Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Πιέρ Μοσκοβισί "κανονική χώρα η Ελλάδα" - εποπτεία και μετά το πρόγραμμα!!!



«Οι οικονομικές προβλέψεις επιβεβαιώνουν την ελληνική ανάκαμψη, η οποία είναι συμπαγής» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί με αφορμή την παρουσίαση των χειμερινών ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων της ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση δήλωσε ότι «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και δουλεύουμε προς την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ ένας από τους στόχους της διήμερης επίσκεψης του στην Αθήνα, όπου θα μεταβεί αργότερα σήμερα Τετάρτη, είναι η συζήτηση γύρω από «τι είδους εποπτεία θα χρειαστεί». Ο επίτροπος συμπλήρωσε, πάντως, ότι μετά το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα θα καταστεί και πάλι «κανονική» χώρα.

Εξάλλου, όπως τονίζεται στις χειμερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις 2018 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «είναι ζωτικής σημασίας η δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία».

Σύμφωνα με την Κομισιόν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε 2,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ το 2017 έκλεισε με ανάπτυξη 1,6%. Όπως τονίζεται «η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα προσεχή έτη, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη για την αύξηση της απασχόλησης».


Κατά την έκθεση η σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση. Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα αναμένεται επίσης να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, αν και οι όροι χρηματοδότησης μπορεί να χαλαρώσουν μόνο σταδιακά, με αποτέλεσμα τη μέτρια αύξηση των επενδύσεων. Το 2019 προβλέπεται ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν πιο δυναμικά και θα αποτελέσουν σημαντικό θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Η ισχυρή εξωτερική ζήτηση θα δώσει ώθηση στις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες προβλέπεται να γίνουν σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός το 2018, ενισχύοντας τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας προς τον τομέα του εμπορίου.

Πάντως, κατά την περασμένη χρονιά η Κομισιόν καταγράφει μείωση των επενδύσεων, η οποία πιθανόν συνδέεται με τις αρνητικές επιπτώσεις από το καθυστερημένο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το τρίτο τρίμηνο.