Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη δραστική μείωση ή και κατάργηση της πλαστικής σακούλας στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι έως τις 27 Νοεμβρίου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς και να ενημερώσουν σχετικά την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμα σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει χρέωση της πλαστικής σακούλας.
Το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο είχε παρουσιάσει το «Έθνος» στην έντυπη έκδοση και αναμένεται να ορίζει χρέωση της σακούλας 5-10 ευρωλεπτών, είναι έτοιμο. Ωστόσο πρέπει να ενημερωθεί γι΄αυτό η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και να ξεπεραστεί ένα σημαντικό εμπόδιο: ο καθορισμός του δημόσιου φορέα που θα εισπράττει τα χρήματα από το συγκεκριμένο τέλος στις σακούλες καθώς αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω του Πράσινου Ταμείου. Πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτημα διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι υπάρχει μια σιωπηρή παράταση περίπου δύο μηνών.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία θα ενσωματώσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αφορά στις σακούλες μεγέθους 15-50 «μικρών» (τις κλασικές σακούλες του σούπερ μάρκετ) και δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:
* Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες κατά κεφαλήν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος.
* Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δε θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Η Ελλάδα επέλεξε το μέτρο της χρέωσης της σακούλας. Το αντίτιμο αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 10 ευρωλεπτά ώστε να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει διαχωρισμός ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και το βάρος της σακούλας. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει χρέωση και για τις μικρότερες σακούλες (αυτές για τη μεταφορά χύδην τροφίμων που διαθέτουν π.χ. τα οπωροπωλεία).
Σήμερα υπολογίζεται ότι η μέση κατανάλωση πλαστικών σακουλών στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κυμαίνεται μεταξύ 240 – 260 ανά άτομο το χρόνο (269 το 2010), με τους αριθμούς να είναι ακόμα μεγαλύτεροι σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στόχος των μέτρων που θα ληφθούν είναι:
* Η αποτροπή της κατανάλωσης.
* Η επανασυλλογή όσων κυκλοφορούν.
* Η χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Karmenu Vella, «επί του παρόντος, στην ΕΕ καταναλώνουμε ετησίως έως και 200 σακούλες κατά κεφαλή. Μόνο το 7% ανακυκλώνεται. Δισεκατομμύρια σακούλες καταλήγουν να είναι απορρίμματα σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στις παραλίες μας και στη θάλασσα. Αυτό το γεγονός έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θαλάσσια ρύπανση,
ιδίως τα μικροπλαστικά».
Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαικής Επιτροπής, έως τώρα έχουν σημειωθεί θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε χώρες, όπως η Δανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Στην Ιρλανδία, μετά την επιβολή του τέλους το 2002, η ετήσια κατανάλωση των πλαστικών σακουλών μιας χρήσης μειώθηκε από τις 328 κατά κεφαλή σε μόλις 18, δηλαδή επιτεύχθηκε μείωση σχεδόν 95%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία έχουν επίσης επιβάλει χρεώσεις στις σακούλες. Ορισμένες χώρες επέλεξαν τις υποχρεωτικές χρεώσεις, άλλες τις εκούσιες συμφωνίες με τον κλάδο του λιανεμπορίου, όπως η Γερμανία. Η Γαλλία και η Ιταλία, με τη σειρά τους, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις πλαστικές σακούλες, πέραν αυτών που είναι βιοαποικοδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες.