Για τον Σκοτ Γουάισμαν, όπως και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, το Γιβραλτάρ δεν αποτελούσε και τον πιο εξωτικό προορισμό του κόσμου για διακοπές. Και όμως εκείνος ο διάσημος Βράχος, εκεί όπου ο Ατλαντας σήκωνε στους όμως του τον ουράνιο θόλο, από την εποχή της μυθολογίας όριζε το τέλος του κόσμου. Ως πιτσιρικάς όμως ο Γουάισμαν δεν μπορούσε να μην πηγαίνει. Η μητέρα του ήταν γεννημένη εκεί, καθώς μία φορά και έναν καιρό ο παππούς του υπηρέτησε στο μέρος με το βρετανικό ναυτικό. Οπότε μετά από πέντε - έξι καλοκαίρια εκεί και καθώς ο Γουάισμαν μεγάλωσε, δέχτηκε ένα απίστευτο τηλεφώνημα. Ήταν από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Γιβραλτάρ και τον καλούσε να φορέσει το εθνόσημο της.
Ο 28χρονος πλάγιος μπακ της Πρέστον Νορθ Εντ (League 1) αφού αρχικά έβαλε τα γέλια, το ξανασκέφτηκε και είδε ότι με αυτό τον τρόπο να είχε τη μοναδική ευκαιρία του να αγωνιστεί σε διεθνείς αγώνες: και δέχτηκε. Εκτοτε έχει αγωνιστεί σε τρία από τα έξι ματς (τα πέντε φιλικά) της νεοσύστατης και επίσημα Εθνικής Γιβραλτάρ και είναι ο ένας εκ των δύο μοναδικών επαγγελματιών που διαθέτει το εν λόγω αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο άλλος είναι το 10άρι της ομάδας, Λίαμ Γουόκερ που αγωνίζεται στην Μπνέι Γιεχούντα του Ισραήλ.
Όλοι οι υπόλοιποι που φόρεσαν το εθνόσημο στο πρώτο επίσημο ματς στην ιστορία του Βράχου, έχουν τη μπάλα για χόμπι και διαφορετικά επαγγέλματα για τα προς το ζην. Το αστείο είναι πως ορισμένοι εξ αυτών κάνουν και τη δουλειά που ταιριάζει με την θέση τους στο γήπεδο. Ο αρχηγός Ρέι Τσιπολίνα είναι υπάλληλος τελωνείου και ως σέντερ μπακ οφείλει να μην περνάει ο οποιοσδήποτε χωρίς έλεγχο ή τουλάχιστον το προσπαθεί. Είναι και τα αδέρφια Κασκάρο που είναι αστυνομικοί.
Η 11ΑΔΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Τζόρνταν Πέρες… τερματοφύλακας (πυροσβέστης)
Ντέιβιντ Αρτέλ… σέντερ μπακ (διευθυντής μαρίνας σκαφών)
Ρόι Τσιπολίνα… σέντερ μπακ (υπάλληλος τελωνείου)
Τζόζεφ Τσιπολίνα… αριστερός μπακ (ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου)
Σκοτ Γουάισμαν… δεξιός μπακ (επαγγελματίας ποδοσφαιριστής)
Ράιαν Κασκιάρο… αμυντικός μέσος (αστυνομικός)
Ράφαελ Μπάντο… μέσος box to box (αποθηκάριος)
Λίαμ Γουόκερ… επιτελικός (επαγγελματίας ποδοσφαιριστής)
Μπράιαν Πέρες… αριστερός μεσοεπιθετικός (ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος)
Λι Κασκιάρο… δεξιός μεσοεπιθετικός (αστυνομικός)
Κάιλ Κασκιάρο… σέντερ φορ (ναυτιλιακός πράκτορας)
Ειδικά ο Ράιαν ως αμυντικός μέσος πρέπει να συλλαμβάνει αυτούς που πάνε να εισβάλουν στη δική του περιοχή. Για να μην πούμε για τον πυροσβέστη Τζόρνταν Πέρες που ως τερματοφύλακας παλεύει να σβήσει τις φωτιές στην εστία του. Όπως αυτή δηλαδή που άναψε το βράδυ της Κυριακής ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και η πολωνική παρέα. Επτά γκολ συνολικά με καρέ του επιθετικού της Μπάγερν, νούμερα που δείχνουν πως είτε επαγγελματικά είτε ποδοσφαιρικά στο Γιβραλτάρ δεν έγινε καλή δουλειά.
Η λογική λέει πως έτσι θα πάει το πράγμα. Όχι μόνο στο δρόμο για το EURO 2016, αλλά προς κάθε μεγάλη διοργάνωση. Στο Βράχο άλλωστε κατοικούν μόλις 30.000 ψυχές και έτσι το κρατίδιο (σ.σ.: διοικητικά ουσιαστικά υπάγεται στην Αγγλία) είναι το μικρότερο σε πληθυσμό από κάθε άλλο (σ.σ.: ακολουθούν Σαν Μαρίνο, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα) που λαμβάνει μέρος σε διοργανώσεις της UEFA. Οπότε η διαδικασία θα είναι η ίδια: από διασυρμό σε διασυρμό.
Τούτο όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου εκεί στις άλλοτε «Ηράκλειες Στήλες» των δικών μας Αρχαίων. Τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία τόσο της Εθνικής όσο και των συλλόγων από τις συμμετοχές στα προκριματικά των Champions League, Europa League θα είναι πολλά για τα δεδομένα της χώρας. Κατά συνέπεια θα υπάρξει άνθηση απ’ όλες τις απόψεις και για τους συλλόγους. Γιατί ναι, αυτοί οι 30.000 νοματαίοι έχουν όχι μόνο 8 ομάδες στην 1η Κατηγορία, αλλά και 14 στη 2η. Φοβερό νούμερο αναλογικά με τον πληθυσμό (σ.σ.: αγωνίζονται πολλοί Ισπανοί από τα πέριξ.
Αυτό το ματς πάντως με την Πολωνία διεξήχθη στο κοντινό Φάρο-Λουλέ της Πορτογαλίας, στο υπερσύγχρονο «Αλγκάρβε». Το πρόβλημα είναι το ένα και μοναδικό γήπεδο που υπάρχει στον Βράχο (σ.σ: εκεί παίζουν και οι 22 σύλλογοι), δεν έχει πάρει έγκριση. Με τα λεφτά όμως που είπαμε ότι πλέον εισρέουν στα ποδοσφαιρικά ταμεία, φτιάχνουν και δεύτερο πιο σύγχρονο 10.000 θέσεων. Το 1/3 του Βράχου δηλαδή να πηγαίνει να βλέπει τα παιχνίδια. Μέχρι τότε ωστόσο, έχει πολύ δουλειά να γίνει. Ακόμα η FIFA δεν έχει δεχτεί το Γιβραλτάρ στις δικές τις τάξεις. Αιτία η διαμάχη της Ισπανίας με την Αγγλία για την περιοχή. Και για όσο αυτή συνεχίζεται, θα υπάρχει θέμα. Είναι αυτή η βλακεία που πάντα πρέπει το παιχνίδι να δίνει λόγο και εξηγήσεις στην πολιτική και τα συμφέροντα…