Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε Πολωνό ευρωβουλευτή




Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την κατανομή των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ίσως ενδεικτική του τι θα ακολουθούσε αλλά και του τι έχουμε να δούμε ακόμα. Και τα πρώτα σημάδια ήρθαν.

Τον Ιούλιο στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας. Μεταξύ των υπολοίπων ευρωβουλευτών ήρθε και η ώρα του Γιάνους- Κόρβικ Μίκε να μιλήσει ο οποίος είναι ευρωβουλευτής του Πολωνικού Ακροδεξιού κόμματος, Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς. Μέσα σε όλα όσα συμπεριελάμβανε η ομιλία του για την ανεργία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη φράση «νέγροι της Ευρώπης» απευθυνόμενος και αναφερόμενος στο σύνολο των ανέργων της Ευρώπης.

Μόλις δύο μήνες λοιπόν μετά την είσοδο πολλών ακροδεξιών κομμάτων άρχισαν οι ανησυχίες να επιβεβαιώνονται. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Σούλτς δόθηκε η ευκαιρία στον Πολωνό ευρωβουλευτή να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να πάρει πίσω την έκφραση που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους συναδέλφους του ευρωβουλευτή, ωστόσο ο ίδιος επέμεινε στις θέσεις του. Έτσι όπως συνεχίζει ο κ. Σούλτς αποφάσισε να του επιβάλει την ποινή της παρακράτησης της ευρωβουλευτικής αποζημίωσής του για 10 ημέρες.

Ο κ. Σούλτς σημείωσε ότι οι βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπόχρεοι να μην κάνουν δηλώσεις που προκαλούν διακρίσεις ή προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Η ειρήνη, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός είναι αποτελεσματικά μόνο όταν δεν είναι γραμμένα σε χαρτί, αλλά εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση. Ο κ. Σούλτς μάλιστα επέλεξε να κάνει αυτή την παρέμβαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας στο πλαίσιο της 75ης επετείου από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Να σημειώσουμε ότι η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται στα 304 ευρώ την ημέρα και άρα αυτό ανεβάζει το πρόστιμο σε 3.040 ευρώ για τον Πολωνό ακροδεξιό Ευρωβουλευτή ενώ ο κ. Κόρβικ Μίκε έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση του Μάρτιν Σούλτς μέσα σε 14 ημέρες.
Για να δούμε τι θα προκύψει από αυτό…