Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Eκλογές αρχές Νοεμβρίου!!!



Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να προχωρήσει για καιρό. Είναι όμως επίσης σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι ήρθε η ώρα για τη μετάβαση της Αριστεράς στο νέο πεδίο δράσης, αυτό του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Ο πρωθυπουργός προωθεί τις τελευταίες ημέρες το σενάριο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο, αφού όμως πρώτα δείξει στους δανειστές ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε την 12η Ιουλίου. Θεωρεί ζωτικής σημασίας ανάγκες για τη χώρα την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον Αύγουστο και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων εντός του Σεπτεμβρίου (κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα).

Και όπως αναφέρει το «Έθνος» της Κυριακής όλα αυτά θα γίνουν με φόντο την 8η Νοεμβρίου, την ημέρα που έχει «μαρκάρει» στο ημερολόγιο του ο κ. Τσίπρας ως την πλέον πιθανή για τη διεξαγωγή των εκλογών. Όπως ανάφέρει το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε έμπιστους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θέλει μέσω επιθετικών πρωτοβουλιών να επιδιώξει το κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση.

Το βράδυ της Παρασκευής τους αποκάλυψε το σχέδιο του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού έχει διασφαλίσει στη φαρέτρα του την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη δέσμευση ότι μετά τις εκλογές θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών, υπάρχουν συνεργάτες του που έχουν εισηγηθεί την προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να αφήσει στον αέρα τη χώρα και να εγκλωβιστεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την υιοθέτηση των σκληρών μέτρων που συνοδεύουν τη συμφωνία.

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν δημοσκοπική εικόνα, η οποία δείχνει ότι ο ίδιος διατηρεί μέχρι στιγμής ατόφιο το πολιτικό του κεφάλαιο και ότι μπορεί να κάνει ελιγμούς στη συνέχεια για να εξασφαλίσει συμμαχίες που εγγυώνται την τριετή πορεία του προγράμματος. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται μέχρι τις εκλογές να «κλείσει το μάτι» σε άλλες κομματικές συμμαχίες για την διακυβέρνηση. Εντούτοις, σκοπεύει να ανοίξει τον διάλογο σε όλους όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν γέφυρες για την επόμενη ημέρα.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια αναμένεται να καταγραφούν άγριες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα κορυφωθούν στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Για το αν είναι ωφέλιμο για την παράταξη να πάει σε εκλογές ύστερα από μια τέτοια εσωκκοματική διαμάχη, ο Αλέξης Τσίπρας παραπέμπει στο παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ του 1996, που τρεις μήνες μετά το συνέδριο και την επικράτηση του Κώστα Σημίτη έναντι του Ακη Τσοχατζόπουλου αναδείχτηκε ξανά κυβέρνηση με ποσοστό 41,49%.