Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

SOS ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Οι δανειστές απορρίπτουν το πακέτο Βαρουφάκη – «Πυρετός» διαπραγματεύσεων μέχρι το Eurogroup

eurogroup-ellada-570


Στην τελική φάση έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- δανειστών με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου και την αποφυγή του κινδύνου ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έστειλε και μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι μέσω του Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του ζήτησε να πράξει τα δέοντα ώστε η ΕΚΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA στο βαθμό που δικαιούται η χώρα μας.

Την ίδια ώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης διεμήνυσε στους εταίρους μας, που είχαν απορρίψει το πακέτο των έξι μέτρων που τους είχε αποστείλει πως η Ελλάδα έχει και εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης, θέση που επανέλαβε το πρωί της Πέμπτης σε τηλεοπτικό σταθμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Οι δανειστές όμως είναι δύσπιστοι. Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει ενώ το Βερολίνο, πιο αυστηρό, μιλά για Τρόικα και ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει μείνει στη μέση λόγω εκλογών. Μάλιστα πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά κάνουν λόγο για σύνδεση μέτρων και χρηματοδότησης, κάτι που είναι προφανές ότι απορρίπτει η ελληνική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες η Μέρκελ θυμήθηκε την Τρόικα και ο Γιούνκερ «ξέχασε» το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογό τους ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μόνο αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό και άμεσα εφαρμόσιμο μπορεί να «σπάσει» η δόση των 3,6 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τους Ευρωπαίους, ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πιθανό.

Κι αυτό γιατί τα όσα λέγονται και ακούγονται στην Αθήνα φτάνουν στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει οχυρωμένη πίσω από τη «δημιουργική ασάφεια» που επικαλείται ο κ. Βαρουφάκης για να αποφύγει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πηγές από τους θεσμούς επισημαίνουν ότι αυτήν την φορά δεν αρκούν οι δεσμεύσεις -που οδήγησαν στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου- αλλά θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αθήνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ερμηνευόταν ως μέτρο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, ωστόσο από τις αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων ακόμα και στις γενικόλογες σχετικές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση.

Ο κύριος Βαρουφάκης έδειξε να «ποντάρει» πάντως πως θα επιτευχθεί συμφωνία για να επανέλθει η βασική γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα στην Κύπρο. Ρόλο - κλειδί καλείται να παίξει ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δεν θα έχει καν δικαίωμα ψήφου στην συγκεκριμένη διαδικασία -ενώ μόλις επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.

Τι απαντούν οι Βρυξέλλες

Δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωναν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται με την Ευρωζώνη να αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις.

Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.