Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Συναγερμός!!!


Παγκόσμιο σοκ αλλά και διεθνή συναγερμό προκαλεί η θρασύτατη επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 15. Δράστης είναι ένας 28χρονος Σαουδάραβας, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, που έφτασε στην Τουρκία το προηγούμενο διάστημα μέσω Συρίας.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πίσω από το μακελειό βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι ακραίοι ισλαμιστές του ISIS, τότε ενδέχεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, κυρίως σε σχέση με τον ρόλο της Άγκυρας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στην Συρία.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην πολυσύχναστη πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, είναι αποκαρδιωτικές. Άψυχα σώματα αθώων ανθρώπων κείτονταν στο έδαφος, την στιγμή που έφταναν στο σημείο ασθενοφόρα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να μεταφέρουν τους τραυματίες στα κοντινά νοσοκομεία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την μετάδοση πληροφοριών από τα μέσα ενημέρωσης για τις λεπτομέρειες της επίθεσης. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς αλλά και τους τραυματίες είναι Γερμανοί, οι οποίοι ήταν μέλη τουριστικού γκρουπ από το Βερολίνο.

Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι «τουλάχιστον 9 στους 10» ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είναι Γερμανοί. Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Λίμα έκαναν γνωστό ότι ένας από τους νεκρούς είναι Περουβιανός. Όπως έχει γίνει γνωστό, δύο από τους 15 τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Επιβεβαιώσαμε ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης είναι ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε ο Νταβούτογλου και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή και θα τα τιμωρήσει. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε στην Μέρκελ ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώνονται διαρκώς για τα ευρήματα των ερευνών.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «επίθεση αυτοκτονίας» που διαπράχθηκε από καμικάζι και σημείωσε ότι η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνεχή επικοινωνία το ΥΠΕΞ με τις τουρκικές Αρχές

Σε έκτακτο διάγγελμά της, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων». Εξέφρασε ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα του Βερολίνου και των διεθνών εταίρων του για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας σε ανακοίνωση του πως θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας. «Αυτή η αποτρόπαιη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με θύματα από κοινού Τούρκους πολίτες και τουρίστες υπηκόους ξένων χωρών», σημείωσε με ανακοίνωση του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.