Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τζιχαντιστής από την Ελλάδα συνελήφθη στο Βέλγιο


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές Ελλάδας και Βελγίου, μετά τη σύλληψη ενός 24χρονου σύρου υπηκόου, ο οποίος συνδέεται με ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία.

Σύμφωνα με το "Έθνος", πριν από δύο ημέρες, ο νεαρός έφτασε στο αεροδρόμιο Σαρλερουά του Βελγίου, με πτήση από την Ελλάδα και τελικό προορισμό το Όσλο.

Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι έφερε πλαστό διαβατήριο από τη Γαλλία και μετά από έρευνα, βρέθηκε ότι το όνομά του υπήρχε σε έγγραφο που τον ενέπλεκε με τζιχαντιστές της Συρίας.

"Πάνω του βρέθηκαν φωτογραφίες και έγγραφα από τέτοιες ομάδες σε Συρία και Ιράκ. Συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατοχής πλαστών εγγράφων και της συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη" δήλωσε στο "Έθνος" ο Ζαν Θορό, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να μας αποκαλύψει το όνομα, ακόμη και το μέρος όπου κρατείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς αρνείται τις κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται στο ίδιο αεροδρόμιο της πόλης του Βελγίου.

Στις αρχές Αυγούστου, συνελήφθη ως τζιχαντιστής ένας 25χρονος Σύρος με προορισμό τη Σουηδία. Ο νεαρός έφθασε στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, αφού είχε περάσει προηγουμένως από Τουρκία και Ελλάδα.

Ο 25χρονος ισχυρίστηκε ότι τελικός προορισμός του ήταν η Σουηδία, όπου θα συνέχιζε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στη δημοσιογραφία.

Στην κατοχή του ωστόσο βρέθηκε USB στικάκι, στο οποίο είχε αποθηκευτεί προπαγανδιστικό υλικό και φωτογραφίες δολοφονιών από τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Επίσης, ο 25χρονος είχε ταξιδέψει στο Βέλγιο με δύο γαλλικά διαβατήρια, τα οποία όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι βελγικές Αρχές εκτιμούν ότι ο 25χρονος είχε διασυνδέσεις με την τρομοκρατική - τζιχαντιστική οργάνωση με το όνομα "Μέτωπο Αλ Νόσρα - Al Nusra Front", η οποία θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που δρα στη Συρία.

Σε επικοινωνία που είχε το «Έθνος» με τον δικηγόρο του συλληφθέντα διευκρινίστηκε ότι ο Σύρος είχε περάσει όντως από τη χώρα μας.

"Πριν ταξιδέψει στο Βέλγιο, είχε μείνει για ένα μικρό διάστημα, περίπου μίας εβδομάδας, στην Ελλάδα, αλλά δεν γνωρίζω αν η παραμονή του ήταν στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη ελληνική πόλη. Ο πελάτης μου δηλώνει ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις" δήλωσε ο δικηγόρος του 25χρονου, κ. Πουτσίνι.