Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ!!!





Ποιοι έστησαν το «τσάμικο ζήτημα»

Ακρως απόρρητο έγγραφο της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλύπτει ποιος έστησε τη σκευωρία του «τσάμικου ζητήματος».

Το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» περιέχει πληροφορίες από πρωτοκλασάτο πολιτικό παράγοντα της Αλβανίας και αποκαλύπτει ότι την επίμαχη δήλωση του επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαντου περί «τσάμικου ζητήματος», μαγείρεψε σε συνεργασία με τον Αλβανό πρωθυπουργό, σοσιαλιστή, Εντι Ράμα, η ίδια η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, της οποίας ο σύζυγος παίρνει δημόσια έργα από την κυβέρνηση Ράμα!

Το απόρρητο έγγραφο συντάχθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή μια εβδομάδα, αφότου δημοσιοποιήθηκε η απάντηση του Γιοχάνες Χαν, αρχικώς στα αλβανικά ΜΜΕ, οπότε προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος στη γείτονα και κατόπιν στα ελληνικά ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι η απάντηση του επιτρόπου εδόθη στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε στην Αλβανία, με μεγάλη καθυστέρηση (28 Σεπτεμβρίου), την ίδια ακριβώς ημέρα που επισκεπτόταν τη χώρα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συναντήσεων για τον ελληνο-αλβανικό διάλογο.

Ως γνωστόν, ο κ. Γ. Χαν δήλωσε ότι η Αθήνα δέχτηκε να συζητήσει με τα Τίρανα την ύπαρξη «τσάμικου ζητήματος». Κάτι, ωστόσο, που προκάλεσε την οργίλη απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, αφενός μεν υποστηρίζει ότι για την Ελλάδα το «τσάμικο» είναι ανύπαρκτο, αφετέρου κατηγόρησε τον επίτροπο ως «ψεύτη».

Το «βαθύ λαρύγγι»

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, η εικόνα που δίνει ο πρωτοκλασάτος Αλβανός παράγων, αποδεικνύει ότι υπήρξε μια οργανωμένη σκευωρία, προκειμένου να δώσει αυτή την απάντηση ο Γιοχάνες Χαν. Αναλυτικά, στην έκθεση «ειδικού χειρισμού» αναφέρεται ότι ο σημαίνων Αλβανός πολιτικός παράγων είπε πως «η δήλωση του επιτρόπου Χαν στήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Ράμα από την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, πρέσβη κ. Romana Vlahutin (Κροάτισσα), σε συνεννόηση με την Ιταλίδα συνεργάτιδα επιτρόπου στις Βρυξέλλες».

Κατά την ίδια πηγή, ο Ράμα έχει δεσμευθεί έναντι του Ιντρίζι (σ.σ. επικεφαλής του «τσάμικου» κόμματος) ότι θα διεθνοποιήσει το «τσάμικο», κυρίως στο πλαίσιο της Ε.Ε., και προς τούτο χρησιμοποίησε τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την κ. Vlahutin, και ιδίως με τον σύζυγό της (Σέρβος από το Μαυροβούνιο), στην εταιρεία του οποίου ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε τρία δημόσια έργα.

Αλλωστε, πασιφανής και «τεχνοκρατικά αδικαιολόγητη» είναι η υποστήριξη που η πρέσβης της Ε.Ε. παρέχει προς τον κ. Ράμα για θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, καθώς και η γενικότερη δημόσια στήριξη έναντι των κομματικών αντιπάλων του στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης».

Στην προκειμένη, ο Αλβανός πολιτικός δεν αποκαλύπτει μόνον τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε βάρος της Ελλάδας που έγιναν για την απάντηση Γ. Χαν, αλλά ταυτόχρονα εκθέτει την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, υποστηρίζοντας ότι με «πέτσινες» εκθέσεις της, προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο για να μπει η Αλβανία από την πίσω πόρτα στην Ε.Ε. Δηλαδή, χωρίς να πληροί τα κριτήρια. Εφόσον ισχύουν όσα καταγγέλλει, τότε προκύπτει εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για ένα στέλεχος της Ε.Ε. με νευραλγικό ρόλο, που όμως φέρεται να κάνει «πατσαβούρι» τις πλέον βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Ενωμένης Ευρώπης.

