκων που έχουν βγάλει με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εντατικοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους.

Δηλώσεις Μητσοτάκη για τα εμβάσματα-μαμούθ

Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο που διενεργεί το ΣΕΕΔΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε έναν οριζόντιο έλεγχο εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που ξεπερνούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ.

Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο. Το συνολικό ποσό που έφυγε από τη χώρα αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους υπαλλήλους οι 415 έχουν τον τελευταίο χρόνο αποχωρήσει από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Σήμερα επέστεψα στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί.

Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, δήλωσε:

«Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει για διαφόρους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει τον έλεγχο των 415 αυτών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μετά την αποχώρησή τους από τον δημόσιο τομέα το ΣΕΕΔΔ δεν έχει δικαιοδοσία για να τους ελέγξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για όσους δημοσίους υπαλλήλους παραμένουν στο δημόσιο και βρέθηκαν να βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.