Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

EURO 2016 Και φανταστείτε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή!!!



EURO 2016: Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα [εικόνες & βίντεο] - Κεντρική Εικόνα

Το Euro 2016 ξεκίνησε, αλλά μετά το πέρας των τριών πρώτων ημερών της διοργάνωσης μόνο για ποδόσφαιρο δεν μπορούμε να μιλάμε.

Το θέαμα στα επτά ματς δεν είναι και το καλύτερο. Υπάρχουν οι εξαιρέσεις με τα φανταστικά γκολ των Παγιέ και Μόντριτς. Υπάρχει η σταθερά της διοργάνωσης Αγγλία που για ακόμη μια φορά δεν νίκησε σε πρεμιέρα.

Όμως εκτός των εξαιρέσεων αυτών, το φετινό Euro μένει μέχρι στιγμής στην Ιστορία για την συμπεριφορά των «φιλάθλων» των ομάδων. Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών μέσα και έξω απο το γήπεδο, τραυματισμοί, συλλήψεις, προκλητικά πανό, φωτοβολίδες, κυνηγητό και πολλά άλλα.

Η Μασσαλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Οι Βρετανοί οπαδοί έχουν παρελθόν στην βία. Και φαίνεται ότι πήγαν στην Γαλλία με σχέδιο. Από την ημέρα της έναρξης του Euro 2016, το λιμάνι της Μασσαλίας και όλη η πόλη είχε μετατραπεί σε ρινγκ με απίστευτες συγκρούσεις μεταξύ Άγγλων και οπαδών τις Μαρσέιγ. Οι Άγγλοι δεν σταμάτησαν εκεί και παρά τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις από την αστυνομία, συνέχισαν και το Σάββατο και απίστευτες μάχες αυτή τη φορά με Ρώσους. Οι περισσότεροι «ανεγκέφαλοι» υπό την επήρεια αλκοόλ πλακώνονταν σκληρά και οι κάμερες δεν φαινόταν να τους εμποδίζουν!

Βέβαια οι συγκρούσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους δρόμους αλλά μεταφέρθηκαν στις κερκίδες του Βελοντρόμ με τους οπαδούς των δύο ομάδων να κυνηγιούνται -ανενόχλητοι- σε όλο το γήπεδο. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και την Κυριακή. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Ένας οπαδός υπέστη καρδιακή προσβολή και είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας άλλος παραμένει σε τεχνητό κώμα, χωρίς να διατρέχει πλέον κίνδυνο, με τους γιατρούς να τονίζουν πως «η ζωή του θα αλλάξει» και πως θα κουβαλά αρκετές «πληγές» στο υπόλοιπο της ζωής του από τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Στον χορό των επεισοδίων και οι Γάλλοι, Γερμανοί, Ουκρανοί, Πολωνοί και Β. Ιρλανοί

Στην γειτονική πόλη της Μασσαλίας, στην Νίκαια, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε Β. Ιρλανδούς, Πολωνούς και φιλάθλους της τοπικής Νις. Είκοσι οπαδοί της τοπικής ομάδας επιτέθηκαν σε Βορειοϊρλανδούς και Πολωνούς που διασκέδαζαν μαζί και αμέσως ξέσπασαν άγριες συμπλοκές, με τις γαλλικές αρχές να παρεμβαίνουν προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Στην άλλη άκρη της Γαλλίας, στη Λιλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της Γερμανίας και της Ουκρανίας, οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν. Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση, αλλά υπήρξαν δύο τραυματίες.

Γερμανοί ναζί στη Λιλ

Τα επεισόδια ανάμεσα σε Ουκρανούς και Γερμανούς στη Λιλ ξεκίνησαν από επίθεση των τελευταίων. Περίπου 50 χούλιγκανς, γνωστοί στις γερμανικές και στις γαλλικές αρχές, έκαναν το ταξίδι στη Γαλλία και φαίνεται ότι πολλοί από αυτούς είναι ναζί. Μάλιστα αρκετοία από αυτούς φώναζαν «εισβάλαμε ξανά», θέλοντας να δηλώσουν την παρουσία τους.

Προκλητικά πανό από Τούρκους και Αλβανούς

Οπαδοί λίγο πριν τη σέντρα του ματς της Αλβανίας με την Ελβετία ανάρτησαν προκλητικό πανό στα αγγλικά που ανέφερε «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα». Το πανό αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την Ελληνική Κυβέρνηση να προβαίνει σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους ζήτησε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό.

Βέβαια οι Τούρκοι κατάφεραν να προκαλέσουν με «εμετικό» πανό. Οπαδοί της Γαλατασαράι σήκωσαν εμετικό πανό στους δρόμους του Παρισιού πριν το ματς της Τουρκίας με την Κροατία. «Που είναι ο Μάρκο», ήταν το μήνυμα και αναφέρεται στον Μάρκο Ίβκοβιτς, οπαδό του Ερυθρού Αστέρα, που μαχαιρώθηκε στην καρδιά τον Νοέμβριο του 2014 στην Τουρκία και έχασε τη ζωή του...

Μύρισε Ελλάδα το Euro

Θα μπορούσαμε να το πούμε για τα επεισόδια γενικά, αλλά το γεγονός που θύμισε Ελλάδα ήταν άλλο. Στο Βελοντρόμ, κατα τη διάρκεια του αγώνα Ρωσία-Αγγλίας, φίλαθλοι της «Κόκκινης Αρκούδας», εκτόξευσαν φωτοβολίδα ευθείας βολής, την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας υποτίθεται πως είναι δρακόντεια στα γήπεδα του Euro.

Ένας νεκρός Ιρλανδός από αλκοόλ

Ένας φίλαθλος της Βόρειας Ιρλανδίας έχασε τη ζωή του στην Νίκαια, καθώς λόγω υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ έχασε την ισορροπία του στην παραλία και χτύπησε το κεφάλι του σε πέτρα. Μετά τα σοβαρά επεισόδια και τον θάνατο του Ιρλανδού οπαδού η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταφύγει σε δραστικά μέτρα, καθώς πλέον η κατανάλωση αλκοόλ στις περιοχές γύρω από τα στάδια και τις fan zone δεν θα επιτρέπεται.