Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

95 νεκροί, 246 τραυματίες / Άρχισαν τα όργανα - 86 νεκροί, πάνω από 120 οι τραυματίες



Τραγωδία δίχως τέλος στην Τουρκία. Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 95, ενώ οι τραυματισμένοι είναι 246, εκ των οποίων οι 48 πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος την ώρα που κηδεύονται τα θύματα της επίθεσης, για την οποία δεν έχει γίνει ακόμα ανάληψη ευθύνης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το φιλοκουρδικό κόμμα που είχε καλέσει στη διαδήλωση, διαβεβαίωσε χθες βράδυ μέσω Twitter ότι ο απολογισμός είναι 128 νεκροί. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπέδειξε ως πιθανούς δράστες: το ΡΚΚ, τη τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

Η φονική επίθεση πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντασης που ενισχύεται από τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική χώρα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στους 86 οι νεκροί και στους 126 οι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τη διπλή έκρηξη που συγκλόνισε νωρίτερα σήμερα το κέντρο της Άγκυρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η έκρηξη σημείωθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.



Τα αίτια της διπλής αυτής έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μπορεί να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.



«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια της έκρηξης και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η έκρηξη προηγήθηκε προγραμματισμένης συγκέντρωσης υπέρ της ειρήνης, έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς καθώς και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στη χώρα, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).



«Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.



Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τις επιθέσεις στην Άγκυρα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του Υπουργείο Εξωτερικών.

Καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΚΕ

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε το ΣΥΡΙΖΑ για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι του Σαββάτου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον συγκέντρωσης ειρήνης, που διοργάνωσαν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και αριστερά πολιτικά κόμματα στην Άγκυρα», αναφέρει το κόμμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συμπληρώνει: «Η δολοφονική αυτή επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες αιματηρές, παρακρατικές, στρατιωτικές και αστυνομικές επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού και φιλειρηνικού κινήματος και της Αριστεράς.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι υπόλογο για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναγωνιστές των αδικοχαμένων αγωνιστών.

Μοναδική απάντηση στο καθεστώς του τρόμου είναι η ενίσχυση του αγώνα για τη νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην πολύπαθη γειτονιά μας.
Καλούμε σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στην πλ. Συντάγματος».



Από τη μεριά της, η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της επίθεσης. Σε ανακοίνωση του, ο υπεύθυνος Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και μεγάλη ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της. Την καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη. Εκφράζουμε ταυτόχρονα προς τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων και την Τουρκική Κυβέρνηση τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες τραυματίες».

Για «αποτρόπαια εγκληματική βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα», την οποία και καταδικάζει, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του «με την εργατική τάξη, τον λαό της Τουρκίας, τις οικογένειες των θυμάτων».

Όπως εκτιμά ο Περισσός, οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η ετοιμότητα και η κοινή δράση των λαών της περιοχής «κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών».

Το PKK διέταξε τα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία

Εντολή να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, έδωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας.



Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα όπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις στον χώρο όπου ήταν προγραμματισμένη μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης με τη συμμετοχή εκατοντάδων φιλοκούρδων και αριστερών ακτιβιστών.

Για «επίθεση μίσους» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.



Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.
Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Συλλυπητήρια Πούτιν στον Ερντογάν για τις επιθέσεις στην Άγκυρα

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν «εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων» των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα μια αντιπολεμική διαδήλωση.



Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες αυτού του κυνικού εγκλήματος θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί στενά με τις τουρκικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής», προστίθεται στην ανακοίνωση.