Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

2 εκρήξεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης – 10 NEKPOI και τουλάχιστον 50 τραυματίες!!! video



rusmetro


Τρόμος και πανικός στην Αγία Πετρούπολη από διπλή έκρηξη σε διαφορετικούς σταθμούς της πόλος .  

Αστυνομική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο TASS ότι έγινε έκρηξη στο σταθμό Σενάγια Πλοσάντ και ινστιτούτο Τεκνολοτζιτσέσκι. Μάρτυρες έκαναν λόγο για έκρηξη ή και εκρήξεις μέσα στο βαγόνι στη Σενάγια. Τουλάχιστον δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός. Σύμφωνα με το Interfax ο μηχανισμός είχε μέσα του σφαιρίδια για να μεγιστοποιήσει τη ζημιά.



metrorus

metrorus1

Μετά από την έκρηξη έκλεισαν άλλοι επτά σταθμοί μετρό. Στην πρώτη αντίδραση από τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή είπε ότι η Ρωσία μπορεί να δέχθηκε τρομοκρατικό χτύπημα




Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε – επισήμως – η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο απολογισμός της έκρηξης είναι, μέχρι στιγμής, δέκα νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες. Όπως διαπιστώθηκε, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Εμπειρογνώμονες έχουν σταλεί επιτόπου για να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα.

Τι στοιχεία δίνει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες στην επίθεση στην Αγία Πετρούπολη

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν στην έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη, μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση.


«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν, πολλοί εξ αυτών σοβαρά. Όλοι οι τραυματίες λαμβάνουν τις απαραίτητες φροντίδες σε ιατρικό και ψυχολογικό επίπεδο» επισημαίνει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε μια ανακοίνωση.


Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον». Ο Αλεξάντρ Κουρενόι είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όπως επιβεβαίωσε πηγή της ρωσικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, την οποία επικαλείται το Reuters, τελικά μόνο μία – και όχι περισσότερες – ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκρηξη σημειώθηκε ενώ ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς του μετρό.

Άλλη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, έκανε λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με σφαιρίδια ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

 Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον δράστη

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

 Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

Πούτιν: Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, προσθέτοντας ότι «τα αίτια της έκρηξης δεν είναι σαφή, είναι πολύ νωρίς. Εξετάζουμε ως πιθανή αιτία την τρομοκρατία όπως και την εγκληματική ενέργεια».

Ελικόπτερα μεταφέρουν τραυματίες από τα σημεία της έκρηξης

Στο μεταξύ, εντολή να αρχίσουν οι σχετικές έρευνες για την έκρηξη που σημειώθηκαν στο μετρό της πόλης, έδωσε η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών όπως προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Για τη διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επί τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών.

 Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από τη στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».

Όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης έχουν κλείσει, μετέδωσε το Interfax.

Έκτακτα μέτρα στο μετρό της Μόσχας

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

 Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η δοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» και πως η «διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».

Tο Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ' επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Διεθνής κατακραυγή

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη μετά την έκρηξη στο μετρό, αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορίες για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.


Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.