Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Eurogroup και Κομισιόν απορρίπτουν το αίτημα της ελληνικής πλευράς!!!



Η προώθηση της πρότασης του Αλ. Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην συνάντηση εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα συμβάλλει στις εξελίξεις αυτές ,καθώς και το πώς θα παρέμβει πολιτικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προσπάθεια να υλοποιηθούν πολιτικές που θα στηρίξουν τα αδύναμα στρώματα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.

Απορρίπτουν το αίτημα Eurogroup και Κομισιόν

Στο αίτημα αυτό της ελληνικής πλευράς, Eurogroup και Κομισιόν έχουν απαντήσει ότι σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM, που δανείζει την Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση. Ως εκ τούτου, το ευρωκοινοβούλιο δεν θα γίνει ποτέ ελεγκτής του ελληνικού μνημονίου μέχρι την εκπνοή αυτού το 2017.

Κύκλοι του Eurogroup επισημαίνουν πως ούτως ή άλλως επίτροποι και υπουργοί ενημερώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις, καθώς και ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο στο επίπεδο των κρατών μελών.