Στόχος

Οπως αναφέρεται στην απόρρητη έκθεση, ο Αλβανός πολιτικός παράγων λέγει ότι «στόχος του Ράμα είναι η ελεγχόμενη ενίσχυση του PDIU (σ.σ. «τσάμικου» κόμματος) στις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου 2017, εις βάρος κατά κύριο λόγο της μειονοτικής εκπροσώπησης –η ΚΕΑΔ (σ.σ. μειονοτικό Κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναμένεται να υποστεί σφοδρή επίθεση από τον Αλβανό πρωθυπουργό– και δευτερευόντως εις βάρος ακραίων εθνικιστικών φορέων, τον πολιτικό χώρο των οποίων έχει αρχίσει να καταλαμβάνει».

Κάτι εμφανές, βέβαια, εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι εθνικιστικές κορώνες που συστηματικά βγάζει ο κ. Εντι Ράμα, τόσο για το ανύπαρκτο «τσάμικο ζήτημα», δηλαδή το ζήτημα μερικών χιλιάδων συνεργατών των ναζί στην Ελλάδα, κατά την κατοχή, αλλά και κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.


Αυστηρή επιστολή Κοτζιά σε Χαν

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. κ. Γιοχάνες Χαν με αφορμή πρόσφατες ψευδείς δηλώσεις του τελευταίου περί ενός ανύπαρκτου ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι είναι ανησυχητικό και αντίθετο με τη λειτουργία της ότι η Επιτροπή, εσκεμμένα ή όχι, υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών χώρας-μέλους.

Επιπλέον, επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς, δεδομένου ότι αυτή η εν εξελίξει διαδικασία αποσκοπεί στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων -έναν στόχο που φαινομενικά μοιράζεται πλήρως και η Επιτροπή- προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αντί να τον υποστηρίξει, η Επιτροπή δημιουργεί εμπόδια στην περαιτέρω υλοποίησή του.

Ο Υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ποτέ «τσαμικό ζήτημα»: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τη σταθερή θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει «τσαμικό ζήτημα».

Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνική αλβανική ατζέντα».

Ο κ. Κοτζιάς εγκαλεί την Επιτροπή διότι τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «τέτοιο ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος, πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις μας είναι γνωστές τόσο σε εσάς αλλά και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης». Η στάση αυτή «δεν συμπίπτει ούτε με τον ρόλο της Επιτροπής ούτε με τη λειτουργία της».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς προειδοποιεί πως «εάν η Επιτροπή υιοθετούσε τα εθνικιστικά επιχειρήματα εκείνων που επιμένουν στην επαναφορά ενός ανύπαρκτου ζητήματος, αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή μιας ρεβιζιονιστικής αφήγησης της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία θα αποτελούσε καύσιμο αλυτρωτισμού και θα επανέφερε σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης στο προσκήνιο θέματα που έχουν αμετάκλητα επιλυθεί αμέσως μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών καλεί τον επίτροπο Χαν, αλλά και την Επιτροπή συνολικά να επανέλθουν με διορθωτικά βήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προσθέτει, να μην υπάρξει «οποιαδήποτε παρόμοια παραπλανητική αναφορά στην έκθεση προόδου για την Αλβανία», καθώς αυτό θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς καλεί την Αλβανία να φανεί αντάξια του καθεστώτος μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας: «Η Αλβανία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Κατά συνέπεια, η σταθερή, ολοκληρωμένη και περιεκτική εφαρμογή και των πέντε βασικών προτεραιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη συνολική θεσμική μεταμόρφωση της χώρας και την καλύτερη ευθυγράμμισή της με το κεκτημένο της Ε.Ε., αλλά και για την ίδια την αξιοπιστία της διαδικασίας διεύρυνσης».