Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Greek Pidima extra virgin olive oil


Ο Γιώργος Σακκάς από το Πήδημα της Μεσσηνίας είναι τύπος που τιμά το χωριό του και ονομάζει το λάδι του Pidima. «Βγάζω premium ελαιόλαδο συγκεκριμένης οξύτητας και πιστοποιημένης από την ΕΕ κατηγορίας health claim, επειδή έχει πολύ αυξημένες πολυφαινόλες. Οσο πιο ευχάριστα πικρό είναι το ελαιόλαδο τόσο πιο πολλές πολυφαινόλες με αντικαρκινικές ιδιότητες περιέχει, ενώ είναι και ιδιαίτερα ευεργετικό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις» αναφέρει.
Μάλιστα, το λάδι του είναι τόσο έντονο, που «όταν ξεκινά η παραγωγή από την πολλή πίκρα μάς προκαλεί βήχα».

Η ποικιλία της ελιάς του είναι κορωνέικη, από συγκεκριμένο υψόμετρο, οι ελιές μεταφέρονται σε οργανικά σακιά, η επεξεργασία του καρπού γίνεται μέσα σε 3 ώρες και σαφώς η αποθήκευσή του είναι επιστήμη. Μπορεί να ξεκίνησε φέτος την παραγωγή του, αλλά το καλό προϊόν φυσάει! Είναι κυρίως εξαγωγικό λάδι και στην Ελλάδα διατίθεται σε καλά εστιατόρια σε Μύκονο και Σαντορίνη, σε καταστήματα ντελικατέσεν ή και διαδικτυακά από το www.pidima.eu (από 5 ευρώ τα 250 ml). Δεν είναι για μαγείρεμα, αλλά το χρησιμοποιούμε είτε σκέτο ως ντιπ είτε για τη σαλάτα.

Το Πήδημα είναι ένα πολύ μικρό χωριό και απέχει 15 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Βρίσκεται στην βορειανατολική πλευρά της Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο. Όλοι το γνωρίζουν πολύ καλά για την ιστορία του και τις φυσικές του ομορφιές. Οι πηγές του ποταμού Άρι ρέουν ακούραστα όλο το χρόνο τροφοδοτώντας το ποτάμι με το πολύτιμο αγαθό, το νερό, που είναι απαραίτητο για τη συνεχή ανάπτυξη του οικοσυστήματος της περιοχής μας και το οποίο θα σας μαγέψει κατά την είσοδο σας στο χωριό μας. Αξίζει να κάνετε μια στάση πίνοντας το πεντακάθαρο και κρυστάλλινο νερό των πηγών, να κλείσετε τα μάτια σας, να νοιώσετε τη μαγεία της στιγμής και να ψηλαφίστε την έμπνευση της φύσης για λίγα λεπτά.

Ακριβώς πάνω από τις πηγές μας, στην κορυφή απόκρημνου βράχου και σε θέση ιδιαίτερα οχυρή, για να ελέγχει τον Μεσσηνιακό κάμπο και τα περάσματα προς το Ταΰγετο, βρίσκεται το κάστρο του χωριού μας. Είναι η αρχαιότερη επιβλητική παρουσία στην περιοχή μας και η κατασκευή του αποδίδεται στους βυζαντινούς χρόνους, περίπου στον 13ο αιώνα. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου, χτισμένο μέσα σε βράχο, προκαλώντας δέος και θαυμασμό, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, που η θέληση και η δημιουργία άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στον τόπο μας. Κάτω από το εκκλησάκι και στη ρίζα του βράχου, τα απομεινάρια των κελιών του παλαιού μοναστηριού αποχαιρετούν τον επισκέπτη αφήνοντας του έντονα συναισθήματα.

Κοντά στις πηγές του χωριού, υπάρχει ο αιωνόβιος πλάτανος στην σκιά του οποίου ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ έγραφε τα απομνημονεύματα του.

Τέλος, αρχαία λιοτρίβια, εκκλησίες με ιστορία πολλών ετών και το φανταστικό περιβάλλον του νερόμυλου με την νεροτριβή του, ολοκληρώνουν την ομορφιά του χωριού μας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πλούσιο σε ιστορία και φυσικό πλούτο μεγαλώνουν τα ελαιόδεντρα μας στο πέρασμα των αιώνων.

Την πολύτιμη αυτή κληρονομιά των προγόνων μας, συνεχίζουμε και εμείς με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα με ακούραστο σύμμαχο τον ήλιο και το εύκρατο κλίμα της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και στη διάδοση της στις επόμενες γενιές.

...Το κλίμα μας

Το Πήδημα και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης στη νότια Ελλάδα, είναι από τις πιο ηλιόλουστες στην Ευρώπη. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ως εύκρατο, με ήπιους χειμώνες. Η μέση ετήσια ηλιοφάνεια είναι 3.000 ώρες και η μέση ετήσια θερμοκρασία 25oc. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ένα μοναδικό »ευλογημένο» περιβάλλον για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο της Καλαμάτας να είναι από τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο.
 http://www.pidima.eu/index.php/el/