Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Eίναι τυχεροί - Καλλιέργεια στέβια και μπύρα με άρωμα πεπονιού & κάνναβη!!!



Φιλόδοξος προγραμματισμός σε μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών παρουσιάστηκε στο «Χ» από τον πρόεδρο Σπύρο Δέδογλου ενεργοποιώντας τους αγρότες παλιούς και νέους σε άλλες αποδοτικές καλλιέργειες

Το πεπόνι «χρυσή κεφαλή» του Τυχερού Έβρου θα χαρίσει το άρωμά του σε μια φιλόδοξη προσπάθεια παρασκευής μπύρας από βιομηχανική κάνναβη, μετά την άρση των σχετικών απαγορεύσεων και την δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο προϊόν «κράχτη» της περιοχής. Μπύρα από κάνναβη ξένων εταιριών εισάγεται εδώ και λίγα χρόνια στην χώρα μας. «Σε μια βδομάδα θερίζουμε την πρώτη σοδιά βιομηχανικής κάνναβης στο Τυχερό αφού ξεπεράστηκαν τα εμπόδια στην καλλιέργεια» θα πει ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Θεογένης Σπύρος Δέδογλου μιλώντας στο «Χ» και θυμίζοντας ότι η καλλιέργεια αυτή επιστρέφει στον Έβρο περίπου 80 χρόνια μετά!


Η βιομηχανική κάνναβη επιτρέπεται από φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά, και η ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, στην προσπάθεια της για την προώθηση νέων καλλιεργειών, έκανε το πρώτο βήμα, μαζί με άλλες τρεις προσπάθειες πανελλαδικά. Η κάνναβη αξιοποιείται στο έπακρο αφού είναι ένα φυτό που σου δίνει τρία προϊόντα, τον καρπό, το άνθος και το στέλεχος, έχει εκ των πραγμάτων συγκριτικά πλεονέκτημά έναντι των υπαρχουσών καλλιεργειών και μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει την βαμβακοκαλλιέργεια.


Για πρώτη φορά λοιπόν έγινε καλλιέργεια κάνναβης σατίβα στον Έβρο μετά το 1936, όταν τότε υπήρχε γηγενής ποικιλία η οποία δυστυχώς δεν διασώθηκε. Σε πρώτη φάση οι δύο παραγωγοί αδειοδοτήθηκαν από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και έσπειραν 8 στρέμματα. Είναι άνθρωποι που ρισκάρουν και πειραματίζονται ο αντιπρόεδρος της της ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Λάκης Φουντούκης και ο γεν. γραμματέας Σάκης Δουτσίνης που πρoμηθεύτηκαν τον σπόρο Fibranova από το Μπάρι Ιταλίας και προχώρησαν στην σπορά.


Η φυτεία πάει πολύ καλά αν και άργησε- η σπορά ήταν στις 3 Ιουλίου- γεγονός που αποδεικνύει ότι το μεσογειακό κλίμα τη ευνοεί, ενώ ήδη η ΚΟΙΝΣΕΠ προχωρά σε ενημέρωση των αγροτών για τα ευεργετήματα αυτής της καλλιέργειας.


Όλοι περιμένουν την συγκομιδή σε λίγες μέρες, αλλά και όλον το φιλόδοξο προγραμματισμό, όπως η παραγωγή μπύρας με κάνναβη και άρωμα του ονομαστού πεπονιού της περιοχής «χρυσή κεφαλή».


«Το πεπόνι «χρυσή κεφαλή», για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια μπήκε στις αγορές των Αθηνών, δεν αφήσαμε κανένα πεπόνι αδιάθετο στα χέρια των παραγωγών, λέει ο κ. Δέδογλου και προσθέτει «παράλληλα προωθήσαμε το φασόλι, ενώ θα προχωρήσουμε στην συσκευασία 5κιλων και 15κιλων. Ήδη έχουμε κάποιες παραγγελίες, από χώρες του εξωτερικού όπως, Γερμανία και Βέλγιο. Άλλος τομέας στον οποίον δραστηριοποιούμαστε και έχει πολύ ενδιαφέρον είναι η έρευνα νέων καλλιεργειών. Βέβαια πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και από την κεντρική εξουσία το μόνο που ζητάμε και πρέπει να υπάρχει, είναι ένα πλαίσιο που θα ευνοεί αυτού του είδους τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εκτός από την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης θα δούμε και κάποιες άλλες καλλιέργειες, όπως στέβια, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Έβρου. Θέλουμε να δοκιμάσουμε αν ευδοκιμεί στην δική μας περιοχή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που έχουμε». Όπως φαίνεται οι δραστήριοι άνθρωποι με οράματα δεν εφησυχάζουν και ενεργοποιούνται με στόχο να κάνουν κοινωνούς αυτών των εγχειρημάτων τους νέους αγρότες.


Η κάνναβη πάντως προσφέρεται για νέα εγχειρήματα, γιατί από το στέλεχός της παίρνουν την κλωστική ίνα, η οποία μπορεί να γίνει μέχρι και σκυρόδεμα, την ασβεστοκάνναβη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μονωτικά υλικά, οικοδομικά υλικά, χαρτομάζα, χαρτοπολτό κλπ. Συνολικά πληροφορούμαστε ότι μπορούν να παραχθούν μέχρι και 25.000 παράγωγα. Στις προτεραιότητες της ΚοινΣΕΠ είναι η δημιουργία μιας μεταποιητικής μονάδας κι ενός ελαιοτριβείου στο Τυχερό. Μάλλον αυτή η περιοχή θα μας εκπλήξει ευχάριστα με τις πρωτοβουλίες της.


Πολύτιμα στοιχεία για την βιομηχανική κλωστική κάνναβη
Η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα από πολλούς πολιτισμούς σαν σκοινί, ύφασμα, χαρτί και τρόφιμο. Από τους Αιγύπτιους Φαραώ μέχρι τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τους Κινέζους Αυτοκράτορες, από τους πρώτους Χριστιανούς μέχρι τους πρώτους Αμερικανούς προέδρους και τη μαζική παραγωγή κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πάντως η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει τη καλλιέργεια βαμβακιού καθώς είναι πιο ανθεκτική (έως 3 φορές) και ποιοτική ίνα και έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από το βαμβάκι που απαιτεί τουλάχιστον 4 φορές περισσότερη ποσότητα νερού και πολλά χημικά. Επίσης μπορεί να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία (πχ ιδιαίτερα για τη παραγωγή χαρτονομισμάτων και χαρτιού), αφού είναι πιο ανθεκτική και πιο αποδοτική ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, σώζοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμα δάση και πόρους.


Το χαρτί από κλωστική κάνναβη μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7 φορές ενώ το κανονικό μόνο τρεις. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 15.000 εκτάρια (150.000 στρέμματα) κυρίως σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σε παγκόσμιο επίπεδο και καλύπτει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες.