Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Η Ελένη Παπανικολάου δημιουργεί στις Βρυξέλλες μία πλατφόρμα επικοινωνίας για νέους Έλληνες!!!

του Ευθύμιου Σαββάκη



Το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός στις Βρυξέλλες είναι ηλιόλουστος. Το αντιλαμβάνομαι από το ραντεβού μας στο skype, καθώς η οθόνη της φανερώνει το γεμάτο φως παράθυρο στον απέναντι τοίχο. Ένα «παράθυρο» προσπαθεί να ανοίξει και η ίδια για όλα τα νέα ελληνικά μυαλά που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Βελγίου, με τον «Οδυσσέας» της να εγκαινιάζεται πριν από λίγες ώρες και τα… ταξίδια του να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως και η συζήτησή μας που έχει μόλις ξεκινήσει.

«Πήρα το πτυχίο της Νομικής στο αγγλοσαξωνικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου. Τη λάτρεψα από μικρή τη Νομική Επιστήμη, προερχόμενη και από μία οικογένεια Δικηγόρων. Στη συνέχεια, απέκτησα το πρώτο μου Μaster στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας στη Βαλέττα, ενώ το καλοκαίρι ήμουν υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Μαλαισίας. Ο ακαδημαϊκός χώρος με γοήτευε πάντα, θεωρώντας τον ένα ισχυρό εργαλείο ζωής κι έτσι αποφάσισα να συνεχίσω και με διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία, στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης, ασχολούμενη με την έρευνά μου μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, παρακολουθώ το τρίτο Master μου στο School of American Law, ως υπότροφη του Kent College of Law του Chicago, υποτροφία που ολοκληρώνεται το 2018», αναφέρει αναγνωριστικά και στέκεται στο πώς βρέθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες του κόσμου!



«Μεγάλο ρόλο έπαιξε η πρότερη εμπειρία που αποκόμισα στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, σημαντική εργασιακή εμπειρία αποτέλεσε η δικηγορική θητεία μου στη Γραμματεία του Χάρτη Ενέργειας (έναν μεγάλο δια-κυβερνητικό οργανισμό), στον Διεθνή Σύνδεσμο Διαιτησίας, όπως και σε μία Δικηγορική Εταιρία στο Βέλγιο. Συνεργασίες και εμπειρίες που μου άνοιξαν τον δρόμο για να εργάζομαι, πλέον, σε μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο, η οποία δημιούργησε ελληνικό παράρτημα για Έλληνες πελάτες, αλλά και ξένους που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επεκτατική πολιτική που γέννησε την ανάγκη για πρόσληψη ενός νέου δικηγόρου, που θα προέρχεται από τη χώρα αυτή. Έτσι, έκανα τα χαρτιά μου, πέρασα από απαιτητικές συνεντεύξεις και κατάφερα να πάρω τη θέση, εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής, να δουλεύω με τους κορυφαίους», προσθέτει, αναφερόμενη στην προοπτική των Βρυξελλών για όλους αυτούς που αναζητούν ένα καλύτερο – επαγγελματικό – αύριο μακριά από την Ελλάδα.

«Οι Βρυξέλλες είναι ο ιδανικός τόπος για απόφοιτους νομικής με εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Δίκαιο Ανταγωνισμού, καθώς και για απόφοιτους Σχολών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, χωρίς να εξαιρούνται όμως και οι φοιτητές από άλλα ακαδημαϊκά πεδία. Είναι μια όμορφη πόλη για νέους που νοιάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και που έχουν φρέσκες ιδέες να προσφέρουν σε ένα περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται. Παράλληλα, υπάρχει η τεράστια ευκαιρία να εργαστούν σε ένα από τα τρία όργανα της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζοντας μία για πάντα το επαγγελματικό τους αύριο.

Αύριο που εξαρτάται και από τους ίδιους. Θεωρώ, για παράδειγμα, ότι ένας νέος πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στους στόχους του, οι οποίοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι από την αρχή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, να επικεντρωθεί στην εκμάθηση ξένης γλώσσας και να ειδικευθεί σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Έπειτα, να έχει επιμονή, υπομονή και αφοσίωση στην επιλογή του», συμβουλεύει η ίδια.



