Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τον Τσίπρα εμπόδισαν το Grexit



Τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και δανειστών ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των Γερμανών και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει είχε επικοινωνία με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος του μετέφερε εντυπώσεις από τη συνάντηση Λιου-Σόιμπλε η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, εξαιτίας του ζητήματος της Ελλάδος.

Επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η βασική προτροπή ήταν ότι η αμερικανική πλευρά ήθελε από την ελληνική Κυβέρνηση συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να αποφύγει να συγκρουσθεί μετωπικά με το Βερολίνο καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

Η στρατηγική αυτή εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εφαρμόστηκε κατά το δυνατόν από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Με βάση την περίφημη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είναι προφανές ότι οι χώρες που αναφέρονται στο έγγραφο ως οι σύμμαχοι της Αθήνας τήρησαν θετική στάση και συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας.

Η αμερικανική πλευρά ανησυχούσε μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, κάτι που είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα. Γι’ αυτό προσπάθησε να αναδείξει τη σημασία του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και να κάνει συνεχείς αναφορές στο θέμα της αναπροσαρμογής του χρέους.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ολοι αυτοί βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, να μείνει ζωντανή η Ευρωζώνη και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου.