Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Άρχισαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ δεν έχουν περάσει δύο ημέρες από την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στον ΟΗΕ, στην οποία ζήτησε να υπάρξει μία διεθνής συνεργασία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι οι πρώτες ρωσικές επιθέσεις έγιναν στην πόλη Χομς. Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε και πήρε την άδεια από την Άνω Βουλή της χώρας του, ώστε να ξεκινήσει να βομβαρδίζει στο συριακό έδαφος. Την ίδια στιγμή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε γνωστό ότι 27 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Χομς, ανάμεσά τους και έξι παιδιά.

Έντονη διαμαρτυρία ΗΠΑ για τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι επιθέσεις προέρχονται από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ωστόσο αντιπολιτευόμενοι του Σύριου προέδρου δημοσίευσαν βίντεο, το οποίο ισχυρίζονται ότι δείχνει επίθεση από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι περιοχές που επλήγησαν στην επαρχία Χομς τελούν υπό τον έλεγχο μιας σειράς οργανώσεων ανταρτών περιλαμβανομένων αρκετών που συμμετέχουν στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Καμία από τις πηγές αυτές δεν κατονόμασε το Ισλαμικό Κράτος ως μία από τις οργανώσεις που δρουν στις περιοχές που επλήγησαν σήμερα. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας, από την δική του πλευρά, μεταδίδει ότι τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην χώρα σήμερα, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.

Ο Πούτιν ανέφερε από τη Νέα Υόρκη ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, ενώ το Κρεμλίνο προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία.

Επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς η Μόσχα

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν από τον συριακό εναέριο χώρο τα αεροσκάφη τους.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία δεν φαίνεται να στοχοθέτησαν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ενδέχεται να επεκτάθηκαν πέραν της περιοχής της Χομς και σε άλλα τμήματα της συριακής επικράτειας.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πτήσεις, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας να μείνουν εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σχέση με το Ισλάμ»

«Ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινά μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας — κι εκείνοι που μάχονται στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες είναι ακριβώς αυτό, διεθνείς τρομοκράτες — είναι με προληπτική δράση, τις μάχες και την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει, αντί να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί βάσει ενός διεθνούς σχεδίου.

Ακόμη, ο Πούτιν έκρινε ότι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δρα στη Συρία και στο Ιράκ, δεν έχει καμιά σχέση με το «αληθινό» Ισλάμ. «Είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι από ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, πρώην σοβιετικά κράτη είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, και θέλω να δώσω έμφαση ξανά στο γεγονός ότι δεν έχει καμιά σχέση με το αληθινό Ισλάμ», ανέφερε.

Παράλληλα ο Πούτιν σημείωσε ότι «η συριακή σύγκρουση έχει βαθιές ρίζες» και «προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες», ανάμεσά τους «διακρατικές» παρεμβάσεις, «εσωτερικές, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις, που επιδεινώθηκαν από τις κατάφωρες εξωτερικές επεμβάσεις».

«Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες ασφαλώς δεν πρόκειται να εμπλακούμε ολοκληρωτικά στη σύγκρουση αυτή», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κατέστησε σαφές ότι η εμπλοκή της χώρας του σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ακολουθεί σχετικό αίτημα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.