Στη μιάμιση ώρα της συνέντευξής μας έχει αναφερθεί πολλάκις στην τεράστια διαρροή «εγκεφάλων» από την Ελλάδα προς το εξωτερικό και στην ανάγκη να συγκεντρωθούν και να οργανωθούν προς όφελος της χώρας. Ανάγκη που γέννησε τον «Οδυσσέα» της!

«Στα χρόνια της ύφεσης και της παρατεταμένες κρίσης, η διαρροή «εγκεφάλων», το τεράστιο κύμα μετανάστευσης των νέων επιστημόνων, είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο επώδυνες συνέπειες που βιώνει η Ελλάδα. Η συγκέντρωση όλων αυτών των νέων επιστημόνων και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους είναι αναγκαία προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας και να καταθέσουμε τις ανησυχίες μας για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας.

Κάπως έτσι δημιούργησα και το Odysseus Brussels Young Club, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που απευθύνεται σε νέους Έλληνες, ηλικίας 25-35 ετών, που εργάζονται στο Βέλγιο. Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων που χτίζει «γέφυρες» μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου και ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων, ομιλιών και events, καλύπτοντας ένα τεράστιο κοινό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, τα οράματα και τους στόχους της. Τα μέλη του είναι δεκάδες Έλληνες επαγγελματίες, που εργάζονται στον δημόσιο, αλλά και ιδιωτικό τομέα του Βελγίου», περιγράφει και στέκεται στις τρεις εικόνες που κράτησε από τα εγκαίνια του Οργανισμού την Παρασκευή, στο Sheraton Hotel των Βρυξελλών.



«Η πρώτη εικόνα ήταν η ταύτιση και η συγκίνηση του κοινού, όταν ανέφερα πως ο προπάππους μου, ακόμη εν ζωή, έχοντας ξενιτευτεί κι αυτός όπως εγώ, διατηρούσε ελληνική ταβέρνα στην Φρανκφούρτη για πάνω από δύο δεκαετίες. Η δεύτερη ήταν όταν ο ομιλητής μας Δημήτρης Τσέλιος, lifecoach, μας ανέλυσε τη δύναμη του «γιατί», αναφέροντας πως αν υπάρχει ένα δυνατό «γιατί» μέσα μας θα βρεθεί και το «πώς», ενώ, τέλος, μου έκανε εντύπωση και η δεύτερη ομιλήτριά μας, η Ιωάννα Φωτοπούλου. Η νεαρή αλλά τόσο έμπειρη Strategist and Sales Marketer ρώτησε τους παρευρισκόμενους αν θέλουν να γίνουν εκατομμυριούχοι κι έπειτα παρουσίασε τρεις τρόπους για να το επιτύχουν! Γενικότερα, μας τίμησαν στα εγκαίνια πολλά λαμπρά μυαλά από την Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει ο «Οδυσσέας» ένας κοινός πυρήνας και παρανομαστής δράσεων», τονίζει χαμογελώντας.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας στο Skype, αναφέρεται στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την προσωπική της φιλοσοφία για την ίδια τη ζωή.

«Για μένα αποτελούν έμπνευση οι στίχοι 16-19 από την Ραψωδία α’, οι οποίοι αναφέρουν ότι ακόμη και όταν πέρασαν τα χρόνια και ο Οδυσσέας κατάφερε τελικά να φτάσει στην Ιθάκη, δε σταμάτησε στιγμή τους αγώνες του. Η ζωή για μένα είναι ακριβώς αυτό το πράγμα. Ένας ασταμάτητος αγώνας και μία καθημερινή πάλη», καταλήγει.

*Info: Ο Ευθύμιος Σαββάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος και Υποψ. Διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Στην Ελλάδα εργάζεται για το συγκρότημα της LIFO, τη βρετανική εταιρεία bet365 καθώς και για άλλα sites, πρότζεκτ, free press και εταιρείες, ενώ, τα τελευταία χρόνια, δημοσιογραφική δράση έχει αναπτύξει και εκτός συνόρων (Κύπρο, Αγγλία, Ασία και Αμερική). Το πρώτο του διήγημα, «Ο λύκος και οι καραμέλες», περιλαμβάνεται στη συλλογή αστυνομικών ιστοριών «Ο Φόβος του Ξένου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.