Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Διέρρευσε λίστα με τα χαρτοφυλάκια των νέων Επιτρόπων

 
Αν και ο εκλεγμένος πρόεδρος Jean-Claude Juncker διεξάγει ακόμα συνεντεύξεις των υποψηφίων Επιτρόπων, έχει κυκλοφορήσει ένα σχέδιο οργανογράμματος που παρασκευάζεται από τις υπηρεσίες του, στο οποίο κάθε επίτροπος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του. Τα vriksellonea σας το παρουσιάζουν πρώτα.
 
Θυμίζουμε ότι σαφώς δεν είναι μια τελική έκδοση και μπορεί να αλλάξει.
 
Ο Juncker σήμερα διεξάγει μια σειρά προσωπικές συνεντεύξεις και αναμένεται να ανακοινώσει τη γραμμή του μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 
Όμως, το έγγραφο μιλάει από μόνο του και είναι γεμάτο εκπλήξεις:
  • το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, που κατέχει σήμερα ο Michel Barnier, έχει εξαφανιστεί
  • το χαρτοφυλάκιο Digital Agenda, που κατέχει σήμερα η Neelie Kroes, αντικαθίσταται από μια θέση αντιπροέδρου για «τον πολιτισμό και το διαδίκτυο»
  • Δεν υπάρχει κανένας επίτροπος για τη διεύρυνση
  • Μια νέα θέση του Αντιπροέδρου για την «Βελτίωση της νομοθεσίας» έχει εμφανιστεί
  • Μια νέα θέση για τον αντιπρόεδρο Ενέργειας της Ένωσης έχει εμφανιστεί (πέραν του επιτρόπου για την ενέργεια / κλίμα)
  • Εμφανίζεται νέα θέση Αντιπροέδρου για την Ανάπτυξη, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και τον Κοινωνικό Διάλογο
 
Υπάρχουν έξι Αντιπροέδροι στην προτεινόμενη Επιτροπή:
         Η Πολωνέζα Elżbieta Bieńkowska (EPP), για τον Προϋπολογισμό και το Δημοσιονομικό Έλεχο,
         Από την Εσθονία ο Andrus Ansip (ALDE) για την ανάπτυξη, την ΟΝΕ και τον Κοινωνικό Διάλογο
         Ο Λετονός Valdis Dombrovskis (EPP) για την Ενέργεια της Ένωσης,
         Η Σλοβένα Alenka Bratusek για την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία,
         Ο Ολλανδός Frans Timmermans για τη βελτίωση της νομοθεσίας και, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τους ηγέτες της ΕΕ,
         Η Ιταλίδα Federica Mogherini (S&D) ως Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.
 
Από την άποψη της πολιτικής ισορροπίας, η φιλελεύθερη οικογένεια ALDE δεν υπο-εκπροσωπείται όπως αρχικά πιστευόταν. Αντίθετα, έχει πέντε χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των δύο Αντιπροέδρων.
 
Συνολικά, η νέα Επιτροπή φαίνεται αρκετά ισορροπημένη πολιτικά. Η κεντροδεξιά ομάδα ΕΛΚ έχει δώδεκα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των δύο Αντιπροέδρων. Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) έχουν οκτώ χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των δύο Αντιπροέδρων.
 
Άσχημα νέα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία
 
Η νέα θέση του Αντιπροέδρου για την «βελτίωση της νομοθεσίας», αποδίδεται στην Ολλανδία, θα πρέπει να ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος οδήγησε την εκστρατεία για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της χάραξης πολιτικής στην ΕΕ.
 
Είναι λιγότερο πιθανό, ωστόσο, ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ήθελε το χαρτοφυλάκιο της  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ανατεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Επίτροπο Jonathan Hill (ECR). Ο Cameron είχε ζητήσει έναν υπερ-επίτροπο, αλλά στην πραγματικότητα ο Hill είναι πιθανό να είναι κάτω από την ομπρέλα του Valdis Dombrovskis, τον Αντιπρόεδρο για την Ενέργεια της Ένωσης.
 
Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί σχετικά με το Γάλλο Pierre Moscovici, ο οποίος παίρνει το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού. Το Παρίσι επεδίωξε το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων, το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανατεθεί στη Φινλανδία και τον Jyrki Katainen ο οποίος κατέχει ήδη αυτό το χαρτοφυλάκιο που κληρονόμησε από τον Olli Rehn.
 
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
 
Δεν υπάρχει θέση για Επίτροπο εσωτερικής αγοράς στο έγγραφο που διέρρευσε.
 
