Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μυλόπουλος: Τα σκάνδαλα του σπάταλου πρύτανη του ΑΠΘ και νέου προέδρου της ΕΡΤ3


Τις αποφάσεις αυτές έλαβε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, που σύστησε Επιτροπή Δεοντολογίας με μέλη τους δημοσιογράφους Χρήστο Πασαλάρη, Νίκο Τσαγκρή, Γιώργο Βότση, Ιάσωνα Μοσχοβίτη και Βασίλη Νικολόπουλο.

Ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3. Γενικός Διευθυντής του καναλιού ορίστηκε ο Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ, ενώ η θητεία τους είναι για ένα χρόνο.
Το τρίτο μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής θα εκλεγεί από τους εργαζομένους.

Τις αποφάσεις αυτές έλαβε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, που σύστησε Επιτροπή Δεοντολογίας με μέλη τους δημοσιογράφους Χρήστο Πασαλάρη, Νίκο Τσαγκρή, Γιώργο Βότση, Ιάσωνα Μοσχοβίτη και Βασίλη Νικολόπουλο.

Τέλος, το ΔΣ όρισε ως προσωρινούς συντονιστές της ΕΡΤ3, τον Χρήστο Γιαννούλη (ειδήσεις), την Κυριακή Μάλαμα (πρόγραμμα) και τον Γιάννη Τσολακίδη (ραδιόφωνο).

Η πρυτανική θητεία του κ. Μυλόπουλου στο ΑΠΘ σημαδεύτηκε από διάφορα γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αλλά και τις αρμόδιες αρχές. Ενα πανεπιστημιακό ίδρυμα, που επί των ημερών του μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο, μια «πρυτανική» τουαλέτα 30.000 ευρώ να κάνει τον ειδησεογραφικό γύρο του κόσμου, κατηγορίες για παρακίνηση των πανεπιστημιακών υπαλλήλων να καταλάβουν το υπουργείο Παιδείας, αλλά και iPhone τηλέφωνο ως δώρο αβροφροσύνης προς την Ελληνίδα ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη και «ερευνητικά» ταξίδια για κουμπαριές στο Φανάρι σημάδεψαν την ταραχώδη θητεία του.

«Αριστερός» πρύτανης σε ιδιωτικό ΑΕΙ με μισθό golden boy

Ο ίδιος πριν λίγουε μήνες αν και υπέρμαχος της δημόσιας παιδείας και πολέμιος της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης αποφάσισε να κάνει μία επωφελή συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Συγκεκριμένα,μία μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση της θυελλώδους θητείας του ως πρύτανη του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος στις 30 Αυγούστου 2014, ο κ. Μυλόπουλος μετακόμισε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα ιδιωτικό ίδρυμα, μετεξέλιξη του Cyprus College, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 με πέντε σχολές. Νωρίτερα, στον διθυραμβικό απολογισμό του πρυτανικού του έργου είχε αναγορεύσει την από μέρους του προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου ως αιχμή των πεπραγμένων του: «Το ΑΠΘ πρωταγωνίστησε, εν μέσω κλίματος αμφισβήτησης κάθε δημόσιας δομής, στον αγώνα για μια δημοκρατική και δημόσια παιδεία. Τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και η Σύγκλητος υπερασπίστηκαν με πάθος τον ακαδημαϊκό, κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της ανωτάτης εκπαίδευσης, αντιστεκόμενοι στις επιθέσεις και στο γενικότερο κλίμα της εποχής, προς όφελος των φοιτητριών και των φοιτητών μας, καθώς και της κοινωνίας».

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ πήγε ως επισκέπτης καθηγητής, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως και τις 31 Αυγούστου 2015 βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια ενός έτους. Μια άδεια που του χορηγήθηκε για επιστημονικούς λόγους και έχει καθιερωθεί νομοθετικά προκειμένου τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά ή εκπαιδευτικά έργα άλλων ΑΕΙ ή επιστημονικών φορέων της χώρας ή του εξωτερικού. Ειδικότερα, ο κ. Μυλόπουλος ζήτησε τον περασμένο Μάιο από τη γενική συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών όπου ανήκει συγκεκριμένη εκπαιδευτική άδεια για να διδάξει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Πλήθος σκανδάλων στο ΑΠΘ

Επί θητείας του στο ΑΠΘ είχε παρέμβει μέχρι και ο εισαγγελέας για τις πρωτοφανείς σπατάλες στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε εποχή κρίσης.

Ο κατάλογος είναι μακρύς: εξωφρενικές σπατάλες για ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη του Μυλόπουλου για να παντρέψει τη γραμματέα του που «πέρασαν» στο Ίδρυμα, ένα i-phone που έδωσε στην ηθοποιό Ν. Δραγούμη ο αντιπρύτανης Ι. Παντής χρεώνοντας το πάλι στο πανεπιστήμιο, δαπάνες για «χρυσές» τουαλέτες, ανακαινίσεις και δημόσιες σχέσεις.

Συγκεκριμένα όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» ο κ. Μυλόπουλος χρέωσε τον ειδικό λογαριασμό έρευνας του ιδρύματος με τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων του για την Κωνσταντινούπολη όπου πήγε να παντρέψει την γραμματέα του, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες αποκαλύψεις είχε δώσει και μπόνους 32.000 ευρώ στον εαυτό του μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο « Θέμα», ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να παντρέψει τη γραμματέα του, αλλά πέρασε τα αεροπορικά του έξοδα (1.642,68 ευρώ) στο Πανεπιστήμιο. Κι αυτό γιατί με την υπ' αριθμόν 50847/2012 απόφαση της 6ης Ιουνίου, που υπογράφει η αντιπρύτανης, Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, η δαπάνη μετάβασης του πρύτανη επιβάρυνε τελικά το ειδικό λογαριασμό ερευνών του ΑΠΘ. Ειδικότερα, η έγκριση πληρωμής των 1642 ευρώ εντάχτηκε σε πλαίσιο χρηματοδότησης της επιτροπής ερευνών με τίτλο: «Διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ». Για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε παρέμβαση Εισαγγελέα. Επίσης όπως είχε αποκαλύψει το «Θέμα» ο αντιπρύτανης Ιωάννης Παντής πρόσφερε ως δώρο ένα πανάκριβο iPhone αξίας 699 ευρώ στη γνωστή ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, αλλά το χρέωσε στα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος.

Επιπλέον επί θητείας του το ΑΠΘ ξόδεψε 8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), την ώρα που η ΔΕΗ έκοβε το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1958 στη Θεσσαλονίκη, παιδί εύπορης, αριστοκρατικής οικογένειας Ελλήνων από τη Ρωσία. Μπήκε στο πανεπιστήμιο το 1976, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΑΠΘ ως πολιτικός μηχανικός το 1982 και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1987. Το 1990 εκλέχθηκε σε θέση λέκτορα στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου εξακολουθεί να υπηρετεί μέχρι και σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή. Το Μάιο του 2010 εξελέγη πρύτανης.

Στις εθνικές εκλογές του 2004, ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2002, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το Δήμο της Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Σπύρου Βούγια. Στις αρχές του 2007 διορίστηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Στη θυελλώδη σύγκρουση που ακολούθησε μεταξύ Παπανδρέου-Βενιζέλου ο κ. Μυλόπουλος τάχθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο στη συνέχεια πήρε αποστάσεις, χωρίς ποτέ όμως να διαρρήξει τη σχέση τους.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μυλόπουλος έκανε στροφή πλησιάζοντας ΣΥΡΙΖΑ και έφτασε πολύ κοντά να μπει και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ωστόσο η ιδέα απορρίφθηκε.