Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

47 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες τις Αιγύπτου!!!

Οι κόπτες στο στόχαστρο των τζιχαντιστών: 47 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες τις Αιγύπτου (pics & vids) - Κεντρική Εικόνα

«Μαύρη» Κυριακή ήταν για την Αίγυπτο η Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην χώρα, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς. Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών είχαν σαν αποτέλεσμα 47 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και 150 να τραυματιστούν.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους ερχόμενους τρεις μήνες.

Οι τζιχαντιστές μέσω διαδικτύου ανέλαβαν την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις. Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στην Τάντα και 29 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Τζιχαντιστής μπήκε στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Στην πρώτη χρονικά επίθεση στην Τάντα, σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα Σαμουέλ Τζορτζ.

Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στην περιοχή Μανσέια. Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Τζιχαντιστής επιχείρησε να μπει μέσα στην κατάμεστη εκκλησία όταν ο αστυνομικός του είπε να περάσει τον ανιχνευτή μετάλλων και πυροδότησε τα εκρηκτικά. 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσα τους και τρεις αστυνομικοί. Ο ένας από αυτούς ήταν ο διοικητής του τμήματος του Αταρίν.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μετά από κάλεσμα των τζιχαντιστών για επιθέσεις ενάντια χριστιανών κατά την διάρκεια του Πάσχα και πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο.

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις επιθέσεις κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν: «Σας ζητώ να προσευχηθούμε υπέρ των θυμάτων της επίθεσης που, δυστυχώς, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο, σε μια κοπτική εκκλησία. Στον ιδιαίτερα αγαπητό αδελφό μου, πάπα Θεόδωρο τον Β', στην κοπτική εκκλησία και σε όλη τη χώρα της Αιγύπτου, θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη, προσεύχομαι υπέρ των θυμάτων και των τραυματιών και είμαι στο πλευρό των συγγενών όπως και σε εκείνο όλης της κοπτικής κοινότητας».

Αμέσως μετά το θλιβερό άκουσμα, με τους δεκάδες νεκρούς, πάγωσε στην κυριολεξία η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο, με ένα τεράστιο «γιατί;» να σκοτώνονται αθώοι στον βωμό του φανατισμού και του εξτρεμισμού.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. 'Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

ΟΗΕ και Τραμπ καταδίκασαν τις φονικές επιθέσεις

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις «άνανδρες» επιθέσεις εναντίον δύο εκκλησιών Κοπτών στην Αίγυπτο που στοίχισαν την ζωή τουλάχιστον 45 ανθρώπων.

Σε ένα δελτίο τύπου, το Συμβούλιο παρότρυνε όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου «εκφράζουν τη συμπόνιά τους και απευθύνουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Εύχονται στους τραυματίες την ταχεία και πλήρη ανάρρωσή τους».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνουν ότι η τρομοκρατία σε κάθε της μορφή συνιστά μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter: «Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι θα διαχειριστεί την κατάσταση με τον πλέον προσήκοντα τρόπο».

Συλληπητήρια από Παυλόπουλο και Μητσοτάκη

Τα θερμά του συλλυπητήρια και την οδύνη του ελληνικού λαού προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αιγυπτιακό λαό, εξέφρασε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από τα δύο στυγερά, όπως τα χαρακτήρισε, τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειωθήκαν σήμερα στην Αίγυπτο.

Τη θλίψη του για θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα, ανήμερα των Βαΐων στην Αίγυπτο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

Συμπαράσταση στην αιγυπτιακό λαό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι:

«Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Τάντα της Αιγύπτου, μας συγκλονίζει και μας θλίβει. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πλήξουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών της Αιγύπτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, και δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αιγυπτιακό λαό».

Καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις οι ΑΝΕΛ

«Η ισλαμική τρομοκρατία έδειξε για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό και μισαλλόδοξο πρόσωπό της, με δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο και θύματα αθώους θρησκευόμενους, τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου έκανε λόγο για ειδεχθή και βάρβαρα τρομοκρατικά χτυπήματα και σημείωσε πως οι ΑΝΕΛ εκφράζουν τον έντονο αποτροπιασμό και την καταδίκη τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και απευθύνουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή τους στον αιγυπτιακό λαό.