Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Μαριά – Ντράγκι : 1 - 0



Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η κόντρα ξεκίνησε μετά από ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, για δανειοδότηση της Ελλάδας από την Τράπεζα της Ελλάδας ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εξοφλήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα, ο Νότης Μαριάς έθεσε δημόσια την πρόταση του, για εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα μέσω δανειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος με προφορική του ερώτηση προς τον Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή, ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση μιλώντας για άσχετα ζητήματα.

Όμως, κάτω από τη συνεχή πίεση του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή ο οποίος του υπενθύμισε ότι αυτός ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας δανειοδότησε την Ιταλία για να πληρώσει υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι δεν θυμάται και ζήτησε από τον Νότη Μαριά μετά το τέλος της συνεδρίασης να συζητήσουν το θέμα.

Και όλα αυτά ενώ ο Ιταλός Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθούσε να προστατέψει τον Ντράγκι απαντώντας αντ’ αυτού.

Στην τοποθέτησή του ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς επισήμανε τα παρακάτω:

«Κύριε Ντράγκι,

Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 26,6% και η ανεργία των νέων χτύπησε κόκκινο φτάνοντας στο 51,7% σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την περασμένη Παρασκευή. Το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, το 45% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 650€, το Ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του προς τρίτους.

Κύριε Ντράγκι σας διαβάζω το άρθρο 7 του Κανονισμού 3603/1993 του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1993 το οποίο αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες προς το δημόσιο τομέα για την εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ, δεν θεωρείται πιστωτική διευκόλυνση κατά την έννοια του άρθρου 104 της συνθήκης».

Δεδομένου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο του 2010 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδυναμία πληρωμής θα ήθελα να σας ρωτήσω ως Πρόεδρο της ΕΚΤ:

1.Ποιά θα είναι η στάση της ΕΚΤ σε περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση αξιοποιώντας το άρθρο 7 του Κανονισμού 3603/93 ζητήσει από την ΕΚΤ τη δανειοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την μερική ή ολική εξόφληση των ανωτέρω δανειακών της υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις έχει τορπιλίσει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της;

Να σημειώσω εν προκειμένω ότι ήδη εσείς ως Διοικητής της ΕΚΤ έχετε δώσει την έγκρισή σας σε ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν την Ιταλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία, ενώ ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας κατόπιν αδείας του κ. Τρισέ δανειοδοτήσατε την Ιταλική Κυβέρνηση για να πληρώσει υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

2.Ενόψει του ότι η ΕΚΤ βάσει των Συνθηκών μεριμνά ώστε οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να τηρούν τις εκ της Συνθήκης υποχρεώσεις τους, ποια θα είναι η στάση της ΕΚΤ σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλη Εθνική Κεντρική Τράπεζα κράτους μέλους της Ευρωζώνης προχωρήσει στη δανειοδότηση ή σε κάθε άλλη μορφή χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να προβεί σε ολική ή μερική εξόφληση των ανωτέρω δανειακών της υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ;».