Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

EKTATO - 4 οι νεκροί - Ναυάγιο με 700 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης!!!


Ναυάγιο με 700 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης - Κεντρική Εικόνα





Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης περίπου 700 μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος 25 μέτρων, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά των Καλών Λιμένων, στην Κρήτη.

Το σημείο του ναυαγίου εντοπίζεται περίπου 70 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και βρίσκεται εντός του FIR Αιγύπτου η οποία έχει τον έλεγχο τη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού, Νίκο Λαγκαδιανό, το σκάφος έχει ημιβυθιστεί. Όπως είπε στο σημείο βρίσκονται πέντε παραπλέοντα σκάφη που έχουν αναπτύξει σωσίβιες λέμβους και ήδη εχουν διασωθεί περίπου 250 άνθρωποι.

Από ελληνικής πλευράς έχει σημάνει συναγερμός στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης προκειμένου να κινητοποιηθούν όσα μέσα είναι δυνατόν και να προσφερθεί αρωγή σε όσους κινδυνεύουν νότια της Κρήτης. Στο σημείο σπεύδουν και σκάφη του λιμενικού σώματος ενώ τις έρευνες συνδράμουν ένα αεροσκάφος του λιμενικού σώματος και ένα super puma της πολεμικής αεροπορίας.

Στους τέσσερις ανέρχονται πλέον και επισήμως οι νεκροί από το ναυάγιο του σκάφους, το οποίο σημειώθηκε σε αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, με τους 100άδες μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης.

Όπως ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Λαγκαδιανός, εκπροσώπου Τύπου του αρχηγείου του λιμενικού σώματος οι σωροί είναι πλέον τέσσερις ενώ νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ράδιο 9,84 της Κρήτης ήταν εκείνος που αποκάλυψε ότι μιλάμε πλέον για νεκρούς.

Στρατιωτικά ελικόπτερα σούπερ πουμα έχουν φύγει ήδη από Χίο και Ρόδο, πήγαν στην στρατιωτική βάση στο Καστέλι για ανεφοδιασμό και από εκεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να παραλάβουν τις σωρούς με προορισμό την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι και από εκεί το νεκροτομείο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 340 είναι οι διασωθέντες μετανάστες, Άραβες και Αφρικανοί, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Επίσης λόγω του ότι οι εγκαταστάσεις στους Καλούς λιμένες δεν εξυπηρετούν για την αποβίβαση των μεταναστών, όπως όλα δείχνουν τα πλοία θα προσεγγίσουν την περιοχή της Αγίας Γαλήνης όπου και υπάρχουν οι υποδομές για την ομαλή αποβίβαση.

Το χρονικό του ναυαγίου ανοιχτά της Κρήτης

Οπως αναφέρει το neakriti.gr η τεράστια επιχείρηση από το λιμενικό της Κρήτης ξεκίνησε τα ξημερώματα όποτε και οι αρχές τέθηκαν σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού, μετά την πληροφορία ότι 75 ναυτικά μίλα νότια των Καλών Λιμένων έχει εντοπιστεί μεγάλο σκάφος 25 μέτρων μήκους το οποίο μεταφέρει 100άδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Να σημειωθεί και σύμφωνα πάντα με τον λιμενάρχη Ηρακλείου ότι δίπλα στο πλοίο που βυθίζεται ώρα με την ώρα έχουν σπεύσει μετά από σήμα του θαλάμου επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας 4 μεγάλα παραπλέοντα σκάφη από όπου και ρίχνουν σωσίβια στους ανθρώπους που έχουν πέσει στη θάλασσα για να τους σώσουν και εν συνεχεία να τους περισυλλέξουν.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 2 μεγάλα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού ,ένα αεροσκάφος ένα σούπερ πουμα και κάθε αλιευτικό μπορεί να βοηθήσει .

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται έως 500 ενώ εκτιμάται ότι λόγω ακριβώς του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που μεταφέρει βρίσκονται όλοι σε κίνδυνο.

Ο συντονισμός γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας όπου μοναδική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση των 100άδων μεταναστών.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για εξεύρεση χώρου φιλοξενίας

Πλήρη κινητοποίηση έχει σημάνει και στις τοπικές αρχές για το που θα φιλοξενηθεί το νέο καραβάνι των προσφύγων όταν οι ίδιοι θα πατήσουν Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ,απο ΕΚΑΒ, νοσοκομεία και κέντρα υγείας μέχρι αστυνομία ,στρατό και δήμους της Μεσαράς.

Και μπορεί το συντονισμό να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα και με το Δήμαρχο Φαιστού κ. Γιώργο Αρνουτάκη που είχε επαφή με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη περιμένοντας και οι δύο από κοινού σήμα από την πολιτική ηγεσία για το που τελικά θα φιλοξενηθούν οι εκατοντάδες ψυχές.

Ο ίδιος υποστήριξε στο neakriti,.gr. ότι από την πλευρά του δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμος χώρος εντός των ορίων του δήμου του που θα μπορεί να ανοίξει και να δεχτεί τόσο κόσμο.