Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ο Ρέντσι πάει για «αντάρτικο» κατά των Βρυξελλών!!!

       
Η Ιταλία είναι έτοιμη να αψηφίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανακεφαλαιοποιήσει μονομερώς το προβληματικό τραπεζικό της σύστημα εφόσον αυτό βρεθεί σε συστημική αστάθεια. Μια κίνηση που αναμένεται να επιφέρει σημαντικό χτύπημα στο εκκολαμπτόμενο σύστημα της Ένωσης για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, είναι αποφασισμένος να παρέμβει με κρατικά κεφάλαια παρά τις προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο για την ανάγκη οι διασώσεις των τραπεζών να έρχονται από πιστωτές και όχι από δημόσιο χρήμα.

Η απειλή αυτή έχει σημάνει... συναγερμό στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει ο φόβος πως μια τέτοια τολμηρή παρέμβαση θα διέλυε την αξιοπιστία του νέου συστήματος κανώνων της ΕΕ.

Ήδη, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ΕΕ έχει προτείνει στη Ρώμη μια εναλλακτική δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα τραπεζικά προβλήματα χωρίς να παραβιάζει τις αρχές της τραπεζικής Ένωσης.

Η Ιταλία ίσως να γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με τις μετοχές των τραπεζών να χάνουν το ένα τρίτο της αξίας τους. Οι ανησυχίες μεγαλώνουν πριν από το αποτέλεσμα των stress tests (αυτόν τον μήνα) και το δημοψήφισμα στην Ιταλία (τον Οκτώβριο).

Μετά τα συνεχόμενα «όχι» στις προτάσεις για παρέμβαση η Ρώμη ετοιμάζεται να δράσει μονομερών. «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» δηλώνει ένας αξιωματούχος που γνωρίζει το σκεπτικό της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια τέτοια παρέμβαση θα έχει υψηλό ρίσκο, ανοίγοντας ένα καινούργιο μέτωπο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε το αίτημα Ρέντσι για χαλάρωση κανόνων με τον Ιταλό πρωθυπουργό να απορρίπτει τις κατηγορίες πως παραβιάζει τους κανόνες.