Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016
Πως επηρεάζει το Brexit τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ!!!
Το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε και το Brexit υπερίσχυσε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε όλες την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόσφατα, το Politico είχε παρουσιάσει σε σχετική ανάλυση τις συνέπειες στα κράτη-μέλη ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Πιο αναλυτικά:
Οι οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα
Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Ωστόσο, μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
Τι θα συμβεί στην Ιρλανδία
Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χερσαία σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες για εκείνη. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ύψους 1,2 δισ. την εβδομάδα) στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας και η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να χτίσουν μεταξύ τους ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Από την άλλη ένα Brexit μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ.
Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε Γαλλία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Ιταλία
Η Γαλλία με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit. Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς.
Στο μεταξύ, στην Αυστρία το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δεξιά πτέρυγα στη Φινλανδία θα αποθρασυνθεί μετά από ένα Brexit. Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού.
Με την άνοδο του δικού της ευρωσκεπτικιστικού κινήματος αγωνίζεται η Δανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα μπορούσε να δυναμώσει τη φωνή τους.
Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση.
Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γερμανία
Ισχυρό θα είναι το πλήγμα που θα δεχθεί και η Γερμανία, καθώς αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ.
Το οικονομικό αντίκτυπο στο Βέλγιο
Το Βέλγιο θεωρείται ότι θα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες σε περίπτωση Brexit, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας.
Μεγαλύτερη ανησυχία στο Λουξεμβούργο
Αν και ένα Brexit μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν εκεί), το ηθικό πλήγμα για την ιδρύτρια χώρα της ΕΕ θα είναι μεγάλο.
Ο οικονομικός αντίκτυπος στην Τσεχία
Ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και στην Τσεχία, όπου υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Στέλνουν το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν.
Μεγαλύτερη ανησυχία στην Πολωνία, Σλοβακία, Λιθουανία
Ενα Βrexit θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των χωρών αυτών ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι σε περίπτωση Brexit κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους.
Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία
Ενα Brexit είναι πιθανό να αποθρασύνει τον Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό. Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες.
Απώλεια συμμάχου φοβάται η Σουηδία
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές. Σε ένα Brexit θα πιέσουν για μια γρήγορα συμφωνία για την ελεύθερη αγορά.
Πολιτική αναταραχή στην Ισπανία
Στην Ισπανία επικρατεί ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση. Και οι φόβοι δεν σταματούν εκεί. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν.