Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Oι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θέτουν όρους



Μηνύματα για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές στέλνουν οι δανειστές στην Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι ασκούν πιέσεις με την επικείμενη αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον επιμένουν να θέτουν ως όρο στην Ελλάδα την επίτευξη των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις και αποφεύγουν την συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ήδη με την «διαρροή» της είδησης ότι η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις την Πέμπτη περί της εφαρμογής ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, έγινε ξεκάθαρο ότι από το πρόγραμμα θα αποκλειστεί η αγορά ελληνικών ομολόγων που δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια.

Ενδεικτική των διαθέσεων των δανειστών είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, που υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα. Ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ, δήλωσε ακόμη η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων και στις εκλογές στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι κατά την εκτίμησή της η κρίση του ευρώ δεν έχει απολύτως ξεπεραστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κομισιόν που με δήλωση στο Reuters ανέφερε ότι « όποια νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν και να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε «η Ευρώπη θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα . Αλλά, η Ευρώπη αναμένει επίσης από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της».

Από την πλευρά του και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και χαρακτήρισε «πρόκληση» τις ελληνικές εκλογές. «Δεν υπάρχει μπροστά μας η καταστροφή» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί για τις εκλογές και υπογράμμισε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών οι Βρυξέλλες θα μιλήσουν με την επόμενη κυβέρνηση. Ο ευρωπαίος επίτροπος, όμως, υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι δεσμεύσεις της χώρας.

Σε ερώτηση για τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε: «Προφανώς υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν εκ νέου την επομένη των εκλογών, θα δούμε υπό ποιες συνθήκες θα γίνει η συζήτηση. Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη».

Αντίθετα η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το χρέος είναι χρέος και οι αλλαγή των όρων έχει συνέπειες.

«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή» ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Κρίσιμη ημέρα η Πέμπτη

Οι οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με στόχο να δοθεί «ανάσα» στις οικονομίες της ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας τα διεθνή ΜΜΕ προεξοφλούν ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς εξάντλησε όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που διαθέτει.

Ζιν: «Όχι» στην ποσοτική χαλάρωση