Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Tζιχαντιστές τρομοκράτες σε Βέλγιο, Παρίσι και Βερολίνο

Μπαράζ συλλήψεων σε έρευνες για τζιχαντιστές τρομοκράτες σε Βέλγιο, Παρίσι και Βερολίνο


Στο Βέλγιο ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των ερευνών για θύλακες τζιχαντιστών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο υπόπτων και τη σύλληψη ενός τρίτου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντινιέ Ρεϊντέρς, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele οι επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν ως προς τους συγκεκριμένους στόχους. «Επεξεργαζόμαστε τώρα τα στοιχεία. Οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές θα εξετάσουν εάν θα λάβουν άλλες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο κ. Ρεϊντέρς.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι δύο ισλαμιστές είχαν επιστρέψει από τη Συρία και σκόπευαν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε αστυνομικούς στόχους. Στην επιχείρηση συνελήφθη ένας ακόμη άνδρας, ενώ εντοπίστηκε και οπλισμός. Οι έρευνες καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν σε όλη την επικράτεια των Βρυξελλών.

Σε δηλώσεις του μετά την επιχείρηση στη Βερβιέ, κοντά στα γερμανικά σύνορα, ο εισαγγελέας Ερίκ Βαν ντερ Σιπτ, δήλωσε ότι το επίπεδο της τρομο-απειλής ανεβαίνει στο 3, το δεύτερο υψηλότερο. Αναφερόμενος καθ'εαυτού στην επιχείρηση της βελγικής αντιτρομοκρατικής δήλωσε: «Οι ύποπτοι αμέσως και για κάποια λεπτά άνοιξαν πυρ κατά τον αστυνομικών με πολεμικά όπλα, προτού εξουδετερωθούν.

Μετά την επιχείρηση, βρέθηκαν τέσσερα καλάσνικοφ, εξοπλισμός κατασκευής βομβών και αστυνομικές στολές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν στην Βερβιέ.

Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και στις Βρυξέλλες, όσο και σε γύρω πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Άντερλεχτ, Σεν Ζαν Μολενμπέεκ και Σάερμπεεκ.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, δύο ισλαμιστές συνελήφθησαν στο προάστιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, όπως μετέδωσαν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Βέλγοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι περισσότερα από 300 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να πολεμήσουν με ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.

Βέλγος δημοσιογράφος δήλωσε στο BBC ότι οι ύποπτοι της Βερβιέ ήθελαν να επιτεθούν σε αστυνομικό τμήμα και να προκαλέσουν πολλά θύματα.

Συνέλαβαν δύο Τούρκους στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα, δέκα έρευνες στις τάξεις «ισλαμιστικού κινήματος» πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Βερολίνο και δύο άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην επιχείρηση στην οποία μετείχαν 250 μέλη της αστυνομίας, ανάμεσά τους τρεις ομάδες κομάντος ειδικής επέμβασης, έγιναν κατ΄ οίκον έρευνες σε 11 σημεία του ισλαμιστικού κινήματος του Βερολίνου και συνελήφθησαν δύο τούρκοι πολίτες. Πρόκειται για τον 41 ετών Ισμέτ Ντ. που θεωρείται ύποπτος ως επικεφαλής «πενταμελούς ομάδας ισλαμιστών εξτρεμιστών στην οποία ανήκουν Τούρκοι και Ρώσοι με καταγωγή από την Τσετσενία και το Νταγκεστάν» και για τον 43χρονο Εμίν Φ. που ασχολείτο με τα οικονομικά της οργάνωσης, η οποία είχε τη βάση της στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Άλλα τρία μέλη της ομάδας αυτής δεν συνελήφθησαν καθώς δεν στοιχειοθετούνταν επαρκείς κατηγορίες σε βάρος τους, σύμφωνα με την εισαγγελία του Βερολίνου.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν έχει ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι τα πρόσωπα που αποτελούσαν στόχο των ερευνών προετοίμαζαν «επιθέσεις στη Γερμανία».

Το Βερολίνο εκτιμά ότι περίπου 550 Γερμανοί έχουν φύγει από τη χώρα για να πολεμήσουν στις τάξεις της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε την Πέμπτη ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ να πολεμήσει τους ιδεολόγους της τρομοκρατίας «με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου», αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία στο όνομα του τζιχάντ. «Αυτοί που εκφέρουν λόγια μίσους, που διαπράττουν βίαιες ενέργειες στο όνομα του Ισλάμ, οι συνεργοί τους, οι ιδεολόγοι της διεθνούς τρομοκρατίας θα καταπολεμηθούν σθεναρά, με όλα τα μέσα που διαθέτει το κράτος δικαίου», τόνισε στην ομιλία της στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, μετά τη σιγή ενός λεπτού που τηρήθηκε στην αίθουσα.

Δέκα συλλήψεις στο Παρίσι

Περί τα δέκα άτομα συνελήφθησαν τη νύκτα της Πέμπτης στην περιοχή του Παρισιού στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Οι συλληφθέντες θα ανακριθούν για «πιθανό ρόλο τους σε υποστήριξη επιμελητείας» των τριών δολοφόνων, ειδικότερα ως προς την τροφοδοσία σε όπλα και οχήματα, διευκρίνισαν οι δικαστικές πηγές.

Οκτώ άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

Έκλεισε εβραϊκό σχολείο στην Ολλανδία

Το μοναδικό ορθόδοξο εβραϊκό σχολείο στην Ολλανδία έκλεισε σήμερα προληπτικά μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήχθη στο Βέλγιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ύποπτοι τζιχαντιστές και να συλληφθεί ένας.

Όπως μετέδωσε το ολλανδικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS επικαλούμενο τον ραβίνο Μπενιαμίν Τζέικομπς, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απειλή εναντίον του σχολείου Cheider στο Άμστερνταμ.

Τα εβραϊκά σχολεία στην Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες του Βελγίου επίσης έκλεισαν προσωρινά μετά την χθεσινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ.

Στα ολλανδικά εβραϊκά σχολεία και σε σημαντικά εβραϊκά μνημεία ή σε τουριστικού ενδιαφέροντος χώρους--ανάμεσά τους το Σπίτι της Άννας Φρανκ και το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο στο Άμστερνταμ--έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας από τον Ιούνιο έπειτα από συμβουλή της εθνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Είχε προηγηθεί η σχετιζόμενη με τρομοκρατία επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών τον Μάιο κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.