Η Γενική Διεύθυνση του Michel Barnier ήταν ένα από τα πιο ισχυρά, καθώς είχε από κοινού την ευθύνη για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Αλλά υπήρχε μια αυξανόμενη αίσθηση μετά την οικονομική κρίση ότι οι δύο θέσεις ήταν πολύ μεγάλο φορτίο για μία μόνο Γενική Διεύθυνση. Υπήρχαν φήμες ότι, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, μια νέα θέση μόνο θα ασχολούνταν με το δημοσιονομικό κανονισμό - ένας «Τσάρος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών".
 
Ο επίτροπος των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων φαίνεται να είναι αυτή η νέα θέση. Πράγματι, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει την εποπτεία του δημοσιονομικού κανονισμού.
 
Ο υποψήφιος για τη θέση αυτή θα είναι ο Φινλανδός Jyrki Katainen, αν εμπιστευτούμε το έγγραφο. Ο Γάλλος Pierre Moscovici ακουγόταν για την εργασία και το Ηνωμένο Βασίλειο πίεσε σκληρά για να το πάρει ο Επίτροπός της, Jonathan Hill.
 
Όμως, το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες για κάποιον επίτροπο εσωτερικής αγοράς, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα καταργηθεί ή θα συνδυαστεί με άλλο χαρτοφυλάκιο.
 
Υπάρχει κάποια σύγχυση στο έγγραφο για το λογιστικό έλεγχο, τα τελωνεία και την καταπολέμηση της απάτης, που κατέχει σήμερα ο Επίτροπος Algirdas Šemeta.
 
Υπάρχει μια αντιπροεδρία για τον προϋπολογισμό και τον δημοσιονομικό έλεγχο, ένας ξεχωριστός Επίτροπος για τα Τελωνεία και ένας Επίτροπος για τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της απάτης.
 
Η καταπολέμηση της απάτης έχει ανέβει στην ατζέντα της εκτελεστικής εξουσίας, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση κατέστησε ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση τα έσοδα που τους οφείλονται.
 
Το Βέλγιο τιμωρείται
 
Όμως, η χώρα που πήρε το χειρότερο χαρτί στο μοίρασμα είναι το Βέλγιο, στο οποίο έχει δοθεί το χαρτοφυλάκιο για "Δεξιότητες, Νεολαία και Πολυγλωσσία" (Skills, Youth and Multilingualism). Το όνομα του Βέλγου Επιτρόπου δεν αναφέρεται στο οργανόγραμμα, καθώς η χώρα η οποία αγωνίζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση θα κάνει πιθανότατα την επιλογή του σήμερα (4 Σεπτεμβρίου).
 
Ο βελγικός Τύπος αναφέρει ότι η Marianne Thyssen, η φλαμανδική κεντροδεξιά ευρωβουλευτής θα πάρει τη θέση και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες φήμες που ανέφεραν ότι ο απερχόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Didier Reynders θα ήταν ο Επίτροπος του.
 
Η υποψηφιότητα της Thyssen θα φέρει τον αριθμό των γυναικών στη νέα διοίκηση της Επιτροπής σε εννέα, αποφεύγοντας μια πολιτική μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Μικτές τύχες για την Ανατολική Ευρώπη
 
Η Ρουμανία, η οποία άσκησε πιέσεις για να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας που κατέχει σήμερα, είναι πιθανό να λάβει την Ανθρωπιστική Βοήθεια για την υποψήφιά του Corina Creţu (S&D). Παραδόξως, το πολυπόθητο χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας αποδίδεται στον Ιρλανδό Phil Hogan.
 
Η Βουλγαρία μπορεί η ίδια θύμα της καθυστερημένης άφιξης στην κούρσα της Bieńkowska από την Πολωνία. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η σημερινή επίτροπος από τη Βουλγαρία αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια, ήταν ισχυρή υποψήφια για να αντικαταστήσει την Catherine Ashton ως επικεφαλής της ΕΕ. Μετά την απόρριψή της ωστόσο, ήταν έτοιμη να γίνει επίτροπος για τον Προϋπολογισμό.
 
Αντικαταστήθηκε όμως από την Πολωνή υποψήφια, η οποία θεωρήθηκε στη χώρα της, ως μια πιθανή Πρωθυπουργός, όταν ο Ντόναλντ Τουσκ θα φύγει για τις Βρυξέλλες για να λάβει το πόστο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έτσι η Georgieva παίρνει το χαρτοφυλάκιο της φορολογίας και της καταπολέμησης της απάτης και χάνει τον τίτλο του Αντιπροέδρου.
 
