Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Μάντσεστερ: Τα εκρηκτικά ήταν ίδια με αυτά των Βρυξελλών και του Παρισιού!!!



Ο βομβιστής που σκόρπισε τον θάνατο στο Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπεντί, είχε αγοράσει το απόγευμα της Παρασκευής ένα σακίδιο από το εμπορικό κέντρο Arndale.

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία μια βόμβα που σκότωσε 22 άτομα σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν συναυλία της Αριάνα Γκράντε, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Sky News που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.



Οι δύο εικόνες που έρχονται από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου δείχνουν τον Αμπέντι ντυμένο στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο ενώ οι καρτέλες δείχνουν πως μόλις είχε αγοραστεί.



Οι φωτογραφίες από την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα New York Times δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού που η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από ένα σακίδιο μάρκας Karrimor που έφερε ο Αμπέντι.



Μέσα σε ένα δοχείο από ελαφρύ μέταλλο είχε τοποθετήσει τα ισχυρά εκρηκτικά ο βομβιστής του Μάντσεστερ, τα οποία μετέφερε ως το σημείο της τραγωδίας κρυμμένα μέσα σε ένα μαύρο γιλέκο ή ένα μπλε σακίδιο, σύμφωνα με την πρoκαταρκτική έρευνα των βρετανικών αρχών.



Οι New York Times δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και 59 τραυματίες.



Ο βομβιστής Σαλμάν Αμπέντι φέρεται να κρατούσε στο αριστερό του χέρι τον πυροκροτητή, η ακριβής μορφή του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Τα εκρηκτικά ήταν ίδια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Μια νέα πληροφορία που ενισχύει τη θεωρία που θέλει τον Σαλμάν Αμπέντι, τον να είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τζιχαντιστών στην Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάθιου Γούιβερ.

Όπως δήλωσε στο Associated Press η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στο Μάντσεστερ ήταν ίδια με αυτή στις επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 και τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016. Πρόκειται, κατά τον Γούιβερ, για την εκρηκτική ύλη ΤΑΤΡ.

«Η βόμβα στο Μάντσεστερ ήταν ένας κλασσικός εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες» πρόσθεσε ο Τεξανός γερουσιαστής που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε δεν μιλάμε για μια περίπτωση "μοναχικού λύκου". Υπάρχει ένα δίκτυο ομάδων τρομοκρατών που εμπνέονται από το Ισλαμικό Κράτος» κατέληξε ο Γουίβερ.

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας θεωρίας που μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ και η οποία θέλει τον Αμπέντι να είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης ομάδας που περιελάμβανε τον Μοχάμεντ Αμπρίνι τον «άνθρωπο με το καπέλο» που σχετίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες και φέρεται να είχε επισκεφθεί το Μάντσεστερ το 2015.


Οι δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

Η αστυνομία ερευνά αν o Αμπεντί ήταν μέλος ευρύτερου δικτύου τρομοκρατών

Οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας επικεντρώνουν την έρευνά τους, στο ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας, αλλά και στους πραγματικούς σκοπούς της πρόσφατης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Λιβύη.

Ο πατέρας του, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.


Ο Ραμαντάν Αμπέντι

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.

Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

«Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Δύο νέες συλλήψεις για την επίθεση

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει δύο ακόμη υπόπτους σε σχέση με την βομβιστική επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Ο συνολικός αριθμός των υπόπτων που κρατούνται είναι οκτώ, σύμφωνα με ανάρτηση των αστυνομικών αρχών στο Twitter.

Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την εξάπλωση πιθανού δικτύου τρομοκρατών, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.