Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

O καθοριστικός ρόλος του Τσίπρα στον Σουλτς!!!

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον ηγέτη των Χριστανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών την επόμενη Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

Ο Σταϊνμάιερ, στις επαφές που είχε με τον Σουλτς την Πέμπτη, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που μέχρι τώρα διαμήνυε ότι το SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού.

Σουλτς: θα αποφασίσει η βάση του SPD

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα ψηφίσουν για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε σχηματισμό κυβέρνησης, διευκρίνισε ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς την ηγεσία CDU, CSU και SPD για κοινή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

«Σε μια δραματική έκκληση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Εμείς δεν θα τις αρνηθούμε. Για το εάν αυτές (οι συνομιλίες) οδηγήσουν στην συμμετοχή μας με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης, θα ψηφίσουν τα μέλη του SPD», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάρτιν Σουλτς.

«Δεν υπάρχει αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. To κάθε επόμενο βήμα θα συζητηθεί εντατικά στο κόμμα και στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην ΕΕ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα ότι καθησύχασε τους ομολόγους της των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει μια κυβέρνηση που είναι δεσμευμένη στην ΕΕ, παρά την καθυστέρηση για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος είπε ότι θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσεται.

Η πρώτη απόπειρα της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, απέτυχε το περασμένο Σαββατοκύριακο, απογοητεύοντας τους Ευρωπαίους εταίρους της που ήλπιζαν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα είχε συγκροτηθεί μια πλήρως λειτουργική γερμανική κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας προτρέπει τον Σούλτς να κάνει κυβέρνηση με την Μέρκελ – Τι είπαν σε τηλεφωνική επικοινωνία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο για το αεροδρόμιο αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και με τον πρώην πρόεδρο Ολάντ, ο Γερμανός ηγέτης τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από κατάρρευση συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ CDU, FDP, και Οικολόγων.

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενόψει μάλιστα κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές στην ευρωζώνη, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

"Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δε πρέπει να χαθεί...", φέρεται να του είπε ο Αλέξης Τσίπρας.