Τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ δια του Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα με τις υπογραφές που τη συνοδεύουν. Το βασικό επιχείρημα που αναπτύσσει πλέον η ΝΔ είναι πως η κυβέρνηση έχει υπογράψει την επέκταση του υφιστάμενου Μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αξιολογήσεις, τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση χρημάτων.
Κατά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν το «έσκισε» το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε! Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με την οποία, το Μνημόνιο δεν λήγει! Και εξακολουθεί να υπάρχει, όσο υπάρχει Σύμβαση. Η δική μας, βέβαια, Κυβέρνηση, τη Σύμβαση αυτή την τελείωνε! Και μαζί της, επομένως, τελείωνε και το Μνημόνιο… Αλλά η νέα επέκταση της Σύμβασης τώρα, σημαίνει ασφαλώς και επέκταση του Μνημονίου... Και επίσης, όπου ψήφισαν πριν λίγες εβδομάδες τα ξένα κοινοβούλια στην Ευρώπη, για να εγκρίνουν τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ψήφισαν με βάση αναφοράς το κείμενο που σας παρουσιάζουμε σήμερα…»
Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της υποστηρίζει ότι «το ότι το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται, επιβεβαιώνεται πλήρως και από την υπόλοιπη Τρόικα – «θεσμούς» το λέμε τώρα: δηλαδή από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και ας μη μας πουν, πως ούτε οι «θεσμοί» αυτοί ξέρουν να «διαβάζουν» τις συμφωνίες… Και κάτι ακόμη: τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο. Εκεί που η παρούσα επικαιροποίηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, προσθέτει ένα δυσμενές στοιχείο: Περιλαμβάνει την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα γνωστά ομόλογα ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Είναι από αυτά τα χρήματα που έρχεται τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος, το 1,2 δισεκατομμύρια, που κακώς επέστρεψε. Και που τα ζητάει τώρα για να καλύψει πιεστικές ταμειακές της ανάγκες, που βέβαια, μέχρι πρόσφατα, είτε αγνοούσε, είτε δεν αποδεχόταν ότι υπάρχουν. Για να μη θυμηθούμε, ότι, μέχρι πριν ένα μήνα, διαβεβαίωνε τους πάντες, η κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται καθόλου τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, που θα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει ένα οποιοδήποτε μικρό μέρος της, για να καλύψει πιεστικές ανάγκες ρευστότητας. Ώστε να περιορίσει τη στάση εσωτερικών πληρωμών, που δυστυχώς έχει επιβάλει. Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα!»
«Όλο αυτό το αλαλούμ και αυτές οι παλινωδίες, ήταν προφανώς μέρος της δήθεν «σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης», που επικοινωνιακά πουλούσε η κυβέρνηση. Και που τώρα βέβαια προσπαθεί να «μαζέψει»… Αυτή είναι η αλήθεια! Την οποία οφείλει να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός. Καλούμε, συνεπώς, την Κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθεί, επιτέλους με την ουσία. Να περάσει από τη «δημιουργική ασάφεια» στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας. «Δημιουργική ασάφεια», σημαίνει πια «ανοικτά ψέματα» μέσα στη χώρα. Γιατί έξω, όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει… Να σταματήσει δηλαδή η κυβέρνηση τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις, τα παιχνίδια με τα συνθήματα και τα σύμβολα. Να επιδείξει αίσθημα ευθύνης. Και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που η ίδια η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου. Γιατί κάθε μέρα που περνά, η πραγματική οικονομία καταρρέει και - όπως το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς - ο λογαριασμός για την κοινωνία μεγαλώνει.»
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξήγησε περαιτέρω τον ισχυρισμό που κάνει η ΝΔ πως η επέκταση που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με αυτή που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τον κύριο Σταϊκούρα, η τρίτη επικαιροποίηση του προγράμματος (του Μαρτίου του 2012), συνδέεται και αυτή, όπως και οι δύο προηγούμενες με τον αρχικό πρόγραμμα. Έχουν δηλαδή ως βάση αναφοράς το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο υπεγράφη στις 15 Μαρτίου του 2012. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, αν και δεν έχει νομική υποχρέωση, πατώντας στην επέκταση που είχε πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία, παρά το ότι επίσης δεν υπήρχε τυπική υποχρέωση, πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Επιπρόσθετα, η ΝΔ τονίζει πως και η νέα επέκταση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο και η δικαιοδοσία των δικαστηρίων, σε περίπτωση διαφοράς, βρίσκεται στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Ο κύριος Σταϊκούρας αναφέρει -πατώντας και στα επίσημα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί- πως στο κείμενο του Master Financial Assistance Facility Agreement αναφέρεται ρητά ο όρος MoU (Memorandum of Understanding). «Καμία δόση δεν μπορεί να εκταμιευτεί χωρίς σύμπλευση με το MOU, του οποίου η πορεία αξιολογείται από τους θεσμούς» αναφέρεται ρητά στα έγγραφα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, όπως σημειώνεται από τη ΝΔ.
«Συνεπώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» σημειώνει η ΝΔ. Ο κύριος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και σε δύο επιστολές: σε αυτή του του ΔΝΤ της 23ης/2, όπου αναφέρεται πως χρειάζεται αξιολόγηση για να εκταμιευτούν χρήματα. Η δεύτερη επιστολή προέρχεται από την ΕΚΤ, όπου αναφέρεται πως η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα ισχύοντα προαπαιτούμενα,τα οποία είτε βρίσκονται στο MoU είτε στο MEFP (που είναι το κείμενο-σύμβαση για το ΔΝΤ) Η ΝΔ αναφέρεται όμως και σε έναν όρο της επέκτασης της σύμβασης, η οποία βάσει της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ενέχει έναν πρόσθετο όρο: την επιστροφή προς τον EFSF του ποσού των 10,9 δισ. που είχε μείνει κάβα στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα, ο κύριος Σταϊκούρας παρουσίασε και την υπουργική απόφαση που υπογράφει ο κύριος Βαρουφάκης, με την οποία το ποσό αυτό επιτρέπεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμοί, από κοινού με το 1.2 δις, του οποίου την επιστροφή διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση.
Συμπληρωματικά , ο κύριος Σταϊκούρας εμφανίστηκε προβληματισμένος, όπως και ο κύριος Σαμαράς, αναφορικά με την εσωτερική στάση πληρωμών που παρατηρείται από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν. Ο κύριος Σταϊκούρας προσδιόρισε τις νέες υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση περίπου στο 1 δισ., με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις νέες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί τον τομέα της υγείας. Μάλιστα, αναφέρθηκε επίσης πως για πρώτη φορά δεν δόθηκε επίδομα θέρμανσης τον Φεβρουάριο, ενώ τον Μάρτιο πάλι η απόδοσή του θα είναι προβληματική.