Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι Laternative στις Βρυξέλλες!!!

Οι Laternative πήγαν στις Βρυξέλλες, έκαναν βόλτες, φωτογράφισαν το Manneken Pis, γνώρισαν όλους τους Έλληνες σερβιτόρους του Βελγίου, ήπιαν μπίρες, έφαγαν μύδια, πετάχτηκαν για αποστολή στη Μπριζ και γύρισαν... με άδεια χέρια. Τουλάχιστον μας έδειξαν φωτογραφίες.

«Ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες, στις Βρυξέλλες θ’ αποφασιστεί, οι Βρυξέλλες θεωρούν, ο ανταποκριτής μας από τις Βρυξέλλες» Με αυτά και με παρόμοια ρήματα συνοδεύονται πάντα οι αναφορές στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Όχι άδικα, αφού είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σαν τίτλος δεν βοηθά τη φαντασία να οργιάσει αφού ο νους πηγαίνει σε γκρίζα κτίρια και χαρτογιακάδες. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η τηλεόραση αφού καθημερινά σχεδόν βομβαρδιζόμαστε από εικόνες του ευρωκοινοβουλίου και του παράξενου οικοδομήματος που στεγάζει την Επιτροπή και φιλοξενεί το περίφημο Eurogroup.

Έλα όμως που η ζωή έρχεται ν’ ανατρέψει τη φαντασία. Οι «γιούροκρατς» (όσοι ασχολούνται με την Ένωση) είναι μια μεγάλη και… κερδοφόρα κοινότητα σε μια πόλη όμως που δεν μοιάζει να γυρνάει γύρω από τα κτίρια της Kομισιόν. Μικρή πόλη, με εύκολες συγκοινωνίες και σαφείς προορισμούς στους επισκέπτες: το κέντρο και τα πέριξ του.

Οι Βρυξέλλες είναι και δεν είναι Βέλγιο. Γιατί και το ίδιο το Βέλγιο δεν ξέρει τι είναι. Οι Φλαμανδοί που μιλάνε ολλανδικά αλλά δεν θέλουν να τους το λένε, οι Βαλόνοι που μιλάνε γαλλικά και οι Γάλλοι τους κοροϊδεύουν, η μεγάλη κοινότητα των Αφρικανών (το Βέλγιο είχε αποικία στο Κογκό) και μετά πολλοί Ιταλοί, Πορτογάλοι και Έλληνες. Αν δεν ξέρετε καμία γλώσσα, μην ανησυχείτε, στα περισσότερα μαγαζιά παραγγέλνεις σε δικούς μας σερβιτόρους.

«Το καλό με τις Βρυξέλλες είναι ότι δεν προσπαθούν επιβληθούν στον χαρακτήρα σου. Όπως ήρθες, έτσι και θα φύγεις.» Αυτή η πρόταση του Κωνσταντίνου που μας φιλοξένησε συνοψίζει την αίσθηση που σου αφήνει η πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια πόλη νεανική με εξαιρετικά υψηλό IQ αφού προσελκύει με αξιώσεις το brain drain των χωρών του νότου που όταν δεν δουλεύουν, προσπαθούν να το γλεντήσουν.

Μια αχνή απεικόνιση του κτιρίου που πραγματοποιείται το Eurogroup. Όλα άδεια και όλα ερημικά περιμένουν τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Το προαύλιο του Ευρωκοινοβουλίου. Για την ιστορία το Ευρωκοινουβούλιο βρίσκεται στο Στρασβούργο αλλά στις Βρυξέλλες γίνεται όλη η δουλειά.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε αυτό το παιδάκι που κάνει πιπί του.
Μπρεθ Τέικινγκ Μόμεντ στην Grand Place.
Τοπικός ήρωας ο Τεν Τεν.

Τι παραγγέλνεις; Μπίρα φυσικά. Φτηνή, άφθονη και σε τρομερή ποικιλία.
Κάποιοι τις πίνουν, δύο-δύο.
Μαζί με το μεζέ. Όλα αυτά στο μπαρ Monk, στο κέντρο της πόλης.
Και μετά χτυπάνε και την καϊπίρινια τους, στην υπέροχη πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης.
Το bar Belga, στις Βρυξέλλες με τα απίστευτα κοκτέιλ που ακούν στ΄όνομα Καρουζέλ. Άλλο ένα μαγαζί που παραγγέλνεις στα ελληνικά.
Street Art βρυξελλιώτικο.
Νεαρός «Βαρουφάκης» σε κρίση αυτοπεποίθησης.
Πόσα μύδια μπορεί να φάει μια ψυχή;
 Για κατευόδιο μερικές φωτογραφίες από την πόλη Unesco, την Μπριζ:
O πύργος που πρωταγωνίστησε και στην ταινία Αποστολή στην Μπριζ.
O Dominique Persoone αποκαλείται από αυτούς που ξέρουν ως ο Φεράν Αντριά της σοκολάτας. Όλα αυτά στη χώρα της σοκολάτας. Στη βιτρίνα βλέπεις συνδυασμούς όπως λευκή σοκολάτα με ινδική κάναβη και τζίντζερ με κατάμαυρη μπίτερ. Μικρές ενεργειακές βόμβες.
Μιλού (τεντενόσκυλο) αράζει σε άμαξα στην κεντρική πλατεία της Μπριζ.
Γραφικό κανάλι με γραφικό κύκνο.
Προσπαθήσαμε να γραφτούμε σε ένα Μοναστήρι γυναικών αλλά μας κόψανε την τελευταία στιγμή.
Οπότε, γυρίσαμε πίσω.