Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς;





O οπαδός της ομάδας μπάσκετ του Άρη και δεξί χέρι του Γιούνκερ είναι ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Ελληνα αξιωματούχο της γενιάς του στην Επιτροπή και ως εκ τούτου είχε επωμιστεί τον Απρίλιο του 2013 τον συντονισμό της Task Force και της Ομάδας της Επιτροπής στην Αθήνα που παρακολουθεί την εφαρμογή του Μνημονίου. Με τη φήμη του εκ των κορυφαίων τεχνοκρατών των Βρυξελλών, ανέπτυξε στενή σχέση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του οποίου χαίρει της απολύτου εκτίμησης. Ο στενός φίλος του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges.

Από το 1994 έως το 1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας τον κ. Αντώνη Σαμαρά, όταν ο νυν πρωθυπουργός ανέλαβε το υπουργείου πολιτισμού. Ο κ. Σχοινάς υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν ως Κύριος Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θητεία του στην επιτροπή ξεκίνησε το 1990 και από το 1993 ως το 2007 υπηρέτησε στα ιδιαίτερα γραφεία αρκετών επιτρόπων. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά ενώ έχει αποκτήσει δύο γιους με τη σύζυγό του Μερσέντες Αλβαρογκονζάλες.