Ωστόσο, φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι μία Πολωνή θα πάρει το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού σε δύο διαδοχικές επιτροπές, καθώς ο σημερινός Επίτροπος προϋπολογισμού Janusz Lewandowski είναι επίσης Πολωνός.
 
Προωθήσεις
 
Μερικοί υποψήφιοι που κατείχαν σημαντικές θέσεις στις χώρες τους έχουν προωθηθεί στο οργανόγραμμα του Juncker. Ο Bratušek ο οποίος εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός της Σλοβενίας πιάνει δουλειά ως Αντιπρόεδρος και το ίδιο συμβαίνει με τον Valdis Dombrovkis, των πρώην πρωθυπουργό της Λετονίας και τον Εσθονό Andrus Ansip, ο οποίος ήταν ο μακροβιότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην ΕΕ (2005-2014) .
 
Δεν αποτελεί έκπληξη για τη Γερμανία
 
Ο Günther Oettinger, ο Επίτροπος Ενέργειας, θα πάρει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στην επόμενη εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, όπως η Γερμανία ήθελε. Αυτό σημαίνει ότι ο Oettinger θα γίνει, επίσης, επικεφαλής διαπραγματευτής για το αμφιλεγόμενο διατλαντικό εμπόριο και των επενδύσεων εταιρικής σχέσης (ΤΤΙΡ).
 
Οι τυχεροί
 
Ο Κροάτης Νέβεν Μίμιτσα (S&D), ο σημερινός Επίτροπος για την προστασία των καταναλωτών, θα πάρει την πολυπόθητη θέση του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής. Ο Αυστριακός Johannes Hahn (ΕΛΚ) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Γειτονίας, το οποίο έχει λάβει γεωστρατηγική σημασία υπό το πρίσμα της κρίσης της Ουκρανίας. Δεν είναι σαφές εάν ο Hahn θα ασχοληθεί επίσης με τη διεύρυνση της ΕΕ, καθώς αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει εξαφανιστεί από το οργανόγραμμα.
 
Οι λογικές επιλογές
 
Ο Μαλτέζος Karmenu Vella (S&D) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας. Η Margrethe Vestager της Δανίας (ALDE) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το Περιβάλλον. Ο Λιθουανός Vytenis Andruikaitis, γιατρός, θα είναι υπεύθυνος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.
 
Υποβάθμιση, απογοήτευση
 
Ο τρέχων Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος για τις διοργανικές σχέσεις και τη διοίκηση Maroš Šefčovič (S&D) της Σλοβακίας έχει σαφώς υποβαθμιστεί στο χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης. Οι Ισπανοί, οι οποίοι ήλπιζαν να πάρουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τον υποψήφιό τους Miguel Arias Cañete (EPP), είναι πιθανό να είναι απογοητευμένοι από την ανάθεσή του, σύμφωνα με το οργανόγραμμα στην Έρευνα και Καινοτομία.
 
Η Επίτροπος της Τσεχικής Δημοκρατίας Věra Jourová (ALDE), μία υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, που παρουσιάστηκε ως υποψήφια για το χαρτοφυλάκιο των περιφερειακών ταμείων, φαίνεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Διαστήματος. Το διάστημα δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα ως πόστο στην Επιτροπή.
 
Και το υπόλοιπο
 
Οι υπόλοιπες αναθέσεις είναι τα Τελωνεία για τον Ούγγρο Tibor Navraczics (ΕΛΚ), το χαρτοφυλάκιο της Απασχόληση και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον Πορτογάλο Carlos Moedas (ΕΛΚ) και to Διαδίκτυο και ο Πολιτισμός για τον Κύπριο Χρήστο Στυλιανίδη (ΕΛΚ). Η Ελλάδα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (ΕΛΚ) θα αναλάβει τη Μετανάστευση, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Αυτό προκαλεί μάλλον έκπληξη καθώς η χώρα μας έχει συχνά επικριθεί για την κακή μεταχείριση των μεταναστών.
 
Χρονοδιάγραμμα:
         9 ή 10 του Σεπτέμβρη (αναμένεται): ο Junker θα ανακοινώσει τα μέλη και τα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής
         1 Νοεμβρίου: η Mogherini να αναλάβει το ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
         1 Δεκεμβρίου: ο Tusk θα αναλάβει το ρόλο του Προέδρου του Συμβουλίου.